שגריר ישראל בארה"ב, יחיאל לייטר, האשים את מצרים ב"הפרות רציניות" של הסכם השלום עם ישראל, ואמר כי "בקרוב מאוד" צפויים בירושלים להעלות את ההתעצמות הצבאית המצרית.
2 צפייה בגלריה
 יחיאל לייטר / צבא מצרים מבצע נגד דאעש
 יחיאל לייטר / צבא מצרים מבצע נגד דאעש
השגריר לייטר וכוחות צבא מצרים בסיני
(צילום: מאיר אליפור)
"יש פה בסיסים שבונים ויכולים לשמש אך ורק לפעולות התקפיות, לנשק התקפי", קבע לייטר. "זו הפרה ברורה. במשך זמן רב העלמנו עין - אבל זה ממשיך. זו סוגייה שנניח על השולחן בתקופה הקרובה, ונדגיש אותה מאוד". את הדברים אמר לייטר בסוף החודש הקודם - לפני הפגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ. הדברים נאמרו בפגישה שקיים עם ארגונים יהודיים - וסרטון ממנה פורסם ביום שישי האחרון. הסרטון הוסר מהרשת לאחר פרסום הדברים שנאמרו בו.
זו הפעם הראשונה שבה גורם רשמי בישראל מעלה על הפרק התעצמות צבאית של מצרים בחצי האי סיני, ומאשים בהפרת הסכם השלום. בשבועות האחרונים מופצים ברשת סרטונים שבהם נראים כלי רכב צבאיים מצריים פרוסים בצפון סיני, סמוך לאזור הגבול על רצועת עזה. בעוד לא ברורה אמינותם של הסרטונים ונטען כי חלקם ישנים, גם הרשתות הערביות עסקו בימים האחרונים בתפוצתם הרחבה.
2 צפייה בגלריה
עבד אל-פתאח א-סיסי
עבד אל-פתאח א-סיסי
נשיא מצרים א-סיסי. המגיש המפורסם אמר: לא מתכוננים למלחמה, כרגע
(צילום: Jacquelyn Martin, AP)
המגיש המצרי המפורסם עמר אדיב אמר בתוכניתו אל-חכאיה ברשת mbc מצרים אתמול, כי מצרים לא מתכוננת למלחמה עם ישראל, כרגע. הוא הוסיף: "אף אחד לא רוצה להיכנס למלחמה, אבל אם נגזר עלינו להלחם אנחנו מוכנים לזה".
באל-ערבייה פורסמה לאחרונה כתבה על אחד הסרטונים שהופצו ברשת. מומחה צבאי מצרי בשם מוחמד רפעת ג'אד, מסר כי מצרים מחזקת את כוחותיה והביטחון בגבול בהתאם לדרישות הביטחון הלאומי ולהיקף האיומים הקיימים. לדבריו, תגבורת מצרית מתבצעת מעת לעת מאז תחילת המלחמה בעזה ותנועות צבאיות בסיני נחשבות לזכות ריבונית ולגיטימית של מצרים במסגרת שמירה על יציבותה הפנימית והביטחונית. הוא הוסיף כי זה עלול להיות מדאיג מנקודת המבט של ישראל אם הם חורגים מהכללים שנקבעו, אבל עם זאת הבהיר כי קהיר מעוניינת לשמור על הסכם השלום עם ישראל ולעמוד בהתחייבותיה ולא שואפת להסלמה באזור.

מתח גובר

מי שדיבר על מצרים בשבוע שעבר היה השר לשעבר יובל שטייניץ, שמשמש כיום יו"ר רפאל. "בהחלט יש מקום להסתכל על בניין הכוח במצרים, בדאגה. כרגע יש מצב יחסית טוב ביחסי ישראל-מצרים, אבל אם חלילה וחס יום אחד נהיה חלשים, כולם באזור ינצלו את ההזדמנות", אמר שטייניץ לאולפן ynet.
שטייניץ: להסתכל בדאגה על בניין הכוח במצרים
(צילום: ליאור שרון)

גם שגריר ישראל במצרים לשעבר, דוד גוברין, הזהיר בעבר מפני הרחבת התשתיות בסיני. הוא פירט הרחבת שדות תעופה צבאיים מזרחית לקהיר - בסיני, ברפידים ובאל-עריש; בניית בונקרים חדשים, מאגרי תחמושת והכפלת מאגרי הדלק; בניית שבע מנהרות מתחת לתעלת סואץ - ארבע באזור איסמעיליה ושלוש באזור פורט סעיד; והרחבת צירי תנועה מרכזיים בסיני לאוטוסטרדות, במקומות שבהם יש תנועה דלילה של תושבים.
לייטר מונה על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו לתפקיד עם היבחרו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב. לייטר שימש ראש המטה של נתניהו בימיו כשר האוצר. לייטר נחשב דובר רהוט באנגלית ואיש הסברה מחונן. נתניהו רצה למנות את השר רון דרמר לתפקיד, אך דרמר סירב בתוקף. לאחר מכן הציע ראש הממשלה את התפקיד ליועצו המדיני אופיר פלק, אך גם הוא לא היה מעוניין.
זו לא הפעם הראשונה שבה ישראל מאשימה את מצרים בהפרת הסכם השלום, אך מאז פרוץ המלחמה גובר המתח בין שתי המדינות, בין השאר סביב ציר פילדלפי - שממנו דורשת מצרים שישראל תיסוג. גם תוכנית טראמפ, שבה הוא מציע להעביר פלסטינים לשטח מצרים, עוררה מתיחות בין ירושלים לקהיר.
בשנת 2012 הכניסה מצרים מטוסי קרב וטנקים לסיני, לראשונה מאז 1973, תוך הפרת הסכמי קמפ דיוויד. במצרים דחו את הטענות להפרה אז, ואמרו כי הם מחויבים להסכם השלום.