חוק "ממדים ללימודים", שמטרתו לספק מלגות שכר לימוד ללוחמים משוחררים ויעלה היום (שני) להצבעה שמית במליאה - אך עדיין לא ברור האם הקואליציה תצליח להעביר אותו ללא סיוע מהאופוזיציה. בקואליציה מקווים אמנם שיצליחו לגייס רוב ובונים על כך שאחד מחברי הכנסת בליכוד יישבר ברגע האחרון, אך לא מסתמכים רק על תרחיש שכזה.
ראשי הקואליציה מקווים שיצליחו להעביר את החוק באצבעותיהם של חברי רע"מ, ומעריכים בשלב זה שיתמכו בו במליאה. הסיעה החברה בקואליציה תתכנס היום ותחליט כיצד להצביע. תחילה הכריזו שיצביעו נגד כי היו סבורים שבליכוד יתמכו בחוק, אך כעת צפויים להצביע בעד. במצב שכזה לקואליציה 60 אצבעות בעד החוק - לא רוב של ממש בכנסת שבה 120 חברים, אך כן תמיכה שעשויה להספיק.
חברת כנסת נוספת שעדיין לא ברור כיצד תצביע בשלב הזה היא עידית סילמן, מי שעד לא מזמן עמלה בגיוס רוב עבור הקואליציה ועמדה בראשה - ומאז הספיקה לפרוש ממנה ולבקר אותה בחריפות בהזדמנויות שונות - עשויה להציל אותה הפעם ממבוכה נוספת. סילמן אמרה כי תתמוך בחוק, אך ייתכן שתסתפק באי-הגעה להצבעה הגורלית, ובכך תותיר את האופוזיציה על 59 מתנגדים בלבד.
6 צפייה בגלריה
נפתלי בנט ובנימין נתניהו במליאת הכנסת
נפתלי בנט ובנימין נתניהו במליאת הכנסת
החליפו עקיצות בטוויטר. בנט ונתניהו
(צילום: יואב דודקביץ, נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
6 צפייה בגלריה
חיילי צה"ל בגבול לבנון
חיילי צה"ל בגבול לבנון
התוכנית תאפשר ללוחמים ולוחמות משוחררים לקבל את המלגה ללא כל תנאי. לוחמים באימון
(צילום: AFP)
6 צפייה בגלריה
עידית סילמן
עידית סילמן
תצביע עם הקואליציה, תיעדר או תתנגד? סילמן
(צילום: יואב דודקביץ')

אמש החליפו ראש הממשלה נפתלי בנט וראש האופוזיציה בנימין נתניהו עקיצות בטוויטר סביב החוק. זמן קצר לאחר שנתניהו פרסם סרטון שתקף את הממשלה על הפגישה עם הח"כית המורדת לשעבר ג'ידא רינאווי זועבי, ראש הממשלה בנט פרסם סרטון שבו שאל את נתניהו אם בכוונתו לתמוך בחוק עבור הלוחמים. בשבוע שעבר הודיעו בנט, שר החוץ יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ כי יעלו את ההצבעה בהצבעה שמית, שבה כל אחד מחברי הליכוד ייאלץ לומר בקולו שהוא מתנגד לחוק. אם אכן החוק לא יעבור המפסידים הגדולים יהיו כמובן הלוחמים.
שר הביטחון גנץ ניסה לשכנע הבוקר בציוץ בטוויטר את חברי הליכוד לתמוך בחוק: "עם נחיתתי בארץ, אסע ישירות לכנסת על מנת לוודא שהצעת החוק שלי תעבור למען 16,500 חיילי צה"ל שמחכים וראויים למלגה. אני קורא לנתניהו ואנשי הליכוד: פוליטיקה - לא על גבם של לוחמי צה"ל".
כלל המלגות המוצעות כיום ללוחמים ולוחמות ולחיילים משוחררים בכלל, מגיעות מתרומות של פילנתרופים מהארץ והעולם, ומוגבלות למספר סטודנטים בהתאם לגובה התרומות שהתקבלו. כמו כן, עבור חלק מהמלגות צריך הסטודנט להגיש בקשה מידי שנה ועל כן אין ביטחון כלכלי להמשך התואר.
6 צפייה בגלריה
מנסור עבאס בני גנץ
מנסור עבאס בני גנץ
גנץ ועבאס. ברע"מ יתמכו?
(צילום: עידו ארז, אבי מועלם)

