אחרי שנתיים וכמעט ארבעה חודשים שחלפו מאז נפילתם בשבי של 251 ישראלים וזרים ורגע לאחר השבת גופתן של האחרון שבהם, רס"ר רן גואילי ז"ל, הגיע הזמן להודות לכל הנושאים במלאכה. ולא, אין הכוונה למי שידע לקחת את הקרדיט על החזרת הגופה אך לא לקבל אחריות על המחדל הגדול ביותר בתולדות מדינת ישראל שהביא לנפילתם בשבי של כל אלה. אלא לאותם אנשי צללים שפעלו מאז 7 באוקטובר 2023 ועד אתמול, כדי להשיב הביתה את הילדים והילדות של כולנו.
1 צפייה בגלריה
שיירת הליווי של רס״ר רן גואילי ז״ל
שיירת הליווי של רס״ר רן גואילי ז״ל
שיירת הליווי של רס״ר רן גואילי ז״ל
(צילום: REUTERS/Jamal Awad)
אנשי שב"כ, אמ"ן, כל מי שפעל במסגרת צוותי השו"ן למיניהם וכל הלוחמים שנשאו במלאכה תוך סיכון חיים אדיר. הם פעלו שם במחשכים, הם נותרו ללא קרדיט אבל צריך לומר להם היום תודה על המאמצים האדירים שהשקיעו, ימים ולילות, שוב ושוב, אינספור מבצעים, אינספור שעות, כדי להחזיר את החטופים החיים להוריהם ואת המתים לקבורה.
את רוב המבצעים הללו שבוצעו על ידי הצד הישראלי, לא ניתן עדיין לחשוף. אלה מבצעים מסמרי שיער, עם סיכון עצום לכוחות המבצעים ותוך לעיתים הימור על כיוון חקירה או פעולה אפשריים מבלי לדעת אם הפעולה תישא פרי. אנשי מודיעין שהקדישו את חייהם, 24/7, עם מחיר אישי עצום. כל עיסוקם היה לאתר את החטופים החיים ואת גופות המתים. לעיתים ננקטו תרגילי הונאה שכל אחד מהם יכול להפוך לסרט מתח, סדרה או ספר ריגול שנשמעים דמיוניים במיוחד. המבצעים הללו נועדו פעמים רבות לייצר מידע - לאו דווקא לחילוץ או הצלה, אלא פשוט להשיג מידע על גורלם של החטופים ובאמת, במהלך המלחמה נהנתה ישראל ממודיעין יחסית מצוין באשר למצבם של החטופים (בשונה מאוד מגורלו של גלעד שליט שהוחזק בשבי במשך יותר מחמש שנים מבלי שהמערכת הישראלית תדע מה עלה בגורלו).
החזרתו של רן לקבורה מאפשרת לסגור מעגל אחד. אולם סוגיית עזה רחוקה מלהסתיים. כאן בעצם מתחילות הבעיות הגדולות שמצפות למדינת ישראל וכרגע לא נראה להן פתרון באופק
לעיתים, כמו במקרה של שליט, נעשו גם טעויות שהתבססו על תפיסת עבודה לא נכונה וגם הטעויות הללו נבדקו על ידי המודיעין הישראלי בניסיון להבין "מה פיספסנו". ועדיין למרות המודיעין הטוב יחסית, אין משמעו יכולת לחילוץ של חטוף חי במבצע צבאי ומכאן גם המספר הנמוך יחסית של פעולות צבאיות שהביאו לשחרור חטופים חיים.
כמו במקרה של הדר גולדין ואורון שאול ז"ל, גם בניסיון לאתר ולהחזיר את הגופה של רן גואילי ז"ל הושקעו מאמצים ואמצעים יוצאי דופן בכל קנה מידה. צה"ל סיפק אתמול פרטים על היקפו של המבצע - כ-20 רופאי שיניים (המספר המדויק גבוה יותר) שבדקו 250 גופות בפרק זמן של 24 שעות. מספר הגופות שנבדקו סה"כ גדול כמעט פי שלושה. אך גם למבצע הנוכחי קדמה עבודת מודיעין ובכלל זה מעצר של פלסטינים שנחשדו כי יש להם מידע על מקום הקבורה של גואילי, כפי ששב”כ חשף אמש. בנוסף, תרחיש אחר שנבדק הצריך עבודת חיפוש יוצאת דופן גם במתווה תת-קרקעי באחת השכונות הדרומיות של עזה.
אבי יששכרוףאבי יששכרוףצילום: יובל חן
החזרתו של רן לקבורה מאפשרת לסגור מעגל אחד. אולם סוגיית עזה רחוקה מלהסתיים. כאן בעצם מתחילות הבעיות הגדולות שמצפות למדינת ישראל וכרגע לא נראה להן פתרון באופק. על אף ההבטחות של הצד האמריקאי, חמאס לא מוכן להתפרק מנשקו, אולי יסכים בקונסטלציה מסוימת למסור נשק כבד. בנוסף, הכנסתן של שתי הפטרוניות הגדולות של חמאס, טורקיה וקטאר, לפתרון סוגיית "היום שאחרי" בעזה, עלולה להציב את ישראל בבעיה קשה באשר להתנהלות מול רצועת עזה בעתיד. "וְיֵשׁ תִּקְוָה לְאַחֲרִיתֵךְ נְאֻם יְהֹוָה, וְשָׁבוּ בָנִים לִגְבוּלָם", נכתב בספר ירמיהו. עכשיו השאלה היא את מי תפגוש מדינת ישראל בצידו השני של הגבול.
פורסם לראשונה: 00:00, 27.01.26