ניר עוז הוא הקיבוץ שבו הטרגדיה של 7 באוקטובר הכתה בצורה הקשה ביותר. 385 מתושבי המקום היו שם באותו בוקר, בערך אחד מכל שלושה נרצח או נחטף. בשל גודל האסון, הטראומה הקשה, החטופים שעודם בשבי, ופער של 213 מיליון שקל בין דרישות הקיבוץ לסכום שהוקצה לו – ניר עוז הוא היישוב האחרון בעוטף עזה שעוד לא אישר את תוכנית השיקום שלו.
לפי סיווג מינהלת תקומה, ניר עוז, בדומה לכפר עזה ובארי, נמנה על קבוצה א': יישובים ברמת הנזק הגבוהה ביותר, שבהם תקציב השיקום עומד על כמאות מיליוני שקלים. אולם לטענת התושבים, התקצוב נמוך מדי ואינו לוקח בחשבון את הנסיבות המיוחדות של ניר עוז.
רון בהט, תושב ניר עוז, הוא האיש שתפקיד ריכוז הבנייה מחדש של הקיבוץ נמצא בידיו. ב-7 באוקטובר הוא החזיק במשך שעות את ידית דלת הממ"ד בביתו ומנע מהמחבלים להיכנס ולפגוע במשפחתו. "יש לנו אתגרים רבים וגדולים והמון דילמות שצריך להתמודד איתם", סיפר בהט. "האתגר הראשון שלנו, מעבר להחזרת החטופים, הוא להגיע להבנות עם המדינה בנושא התקציב. המחבלים נכנסו אצלנו ללמעלה מ-90 אחוז מהבתים. מדברים איתנו על 'שיקום', אבל הסיפור כאן הוא שונה: ניר עוז צריך להיבנות מחדש".
בעולם מובילה תפיסה לשיקום אזורים שנפגעו מאסונות הקרויה BBB) Build Back Better) – "לבנות מחדש טוב יותר". בהט סבור שיש לאמץ את הגישה הזאת גם בניר עוז, וזה אחד הנושאים שנמצאים במחלוקת. "להבדיל מבמקומות אחרים בעוטף, בניר עוז היו הרבה בתים קטנים וישנים", הסביר, "אנחנו רוצים לבנות במקומם בתים ראויים ולהוסיף מבני ציבור, כדי שזה יהיה מקום אטרקטיבי, מטופח וצומח, עם קהילה חזקה".
לטענת התושבים, בתי מגורים רבים בניר עוז היו בגודל של כ-85 מ"ר לעומת 140 מ"ר ומעלה ברוב יישובי האזור. בנוסף, הם היו לא ממוגנים – כמו גם רבים ממבני הציבור במקום. כדי שאנשים יסכימו לחזור, אמרו שם, יש צורך להציע להם תנאים מספיק טובים, בעיקר כשמדובר ביישוב שנמצא כל כך קרוב לעזה. הם חושבים גם על מי שבגלל הטראומה לא מעוניין לשוב לשם. אנשים אלה יצטרכו למכור את בתיהם, וללא השיפורים האלה הם לא יוכלו לקבל מחיר שיאפשר להם למצוא מגורים הולמים במקום אחר.
"בניר עוז תיבחן התקומה של מדינת ישראל", אמר בהט. "עכשיו רק נשאר שממשלת ישראל תכיר בכך. אני מקווה שמרבית התושבים והחברים יחזרו לניר עוז, ושיצטרפו אלינו אנשים חדשים שרוצים להיות שותפים לתקומה".
הפער בין הערכות הקיבוץ לגבי עלויות השיקום לבין מה שהציעה מינהלת תקומה עומד לטענת התושבים על 213 מיליון שקל. המינהלת הציעה 207 מיליון, בעוד שניר עוז ביקשו 420 מיליון. בקיבוץ טענו ש"המדינה מצפה מאיתנו לממן את ההפרש מקופת הקיבוץ, או לגייס אותו מקרנות פילנתרופיות, אלא שהכספים האלה מופנים כרגע לשיקום הנפשי של התושבים".
נושא נוסף שגורם לדילמות הוא השימור וההנצחה: הדרך להתקדם הלאה, להנציח, אך לא להרגיש ש"חיים בתוך אנדרטה". בהט סיפר ש"זה נושא גדול ומורכב. אנחנו עובדים עם אדריכלים וגורמי מקצוע, בהם צוות שמתמחה בכל הנושא של זיכרון ומורשת. אנחנו צריכים להחליט אם משמרים, מה משמרים, איך לשמר, מתוך הבנה שניר עוז חייב להיות קיבוץ חי, צומח, שמח וזוכר. יש דעות שונות ובסוף כולם יצטרכו להתגמש ולוותר".

בשורה התחתונה, החזרה לניר עוז לא תתרחש לפני קיץ 2026. "מהצד זה נראה שכלום לא זז, אבל הדברים זזים", אמר בהט. "מה שכן, זה קורה לאט יותר כי אנחנו באמצע האירוע – יש לנו עדיין 14 חטופים והחזרתם היא בראש סדר העדיפויות".
מי שעוד מצפה לשיקום המיוחל היא מרגלית מוזס, שחזרה משבי חמאס. "אני מאוד מקווה שישפצו כמה שיותר מהר, כדי שנוכל לחיות את חיינו הרגילים בקיבוץ, ושהחיים יחזרו לאט-לאט לשגרה", היא סיפרה. "דברים יהיו שונים. לא כולם רוצים לחזור ואני מכירה גם כאלה שרוצים לחזור אבל בשום פנים ואופן לא לאותו בית. תהיה לנו פינת הנצחה. יכול להיות שישאירו בית אחד הרוס ושרוף, ויכול להיות שיעבירו אותו למקום מחוץ לקיבוץ. זה עוד לא הוחלט".
אם את מקבלת מחר אישור לחזור לקיבוץ, את חוזרת?
"אתמול כבר. אני חוזרת ברגע שיהיה אפשר. קיבלנו דירות מאוד יפות בקריית גת והכול בסדר, אבל זה לא ניר עוז. החיים הקיבוציים חסרים לי – השיתופיות, ההשתייכות החברית, לראות את ילדי הגנים, כאן גם לא פוגשים אנשים בחדר האוכל כמו שאתה רגיל. יש אלף ואחד דברים".
תחזרי אל הבית שממנו נחטפת לעזה? אין רגשות מעורבים?
"לי זה לא עושה שום דבר. אני אדם חזק מבחינה נפשית בנושא הזה. אני רוצה לחזור לבית שלי. אני אוהבת את המקום, אני אוהבת את הגינה שלי, את המרחב שלי. אנחנו כבר יודעים שיוסיפו גם מחנות צבאיים בינינו לבין הגדר. אז אפילו שהייתי חטופה, מבחינתי זה לא אישיו. כרגע הכי חשוב לי שיחזירו את כל החטופים. הם עוברים שם סבל נורא. אני לא מבינה למה שוב חזרנו ללחימה. זה מסכן את החטופים, את החיילים, את כולם".
ממינהלת תקומה נמסר בתגובה: "המינהלת מחבקת אל ליבה את קהילת ניר עוז, מקיימת איתה שיח שוטף ומנסה בכל יכולתה להיענות לכל צרכיה".
פורסם לראשונה: 00:00, 24.03.25