6 צפייה בגלריה
 אוניברסיטת בן גוריון באר שבע
 אוניברסיטת בן גוריון באר שבע
אוניברסיטת בן גוריון באר שבע
(צילום: הרצל יוסף)
המטרה של תוכנית "ממדים ללימודים", אם אכן יעבור החוק היום, היא להפוך למלגה היחידה שלוחמים ולוחמות יוכלו לקבל ללא תנאי, אלא רק מעצם כך ששירתו במערך הלוחם של צה"ל, כמחווה והוקרה על שירותם. בנוסף, היא לא תהיה תלויה בתרומות, אלא תהיה במימון ממשלתי ולחיילים שהתגייסו החל מיולי 2013.
הח"כים מהקואליציה מקווים לאשר את התוכנית, שתוענק לכלל אוכלוסיות היעד מהמערך הלוחם, ותאפשר לסטודנטים ביטחון כלכלי לאורך התואר (מימון לשלוש שנים, ואף לארבע שנים עבור סטודנטים לרפואה או הנדסה). בנוסף, משתתפי התוכנית לא יהיו מחויבים במתן שעות התנדבות לקהילה, לאחר שהסעיף יעוגן בחוק. בשנה האחרונה לתוכנית, שקיימת מ-2016 וממומנת מתרומות, נדרשו הסטודנטים בהתאם לרצון התורמים ל-180 שעות התנדבותיות או לחלופין חמישה ימי מילואים בשנה ו-15 ימי מילואים סך הכל לכל התואר.
יצוין גם כי התוכנית מיועדת עבור כלל המוסדות האקדמיים שמוכרים על ידי המועצה להשכלה גבוהה, וחלה גם על לימודי מקצוע, ותתאפשר גם לחיילים בודדים, חיילים ערבים, עולים חדשים, ומי שבשירות אושרה בקשתו לתשלומי משפחה להוריו, ובתנאי שאלו בעלי תעודת שחרור בכבוד מצה"ל. משמע, חיילים וחיילות ששירתו לפחות 85% ממשך שירות החובה.

גלגולי החוק

כדי להבין את מהות החוק יש לחזור לימיו הראשונים. החוק עבור חיילים משוחררים נחקק ב-1984 במטרה לסייע לחיילים משוחררים בתחילת הדרך באזרחות. עשור לאחר מכן עבר חוק "קליטת חיילים משוחררים", שלמעשה ביטל את קודמו, וכולל מספר הטבות בכסף, בסיוע ובהכוונה מקצועית, שהופכים את החזרה לאזרחות לקלה יותר: מעבודה מועדפת ועד מענק השחרור ועד לדמי הפיקדון.
מאז שחוקק החוק נעשו בו 23 תיקונים, שהיו למעשה הרחבות והטבות לחוק המוצע, ובהם סיוע בשכר דירה לחיילים בודדים משוחררים, שינוי סכומי הפיקדון והמענק שיהיו תלויים באופי השירות וכיוצא בזה. תוכנית "ממדים ללימודים" שחוללה סערה רבתי, היא למעשה תיקון מספר 24 לחוק הקיים, ועונה על צורך שעד כה לא היה מעוגן בחקיקה - לימודים אקדמיים עבור לוחמים ולוחמות משוחררים וכן אוכלוסיות מיוחדות.

6 צפייה בגלריה
תיעוד ממעצרים של 18 מבוקשים החשודים במעורבות בפעילות טרור ביו''ש
תיעוד ממעצרים של 18 מבוקשים החשודים במעורבות בפעילות טרור ביו''ש
ייצאו המפסידים הגדולים מהוויכוח הפוליטי? לוחמי צה"ל
(צילום: דובר צה"ל)
בתום שירות קרבי של 32 חודשים מצה"ל, יוצאים הלוחמים והלוחמות לאזרחות, וחלק לא מבוטל מהם פונה ללימודים אקדמיים או מקצועיים. עם כניסתם ללימודים קיימות עבורם מספר אפשרויות, כמו תשלום הלימודים מכספי הפיקדון האישי, שבו ניתן להשתמש חמש שנים מיום השחרור וסכומו משתנה בהתאם לאופי השירות ומשך השירות. מדובר בסכום שיכול להצטבר ביותר מ-26 אלף שקלים עבור מי ששירת שירות קרבי מלא, אך הוא לא יכול לכסות את כל תשלומי התואר הראשון. לפי חישוב שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה לשנת תשפ"ב, מדובר בסכום שעומד על 10,391 שקלים לשנה.
חשוב לציין כי רבים מהלוחמים משתמשים בחלק מכספי הפיקדון ללימודי פסיכומטרי, מכינות קדם-אקדמיות ושיפור או השלמת בגרויות, על מנת להתקבל לתואר עצמו. כמו כן למשוחררים הטריים יש אפשרות לנתב את הכסף לאפיקים אחרים כמו פתיחת עסק, נישואין, קניית דירה או קרקע או לחלופין לקבל אותו ישירות לחשבון בתום החמש שנים ולעשות בו כרצונו.
בנוסף קיים גם מענק השחרור, שגם סכומו נקבע בהתאם לאופי השירות, כך שלוחמים בשירות מלא יקבלו כ-18 אלף שקלים. עבור סטודנטים לעתיד, הכסף יכול לשמש למחייה עבורם - החל ממעונות, קניית ספרים, ציוד ללימודים ועוד.