אי-אפשר למצוא היום מילה טובה אחת על נסיכות קטאר: חשיפת קשת 12 על פעילותם של שלושת אנשי לשכת ראש הממשלה נתניהו, אלי פלדשטיין, יונתן אוריך, ושרוליק איינהורן במבצע יחצון הנסיכות הקטנה והעשירה אצל משפיענים בתקשורת, ובדעת הקהל הישראלית, לא מותירה מקום לספקות. תראו תמונות של חאלד משעל וחליל אל–חיה, בכירי חמאס שמתגוררים בתנאי דה-לוקס בדוחא. תראו איך הקטארים מתאמצים להגיע אלינו. אפילו הראיון של ראש ממשלת קטאר, אלת'אני, לא יצליח להסיר את הכתמים השחורים שנמרחים אצלנו על תדמיתה של הנסיכות. קטאר זה טרור, קטאר מקיימת קשרים הדוקים, גלויים וסודיים עם איראן, עם חמאס, ופועלת מאחורי הקלעים נגד ישראל.
1 צפייה בגלריה
יונתן אוריך אלי פלדשטיין ישראל שרוליק איינהורן קטאר
יונתן אוריך אלי פלדשטיין ישראל שרוליק איינהורן קטאר
יונתן אוריך אלי פלדשטיין ישראל שרוליק איינהורן
(צילום: שאול גולן, בועז ארד, Q world / Shutterstock)
אלא שראשית המגעים הישראליים עם קטאר נראו אחרת: בודדים יזכרו שבשנת 1996 התמנה דיפלומט ישראלי, סמי רבל, איש משרד החוץ, לעמוד בראש הנציגות הישראלית הרשמית הראשונה בדוחא. כשסיים את תפקידו כתב אפילו ספר מרתק על היחסים החשאיים בין המדינות. נקודת ציון נוספת הייתה כששליט קטאר הקודם, שייח’ חמד, הכריז בהפתעה בערוץ טלוויזיה סעודי ש"קטאר וישראל שותפות לפרויקט גז טבעי משותף". בעקבות ההכרזה הדרמטית הגיע שר החוץ דאז שמעון פרס לביקור ראשון, גלוי, בנסיכות. התזמורת הצבאית המתינה לו בנמל התעופה וניגנה (בזיופים נוראים, הייתי שם) את "התקווה". בהמשך קטאר חתמה עם חברות ישראליות על עסקאות כלכליות חסרות תקדים והפכה ללקוח חשוב של טכנולוגיות כחול–לבן. אלא שבשנת 1996 חלה תפנית ביחסים עם עלייתו של נתניהו לשלטון. ישראל ביטלה את המזכר לרכישת הגז הטבעי הקטארי ועברה למצרים. הקטארים התעקשו אז להתראיין אצלי ולספר על תחושת הבגידה. הם לא היו מוכנים לסלוח או לשכוח. חלפו רק חודשים ספורים וישראל חזרה בדיסקרטיות לקטאר, ששבה לספק גז טבעי לישראל במחירים נמוכים במיוחד.
קטאר מחזקת את כוחה כמתווכת במקביל למצרים. השתיים כביכול עבדו ביחד בתיאום אבל העיניים הישראליות לא יכלו להתעלם מהחשדנות המצרית
קטאר התאמצה לשמש מתווכת וניהלה שיחות בין ישראל לחמאס בעזה, בעסקת שחרור גלעד שליט. שרת החוץ ציפי לבני הגיעה לקטאר, ונועדה בארבע עיניים עם השליט. והסיפור המדהים ביותר אירע ב-2013. רק בודדים אצלנו הכירו את הפרטים המפתיעים של הסיפור שהתפרסם בספרו של מי שעמד בראש הנציגות הישראלית בקטאר, סמי רבל. ב-2013 חברת התעופה "קטאר איירוויס" , כך מתברר מפרסום של סוכנות הידיעות האיראנית "פארס", הבריחה במטוסיה עשרות יהודים מתימן. המבצע הסודי תואם בסודי סודות מסלול הטיסה היה חשאי. מי זוכר?
בשנים שחלפו מאז קטאר התאמצה לשמש כמתווכת וניהלה שיחות בין ישראל לחמאס בעזה בעסקת שחרור גלעד שליט. שרת החוץ דאז, ציפי לבני, אף הגיעה לדוחא ונועדה בארבע עיניים עם השליט. ביוני 2017 אירע ניתוק מוחלט מצד סעודיה, בחריין, איחוד האמירויות ומצרים עם נסיכות קטאר בגלל תמיכתה בארגוני טרור והתקרבותה לאיראן. ישראל באופן הכי טבעי נתנה תמיכה גבית למהלך שסגר את נמלי הים והיבשה של חצי האי הקטארי לשכנותיה. בבת אחת הגבול עם סעודיה ננעל, אזרחים קטארים לא יכלו לחזור לבתיהם ונמנעה יציאת אזרחים סעודים ומצרים מקטאר. אפילו נאסרו “נישואי תערובת”. מדינות החרם תקפו בחריפות את ערוץ אל-ג'זירה, ההמצאה הקטארית ששינתה את התקשורת בעולם הערבי. זה היה, בסופו של דבר, חרם קולני אך קצר: אחרי שמונה חודשים חזרו שגרירי העולם הערבי לדוחא, שהתחייבה "להתיישר עם הקו הערבי", אך מבלי לסגור את אל-ג'זירה.
במחוזותינו - מוחמד אלעימדי, דיפלומט קטארי בכיר נבחר להביא את "מזוודות הדולרים" מדוחא לעזה. המהלך הזה, בתיאום מלא (!) עם ישראל, היה מיועד להוריד את הלחצים הכלכליים מתושבי הרצועה, אבל ככל שעבר הזמן והגיעו עוד ועוד מזוודות, התברר כי מאות מילוני הדולרים נופלים כפרי בשל לידי חמאס והתושבים מקבלים מעשר מהם. גם הסיפור הזה נגמר. כשקטאר מחזקת את כוחה כמתווכת במקביל למצרים, השתיים כביכול עבדו ביחד ותיאמו עמדות ומהלכים. אבל העיניים הישראליות לא יכלו להתעלם מהחשדנות המצרית.

סמדר פרי סמדר פרי צילום: יריב כץ

עכשיו סעודיה מקבלת את המושכות. חשוב לשים לב, שהאיראנים עצרו את החות'ים בתימן מלתקוף את בארות הנפט של סעודיה. קטאר חוטפת ביקורת מטלטלת מישראל על הבחירה בשלושה מקורבי לשכת ראש הממשלה ליחצן ולשפר את תדמיתה. מעניין היה לגלות באיזו לשון היו תוקפים (ועוד איך) משרד יחצ”נות אזרחי בישראל שהיה לוקח על עצמו לבצע את אותה המשימה בדיוק. מה שכן, הגיוס הזה, דווקא של "מקורבי הלשכה" הוא לא רק חובבני. הוא גם מדיף ריח רע מאוד.