נאומו של טראמפ ודבריו בעד הגירה של פלסטינים מעזה מרצון (או שלא מרצון) הציתו את הפנטזיות של לא מעט מאזרחי ישראל. צריך להודות, בוודאי אחרי 7 באוקטובר, ישראלים רבים היו רוצים לראות את עזה מושטחת, את הפלסטינים שגרים שם נעלמים ואת הרצועה שהייתה לנחלת אויב במשך עשרות שונים, הופכת לריביירה אמריקנית משגשגת. זה חלום של ממש שרק בעיה אחת טמונה בו - הוא אינו ריאלי, לא אפשרי, לא בר-ביצוע.
ייתכן שמדובר בתרגיל של הנשיא האמריקני החדש-ישן הנמרץ כדי להוכיח עד כמה הוא חושב מחוץ לקופסה, וייתכן שמדובר בצעד אגרסיבי במיוחד במו"מ מול חמאס. אך בשורה התחתונה, זו אינה תוכנית עבודה. אף גורם ערבי לא מסכים לשתף עימה פעולה. גם המתונות שבמדינות ערב מתנגדות לכך במרץ.
שום גורם פלסטיני אינו מסכים לשתף פעולה עם תוכנית ההגירה או הטרנספר של טראמפ, בוודאי כאשר כל אזכור של הגירה או עזיבה, מתחרז מיד עם האסון הקולקטיבי הגדול של העם הפלסטיני - הנכבה של 1948. ירדן, מצרים, סעודיה, אפילו האמירויות מתנגדות לכך והתגובות הזועמות לא איחרו להגיע. גם הרשות הפלסטינית של מחמוד עבאס (אבו-מאזן) יישרה אתמול קו עם חמאס והודיעה על התנגדותה החריפה לכך.
ספק אם ההצהרות של טראמפ יובילו כעת להשלמה מהירה של השלב השני בעסקת החטופים. סביר יותר שהן יובילו להקצנה בקרב הקיצונים ולכך שאפילו השלב הראשון של העסקה לא יגיע לקו הסיום שלו
צריך לומר שאם היה מדובר בהיגיון מערבי בלבד ייתכן שדבריו של טראמפ יכולים להיות הגיוניים, אפילו מציאותיים. עזה אינה אזור שראוי למגורים בימים אלה, לפחות בחלקים גדולים של הרצועה. מיד לאחר שהחלה המלחמה ב-7 באוקטובר היה ברור שיחיא סינוואר ואחיו מוחמד בחרו להוביל את עזה ואת הפלסטינים לתוך נכבה של ממש, מודל 2023. ואכן עזה הפכה לעיי חורבות עם אזורים ספציפיים שראויים למגורי אדם. סביר גם שחלק ניכר מתושבי רצועת עזה, היו רוצים לעזוב את הרצועה אם הייתה להם אפשרות ריאלית לעשות זאת.
נשיא ארה"ב במסיבת העיתונאים בבית הלבן
(צילום: רויטרס)
אולם צריך לזכור: גם במצב הנוכחי הרצועה מובלת עדיין על-ידי חבורה של פנאטים עיוורים, בראשות מוחמד סינוואר, שכלל לא אכפת להם אם עזה תמשיך להיהרס בשיטתיות וייהרגו עוד 50 אלף פלסטינים, כל עוד הם לא מקבלים את מבוקשם. האיומים של טראמפ שעבדו מול מדינות כמו קולומביה, קנדה ואחרות, לא יעבדו על חבורה של איסלאמיסטים קיצונים שניזונים מהמשך האלימות ושפיכות הדמים. ולכן ספק אם ההצהרות של טראמפ יובילו כעת להשלמה מהירה של השלב השני בעסקת החטופים.
אפילו השלב הראשון בספק
סביר יותר שהן יובילו להקצנה בקרב הקיצונים ולכך שאפילו השלב הראשון של העסקה לא יגיע לקו הסיום שלו. לכך צריך להוסיף את מדינות ערב כמו ירדן ומצרים שאולי חוששות מהפסקת הסיוע האמריקני, אך חוששות הרבה יותר מנהירת פלסטינים לשטחן.
ספק אם האמירות של טראמפ שגרמו לזחיחות רבה אצל ראש הממשלה ואנשיו, יובילו לשחרורם של החטופים שנותרו בשבי. לעת עתה לא ברור למה בדיוק התכוון "המשורר", אך מבחינה ראשונית נראה שההצהרות שלו יזרזו את חידוש הלחימה. בכך ייגזרו על ישראל עוד חודשים ארוכים של מלחמה מול חמאס, שימשיך לעשות שימוש נרחב באוכלוסייה מקומית וינסה לזנב בכוחות הישראליים בכל דרך.
כל עוד אין אלטרנטיבה שלטונית לחמאס, הפעולות הצבאיות – אגרסיביות ככל שיהיו – יובילו כנראה להרס והרג נרחבים יותר ברצועה, אך לא לכניעה של חמאס. גם לא למיטוט. הן יובילו לעוד חיילים ישראלים הרוגים שימשיכו את המלחמה ללא מטרה ריאלית באופק, ו"השטחה" של עזה ועזיבת תושביה משם, אינה מטרה מציאותית. זה גימיק נחמד של נשיא אמריקני שרוצה להוכיח עד כמה הוא שונה מקודמו ומאחרים אך גימיק שאין לו דרך ביצוע.

בינתיים, צריך לומר, העסקה מתקדמת וצוותי המו"מ המחודשים ייפגשו בדוחא. לא ברור אם השיחות שם יובילו לשלב השני של העסקה, אך כן ברור דבר אחד: נכון לעכשיו חמאס ממשיך לשלוט ברצועה. אין מי שמאיים עליו (לעת עתה לפחות) ואין מי שקורא עליו תיגר.
פורסם לראשונה: 00:00, 06.02.25