בית משפט השלום בתל אביב שחרר הבוקר (יום ו') בהסכמה למעצר בית למשך שבעה ימים את האם מאור יהודה שלפי החשד סרסרה בבתה בת ה-15 לזנות. לצד ערבויות כספיות, הוציא השופט אור ממון לאם צו הרחקה מבתה ל-100 מטרים ובמקביל אסר עליה ליצור קשר עם הבת בשבעת הימים שבהם תשהה במעצר בית.
עו"ד ניר אלפסה, שמייצג את האם מטעם הסנגוריה הציבורית, אמר: "האירוע מדגים שוב מדוע כדאי להתאזר בסבלנות בטרם חורצים גורלה של אישה ומחריבים את עולמה בחוצות העיר. אנחנו כמובן מברכים על החלטת המשטרה לשחרר את האם ממעצר.
"כנראה שהמשטרה הבינה את מה שאנחנו שמענו משיחות שקיימתי עם האם בימים האחרונים. מדובר בסיפור טרגי של קטינה שנקלעה לסיטואציות שאף נערה בגילה לא צריכה להימצא בהן. האימא ניסתה ולא הצליחה להציב לבתה גבולות ולעצור את ההידרדרות שלה. כעת, בעקבות החשיפה, המשפחה תקבל סיוע מחודש מרשויות הרווחה ויש לקוות שתצליח להשתקם ולחזור לחיים שקטים ואנונימיים".
1 צפייה בגלריה
הארכת מעצר לאמא החשודה בסרסור ביתה הקטינה לזנות
הארכת מעצר לאמא החשודה בסרסור ביתה הקטינה לזנות
אמה של הנערה
(צילום: אורי דוידוביץ')
באמצע השבוע דווח כי חקירת היחידה המרכזית של מחוז תל אביב חשפה כי בכסף שקיבלה הבת מכמה צרכני הזנות, מימנה האם את מחיית המשפחה. במקביל למעצר האם, עוכבו לחקירה שישה חשודים נוספים, בהם גם בן זוגה.
החקירה החלה בעקבות מידע על אודות הזמנת שירותי מין של הנערה, לעיתים באמצעות אתר אינטרנט ולעיתים ישירות דרך האם. בחקירה הסמויה עלה כי הנערה אולצה לספק שירותי מין לגברים רבים בני 25 עד 50, כמה מהם אף הדיחו אותה לפי החשד לשימוש בסמים.
הנערה שהתה בעבר במסגרות חינוך סגורות מחוץ לעיר. לפני כשנה ביקשה המשפחה להשיבה הביתה, ולשלב אותה בבית ספר בעיר. למרות ההתנגדות הנחרצת של גורמי הרווחה בעיריית אור יהודה, בית המשפט לענייני משפחה קבע לפני שמונה חודשים כי הוא מאשר את בקשת קרוביה של הנערה.
אחרי חזרתה הביתה, שולבה הנערה בבית ספר באור יהודה אולם בשלב מסוים היא נשרה והחלה ללמוד במסגרת מתאימה. גם השנה, התברר, הנערה לא הגיעה בצורה סדורה למסגרת הלימודית שנותנת מענה לנוער נושר.

הזעם של העירייה

עם חשיפת המקרה, מתחו בעיריית אור יהודה ביקורת חריפה על בית המשפט. "הכתובת הייתה על הקיר", אמרו בעירייה. "זה מספר שנים מלווה העירייה את המשפחה. לפני כמה חודשים פנינו לבית המשפט בהמלצת הרווחה והעובדים הסוציאליים בעירייה כדי שלא לאפשר את חזרתה של הנערה הביתה מהמסגרת שבה שהתה והגנה עליה.
"לצערנו הרב, בית המשפט החליט שלא לקבל את עמדתנו. הגורמים המטפלים בעירייה סברו שההחלטה שהתקבלה שגויה, תמהו לפשר החלטת בית המשפט, ואף הביעו את העמדה הזו אל מול השופט. משחזרה הנערה אל הקהילה, פעלו הן באגף לשירותים חברתיים וקהילתיים והן באגף החינוך לשילובה של הנערה.
"מקרה זה חייב להדליק נורה אדומה למערכת המשפט שעליה להיות קשובה לאנשי המקצוע. האנשים שמלווים ביומיום את המשפחות מכירים היטב את חוזקותיהם וחולשותיהם, ויש בידם למנוע את המקרה הבא. בהנחיית ראש העיר, ליאת שוחט, ימשיכו גורמי הרווחה והחינוך בעירייה ללוות את הנערה ולסייע בכל מה שיידרש".
בדוברות הרשות השופטת אמרו בתגובה: "בעניינם של קטינים המובאים בפני בית המשפט לנוער, נעשה המירב לשם הבטחת מוגנות וטובת הקטינים תוך שקילת סך הנסיבות לפי העניין. דיונים בעניינם של קטינים בבית המשפט לנוער מתנהלים על פי חוק בדלתיים סגורות ומשכך לא נוכל להתייחס לגופו של התיק".