בשישי האחרון, מיד אחרי תפילת הצהריים, הקיפו נציגי כוחות הביטחון האיראניים עשרות מסגדים ב-15 ערים ברחבי איראן. במבצע זריז הצליחו לשלוף קבוצות גדולות של מתפללים ושלחו אותם להפגנות תומכות שלטון ברחובות. המבצע נפל בהפתעה על המתפללים, שלא יכלו להתנגד כשכוחות הביטחון והמאבטחים שומרים שאף אחד לא יברח.
במקביל, לתוך שורות המפגינים נגד המשטר חדרו חמושי הבאסיג', המתנדבים הצעירים שעובדים צמוד למשמרות המהפכה. הבאסיג' (גייסות, בעברית) עושים את העבודות המלוכלכות. בדרך כלל הם לובשים מדים שחורים, אבל כשהם חודרים להפגנת אזרחים הם לובשים ג'ינס וסוודר פשוט, כדי להתערות בקהל בלי לעורר חשדות. ברגע מסוים ישלפו בהפתעה צעיר או צעירה משורות המפגינים ויריצו את "הבשר", זה שם הקוד, למכונית המשטרה. העצורים לא יחזרו. גם לא הבאסיג' שהביא למעצרם. צעירים אחרים יגיעו במקומם.
בניגוד לסבבי ההפגנות הקודמים, שהגדול בהם התרחש לפני שלוש שנים תחת הכותרת "אישה, חיים, חופש" בעקבות מותה המזעזע של הצעירה הכורדית-איראנית מהסא אמיני, הקשר הטלפוני לאיראן וממנה מנותק הפעם כמעט לחלוטין. מיסוך כבד הוטל על הרשתות החברתיות והטלפונים הניידים. רק פה ושם מצליחים גולים איראנים לתפוס את קרובי המשפחה.
מאות אלפים ברחובות ב-21 מחוזות מתוך 33 מחוזותיה הגדולים של איראן. אפילו העיר קום, המעוז הדתי, גדושה במתנגדי השלטון. אף אחד לא יכול לנחש אם המהלך יסתיים בהפיכה. מצד אחד, המפגינים ממלאים את הרחובות גם במזג האוויר הקשה. מצד שני, מדובר במאות אלפים אבל לא ב-90 מיליון תושבי איראן הגדולה.
הפעם זה התחיל בבזאר של טהרן, כשמאות סוחרים יצאו להפגין נגד מחסור במי שתייה, הורדת השאלטרים של החשמל והירידה המבהילה בערך המטבע המקומי. הסוחרים עצרו עסקאות, ולאזרח הפשוט לא נותרו כספים לרכישת מוצרי יסוד שמחיריהם הרקיעו לשמיים בבת אחת.
בהמשך שרפו את תמונותיו של קאסם סולימאני, המנהיג האגדי של "כוח קודס" שחוסל בידי האמריקאים במבצע פתע בעיראק. בסוף השבוע העזו, אפילו בטהרן, להסיר ולהצית את תמונותיו של השליט, עלי חמינאי. ההמון לא פוחד לשאוג ברחובות "שהדיקטטור ימות" וגם "לא עזה ולא לבנון, אנחנו רוצים איראן משוחררת".
הנשיא טראמפ ניגש לאירועי איראן בזהירות כשהזהיר, בלי לנקוב בשמות, שארצות-הברית תתערב אם יתברר שהשלטון רוצח את אזרחיו. פה ושם תובעים המפגינים התערבות אמריקאית וישראלית. טראמפ מחשב כל מילה ונתניהו שותק. הוא הורה לשרים לא להתראיין בנושא האיראני, הגם שכל גורמי המודיעין עוקבים אחרי המחאות. יועצי חמינאי הבכירים ביותר כבר מאשימים את "הציונים" וממשל טראמפ בייזום ובניהול ההפגנות.
משיחות שקיימתי בסוף השבוע עם בכירים במדינות ערביות, מתברר כי היו בטוחים שישראל תשגר מטוסים לאיראן בלילה שבו חגגו בני הזוג נתניהו את השנה האזרחית החדשה במאר א-לאגו. גורם ביטחוני בכיר מאוד באחת מהמדינות מוכן להישבע שברגע האחרון, כך הוא מתעקש לטעון, ישראל החליטה לבטל או לדחות. ניסיתי לשכנע אותו, ללא הצלחה, שדווקא התערבות ישראלית בשלב הנוכחי, עלולה לחזק את המשטר האיראני ולהוביל לליכוד השורות בטענה שסכנה גדולה מרחפת על איראן מצד "השלטון הציוני".
שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, הודיע חד וחלק ש"איראן מכריזה על כוננות בעקבות איומי הנשיא טראמפ". איראן גם הגישה תלונה למוסדות האו"ם נגד האמריקאים
שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, הודיע חד וחלק ש"איראן מכריזה על כוננות בעקבות איומי הנשיא טראמפ". איראן גם הגישה תלונה למוסדות האו"ם נגד האמריקאים. יועצו המיוחד של השליט האיראני, עלי שמחני, הזהיר את טראמפ: "אל תיכנס להרפתקאות שסופן לא ידוע, כי הצהרותיך הינן קו אדום, ואנחנו נגדע את ידיו של מי שינסה להתערב בעניינינו הפנימיים".
רק בסוף השבוע יצא עלי לריג'ני, מזכ"ל הביטחון הלאומי, להטיח בישראל ובארה"ב ש"יזמתן את ההפגנות". "טראמפ", הוסיף בלי להזכיר את ישראל, "חייב לדעת שהתערבותו תוביל לחוסר יציבות לא רק באיראן. טראמפ הוא שהתחיל וגייס את ישראל להרפתקה שתוביל”, הוא מתעקש, “לפגיעה בחיילים אמריקאים בכל מקום במזרח התיכון, ובהפתעה מוחלטת".
וכנראה שהשתיקה מהצד הישראלי מבלבלת את השלטון בטהרן. כמו אצלנו, גם בטהרן החליטו לשתוק. אין (כמעט) נתניהו, אין ישראל ואין שריפת דגלי היישות הציונית. חמינאי, צריך לזכור, נעלם מאז פרצו המהומות. יועציו לוקחים בחשבון את האפשרות שישראל תזניק את מטוסיה. ועכשיו, רק המפקד היוצא של משמרות המהפכה, מוחסין ריזאי, מזהיר ש"נשמיד את ישראל אם תנסה לתקוף". לפי הדיווח הוא נדרש אתמול להסיר את האיום מרשת X בטענה ש"לא כדאי להקפיץ את נתניהו, שמכיר דבר או שניים באיראן".
פורסם לראשונה: 00:00, 04.01.26







