לפני כחודשיים, שופטת בית המשפט העליון גילה כנפי-שטייניץ ביקרה בחומרה עתירה שהוגשה לבג"ץ תוך הסתמכות על בינה מלאכותית. כותבת העתירה הפנתה ל-36 פסקי דין שלא היו ולא נבראו. בפסק הדין שנתן בג"ץ סימן את המסלול למקרים דומים והזהיר מפני סנקציות: הוצאות אישיות, דין משמעתי ופסילת העתירה על הסף.
1 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock, ai)
בעוד מערכת המשפט החלה בהליך הסדרה לאיומים הנשקפים מכלי AI, בזירה הרפואית לעומת זאת - טרם נעשה דבר. השימוש בבינה המלאכותית על-ידי צוותי רפואה בישראל הוא תחום פרוץ לחלוטין.
היתרונות בשילוב בינה מלאכותית בעולם הרפואי גדולים לאין ערוך, אך היעדר ההסדרה יוצר סכנות - עליהן יכולים להעיד רופאים רבים - עד כדי סכנת חיים. באחרונה, הובא לפתחנו מקרה של מטופלת מבוגרת ששוחררה על-ידי איש צוות עם מינון של תרופה פי שלושה מהמקובל באופן שסיכן אותה. מבדיקה שנערכה נמצא כי השגגה נפלה בשל הסתמכות של הרופא על ChatGPT. משרד הבריאות חייב להידרש מיידית, כמו גם בתי החולים, ולקבוע סנקציות וכללים ביחס לשימוש המותר והאסור בכלים הללו.
כאשר מערכות בינה מלאכותית ממליצות על פעולה מסוימת הן חייבות להתחשב במלוא המורכבות של המצב הרפואי האישי של המטופל.
בשלב הנוכחי, נדרש פיקוח קפדני, בדיקות מקיפות ושילוב של שיקול דעת אנושי כדי למזער את הסיכונים ולמקסם את היתרונות של טכנולוגיה זו בתחום הרפואה
בשנת 2019 מחקר שפורסם בכתב העת Science, חשף כי אלגוריתם שהיה בשימוש מערכת הבריאות האמריקנית ובחן עלויות בריאות כמדד לחישוב מצב בריאותי, הוביל לזיהוי שגוי של חולים שחורים כבריאים יותר בהשוואה לחולים לבנים. התוצאה שנגרמה בעקבות האבחנה השגויה הייתה חמורה. חולים שחורים לא קיבלו את הסיוע הרפואי הנוסף שהיו זקוקים לו.
חרף הכשלים הללו, כלי הבינה המלאכותית ישחקו תפקיד משמעותי בעתיד הרפואה, בעיקר ככלי ביקורת. בשלב הנוכחי, נדרש פיקוח קפדני, בדיקות מקיפות ושילוב של שיקול דעת אנושי כדי למזער את הסיכונים ולמקסם את היתרונות של טכנולוגיה זו בתחום הרפואה.
יוסי ערבליךיוסי ערבליך
בעוד האיחוד האירופי מקדם הצעות לאסדרת השימוש בבינה המלאכותית, מדינת ישראל נותרת מאחור. על שר הבריאות לפעול לאלתר לקביעת נהלים - גם אם זמניים, ולא להמתין לאסון, כפי שקורה אצלנו לא פעם.
שתיקת המערכת היא לא פחות מרשלנות רפואית. נדרשת פעולה אקטיבית של משרד הבריאות בשיתוף ההסתדרות הרפואית בישראל, בתי החולים וקופות החולים, לקביעת מנגנוני פיקוח ובקרה, שיגנו על שלומם של המטופלים, ואולי פעם אחת נקדים תרופה למכה.
הכותב משמש כיו"ר ומייסד "למענכם" המעניקה ייעוץ רפואי וולונטרי
פורסם לראשונה: 00:00, 25.03.25