נשיא טורקיה, ארדואן, וא-סיסי נשיא מצרים, הוזמנו להצטרף ל"מועצת השלום" לסיום המלחמה בעזה. בינתיים עוד אין הסכמות, אך הרשימה שתרכיב אותה בנויה לתפארת, וכוללת דמויות בינלאומיות. טראמפ בראש המחנה, טוני בלייר מבריטניה, שר החוץ האמריקאי, ואיך לא, החתן הנצחי ג'ארד קושנר.
במועצה המבצעת שתחתיה, מופיע שוב השליח המיוחד סטיבן וויטקוף, שר החוץ רוביו וגם נשיא הבנק העולמי, אג'אי באנגה. בכל אחת מהרשימות יופיעו 15 שמותיהם של אלה האמורים לפקח - כל אחד בתחומו - על הוועדה הפלסטינית שאמורה לנהל את עזה. אמורה – כי עוד לא ברור איך הדבר יתנהל בשטח. את הפלסטינים ינהיג ד"ר עלי שעת’, יליד עזה, קרוב משפחתו של השר הפלסטיני לשעבר ד"ר נביל שעת’ מרמאללה.
ערב-הסעודית הזדרזה לברך על תוכנית השלום החדשה - אבל, שימו לב, אין נציג סעודי באף אחת מהוועדות. זאת, למרות שכבר עכשיו ברור שיידרש הרבה מאוד כסף לשיקום הרצועה - לא הזמנת, לא קיבלת. יורש עצר הסעודי ניסח הודעה שמברכת על נסיגת צה"ל, והזכיר שמדובר ב"גוף זמני". שימו לב לעובדה לא פחות מעניינת: הגוף הזה נועד לעקוף את פעילותו העקרה וה"מעצבנת" של האו"ם ברצועה.
1 צפייה בגלריה
הושלם הסבב הלחימה השישי של לוחמי חטיבת ירושלים בעזה
הושלם הסבב הלחימה השישי של לוחמי חטיבת ירושלים בעזה
לוחמי חטיבת ירושלים בעזה
(צילום: דובר צה"ל)
אלא שהשאלה שלא הוזכרה בהודעת הבית הלבן, היא מה באמת עושים עם חמאס. האם יפרקו את ארגון הטרור מנשקו וימנעו ממנו להמשיך בניהול רצועה? מי מבטיח לכל האישים החשובים מאוד שמינה הבית הלבן, שחמאס יקבל עליו את הגזירה בלי להגיב? כבר אתמול הודיעו בכירי חמאס ש"יש לנו עשרת אלפים מתנדבים חדשים. הם רק מחכים שנגייס אותם".
דובר חמאס בעזה, חאזם קאסם, הצהיר כי עם כניסת הגוף הפלסטיני החדש שנועד לנהל את הרצועה, תתפזר הממשלה הקיימת. הדובר הלך אפילו רחוק יותר, כשקרא להאיץ את הקמת הוועדה הטכנוקרטית (שמורכבת מפלסטינים שאינם תושבי הרצועה). אבל - וכאן ה"אבל" הגדול מאוד - למרות ההצהרות הנלהבות, אין הסכמה מצד חמאס על התפרקות מנשק. מהצד של חמאס לא שומעים אפילו קצה קצהו של ציוץ הרומז שבכוונתם לוותר על השלטון. במצב כזה, איך מתקדמים?
ראש הממשלה נתניהו נזהר בתגובתו אתמול, וקבע שמדובר במהלך הצהרתי בעיקרו, שאינו משנה את המציאות הביטחונית. נתניהו מציב שתי דרישות חד-משמעיות: להחזיר את גופתו של רן גואילי ז"ל ולפרק את חמאס מנשקו. בממשל הנשיא טראמפ מסבירים בשיחות סגורות, שנבדקת עכשיו האפשרות להכריז על פירוק חמאס מהנשק ולאחסן אותו - לא ברור איפה. מי מבטיח שחמאס יסכים לכך? בינתיים, ארגון הטרור לא נח לרגע ופועל כל הזמן לגייס מתנדבים חדשים. עם תנאי החיים הקשים מאוד ברצועה, הקור והרעב, מותר להאמין. המתנדבים יהיו מוכנים לעשות הרבה כדי לפרנס את משפחותיהם. כרגע, יש בעזה לפי המידע כ-30 אלף חמושים של חמאס והג'יהאד.
מהצד השני, נתניהו עומד על כך שצה"ל לא ייסוג מעמדות מפתח ברצועה (ציר פילדלפי) כל עוד לא יושג הפירוז המלא. אחרי הכל, מהלך מפתיע יכול להתרחש בכל רגע.
פירוק חמאס מנשק הוא בעיה מסובכת. לא ברור אם מישהו, בכיר ככל שיהיה, מסוגל להתמודד עם התחכום של הארגון. גם אם יסכימו להתפרק מחלק מהנשק, להתחייב לאפסן כמה שיחליטו, אף אחד מחברי "ועדת השלום" וגרורותיה לא בקיא ולא מסוגל להתמודד עם ההתנהלות בשטח
פירוק חמאס מנשק הוא בעיה מסובכת. לא ברור אם מישהו, בכיר ככל שיהיה, מסוגל להתמודד עם התחכום של הארגון. גם אם יסכימו להתפרק מחלק מהנשק, להתחייב לאפסן כמה שיחליטו, אף אחד מחברי "ועדת השלום" וגרורותיה לא בקיא ולא מסוגל להתמודד עם ההתנהלות בשטח. ראינו איך חמאס מטפלים במי שהם מגדירים משתפי פעולה עם ישראל.
ההנחה היא, שבסופו של דבר חמאס לא ימסור את הנשק מרצונו. מי ידאג שהוא יעשה זאת בכל זאת? אין לחברי הוועדה ניסיון בנושאים ביטחוניים. הסתכלו על החברים בשלוש הוועדות ותבדקו אחד אחרי השני. הרבה רצון טוב ותקוות, אפס ניסיון קרבי. לא לשכוח - חמאס לא ויתר עדיין על משימתו העליונה, כתנועת שחרור ומאבק נגד ישראל. הסיסמה הזאת חקוקה עמוק בראשו של ראש הממשלה נתניהו. חמאס מוכן להמשיך ולהילחם. השאלה הגדולה, האם הם יכריזו מלחמה גם על נציגי הרשות הפלסטינית, כדי להבריח אותם מעזה.