בג"ץ קבע היום (שישי) כי דיון בזק יתקיים ביום רביעי הקרוב בסוגיית חלוקת תלושי המזון של יו"ר ש"ס אריה דרעי. הדיון יתקיים לפני ראש השנה, אחרי שאמש הוצא צו על תנאי נגד חלוקת התלושים, מתוך רצון למנוע מעשה שייתר את העתירות.
2 צפייה בגלריה
אריה דרעי
אריה דרעי
דרעי. בש"ס תקפו את ההחלטה
(צילום: שלו שלום)
הדיון ביום רביעי יתקיים בפני המשנה לנשיאת העליון השופט עוזי פוגלמן והשופטים דפנה ברק-ארז ויעל וילנר. בהחלטה אמש קבע השופט אלכס שטיין כי "הצו ניתן אך ורק בשל החשש ממעשה עשוי שייתר את הדיון בעתירה, ואין בכך כדי להביע דעה לגופם של דברים לכאן או לכאן". הצו הזמני הוצא כדי לעצור את הפעולה כעת, ולמנוע מצב שאי אפשר לחזור ממנו. כלומר, במקרה שבו תתקיים חלוקת תלושי מזון ובג"ץ יחליט בהמשך שלא להתיר זאת, לא יהיה אפשר לבקש אותם חזרה מהמקבלים.
התנועה לאיכות השלטון ציינה בעתירתה כי התלושים אינם שוויוניים - וטענה להעדפת חרדים מובהקת. "מתווה החלוקה של תווי המזון כבר הוכח בעבר כלא יעיל, מפלה, ולמעשה מעביר מיליארדי שקלים מתקציב המדינה גם למי שאינם בהכרח נזקקים לכך", נכתב. לטענת הארגון, "מתווה החלוקה מפלה באופן קיצוני וחריג. התווים אינם משרתים את תכליתם, וגובשו בהליך לקוי - ובניגוד גמור לעמדת הדרגים המקצועיים בממשלה".
התנועה הוסיפה כי שיעור הזכאים לתלושי המזון ביחס לשיעור המצויים באי-ביטחון תזונתי גבוה בציבור החרדי פי כמעט שלושה מאשר בציבור הכללי, ופי כמעט חמישה מאשר במגזר הערבי. כמו כן, התנועה טענה כי הקריטריונים נקבעו מבלי שהתקיימה היוועצות מספקת בנסיבות העניין עם המועצה הארצית לביטחון תזונתי - הגוף הסטטוטורי המוסמך לייעץ לממשלה בתחום זה - כנדרש בדין, ובניגוד גמור לעמדת הדרגים המקצועיים הרלוונטיים.
2 צפייה בגלריה
(צילום: עידו ארז)
גורמים בכירים בש"ס תקפו אתמול את ההחלטה וטענו כי "מאות אלפי משפחות עניות המכניסות 1,760 שקל לנפש בממוצע לחודש ומחכות בכיליון עיניים לתלושי המזון ובמיוחד בתקופת החגים, תלויות כעת בידי השופט שטיין המרוויח בממוצע 85 אלף שקל בחודש - ומונע מהם 300 שקל תלושי מזון. מנותקים". גם שר המשפטים יריב לוין הצטרף לביקורת.
לפני כיומיים, למרות הביקורת הרבה - כולל מצד היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה - התירה ועדת הכספים של הכנסת העברה של 400 מיליון שקל עבור תלושי המזון, לאחר שהמשנה ליועצת המשפטית לממשלה אביטל סומפולינסקי אישרה את הקריטריונים לחלוקת הכספים. הקריטריונים מעניקים עדיפות ברורה לאוכלוסייה החרדית ובייחוד לאברכים, אך נוספו אוכלוסיות עניות שבחלקן יקבלו רק תקצוב חלקי.
במסגרת הכספים הקואליציוניים קיבל דרעי מיליארד שקל לחלוקת תלושי מזון באמצעות משרד הפנים, אף שהמשרד המטפל בעוני הוא משרד הרווחה. כוונת ש"ס היא לחלק 400 מיליון שקל לפני החגים הקרובים, ועוד שתי פעימות של 300 מיליון בשתי תקופות החגים ב-2024. סניפי ש"ס עושים שימוש הסברתי נרחב בתלושי המזון במסגרת התעמולה שלהם, ולכן עשויה להיות לכך השפעה גדולה על הבחירות הקרובות לרשויות המקומיות.
הקריטריון העיקרי לחלוקת הכספים הוא קבלת הנחה של 70% בארנונה, קריטריון המעניק העדפה ברורה למשפחות חרדיות בכלל ולמשפחות אברכים בפרט. רק 14% מהמשפחות הנמצאות בחוסר ביטחון תזונתי חמור עומדות בקריטריון. השאיפה של ש"ס היא לתת 300 שקל בכל פעימת חלוקה להורה ו-225 שקל לכל ילד עד שמונה ילדים. כדי לעמוד בכך, היא צריכה להגביל את מספר המקבלים.
בעקבות הביקורת הקשה, נוספו שורת אוכלוסיות למקבלי התלושים. קשישים מקבלי השלמת הכנסה מהביטוח הלאומי יקבלו אותם אוטומטית, בלי להגיש בקשה. כמו כן, את התלושים יקבלו 3,000 נכים ניצולי שואה, 11 אלף נשים המקבלות מזונות מהביטוח הלאומי ו-46 אלף משפחות מקבלות הבטחת הכנסה מהביטוח הלאומי. עם זאת, מקבלי הקצבאות מהביטוח הלאומי יקבלו קצבאות עבור עד שני ילדים, בעוד מקבלי ההנחות יכולים לקבל עד שמונה. בנוסף, מקבלי הבטחת הכנסה יקבלו רק 50% מסכום הקצבה.