כדאי מאד לעקוב אחרי הצמד בצמרת השלטון הטורקי - הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן ושר החוץ שלו, הקאן פידאן, שכיהן עד לפני שנתיים כראש מנגנוני המודיעין במשך 23 שנים. פידאן ידוע כנאמנו המוחלט ואיש סודות של הנשיא, וארדואן כבר הכריז עליו כמי ש"ימשיך את דרכי". פידאן אמנם הבהיר שהוא לא מעוניין להיות נשיא טורקיה, אבל יש לו עוד שנתיים להתחבט. הצמד הזה מתלבש על כל ההחלטות כמו יד וכפפה. במערב למדו להתייחס לפידאן כאל ה"מוח" של השליט.
1 צפייה בגלריה
נשיא טורקיה בטקס מסירת כלי שיט צבאיים לחיל הים הטורקי
נשיא טורקיה בטקס מסירת כלי שיט צבאיים לחיל הים הטורקי
נשיא טורקיה
(צילום: מתוך X)
ארדואן, שזכה למחמאה נוקבת מהנשיא טראמפ ("מנהיג קשוח שאני מחבב"), מנסה ללכת על הקופה הגדולה במזרח התיכון. כדאי לעקוב אחרי סבב הביקורים והאירוחים של הנשיא הטורקי בשבועות האחרונים בכל מדינות המפתח באזור, במטרה לכונן "ברית על אזורית" ובדרך גם לשפר יחסים.
סעודיה, מצרים, נסיכות קטאר, והמלך עבדאללה הירדני שהוזמן להתארח באיסטנבול - מול כולם, ארדואן ממשיך לחלום על "פסגת הפסגות" שתארח באנקרה נציג אמריקני בכיר מול "קולגה" איראני, כשארדואן עצמו בקדמת הבמה.
הצמד הזה, ארדואן ופידאן, לא מסתיר את החשש הגדול מגל מהגרים איראנים שעלולים לנהור בהמוניהם לטורקיה ברגע שבו יפעל הצבא האמריקני ברפובליקה האסלאמית. הסיוט הזה התחזק בעקבות נהירת שלושה מיליון וחצי פליטים סורים לשטחי טורקיה, עוד לפני הפלת הנשיא אסד. מרבית הפליטים מסרבים עד היום לחזור, טורקיה נאלצת להבריח אותם בכוח.
המשוואה ברורה: איראן מוכרת (בשיעורי מחיר "ידידותיים") 10 אחוז מכמויות הנפט שטורקיה זקוקה, וכמויות גדולות יותר של גז טבעי. מנגד, טורקיה מספקת לאיראן מוצרי מזון. מלחמה צפויה לחבל בשרשרת האספקה, וצפויה גם להרחיב את החזית הטורקית-כורדית בגבול איראן-טורקיה. התמיכה הישראלית בכורדים בסוריה, גם אם היא לא מספיק הדוקה, אינה נעלמת מעיני ארדואן ופידאן.
הצמד לא יושב בחיבוק ידיים. ארדואן עובד בשקט על הידוק המחנה הערבי בסוגיית איראן. השלום הקפוא עם מצרים, הכעס של בית המלוכה הירדני על נתניהו, הפניית העורף של בית המלוכה הסעודי לישראל אחרי שבן סלמן התחייב - רק לפני שנתיים וחצי - להצטרף להסכמי אברהם, כל זה מעודד את ארמון הנשיא ואת לשכת שר החוץ. בבת אחת, טורקיה נמצאת בכל פינה במזרח התיכון.
אם נשים לב, נגלה שישראל סולקה מהשטח. ארדואן ניהל בסעודיה משא ומתן למכירת מאות מטוסי חמקן מתוצרת טורקיה. במצרים התחייבו לתת כמעט 15 מיליארד דולר שיושקעו במפעלים חדשים ויעסיקו אלפי, אולי רבבות, פועלים מצרים מובטלים. גם ירדן צפויה לקבל סיוע בהיקף גדול. כל מדינה והאינטרסים שלה, פרט לאיחוד האמירויות, שארדואן החליט להעניש בגלל היחסים הקרובים מדי עם ישראל.
נתניהו נערך עכשיו להציג לנשיא טראמפ את "הסכנה הטורקית". בכלל לא בטוח שטראמפ יתרגש - היועצים ירשמו הערות.
מוזר היה לשמוע את שר החוץ פידאן, בימים האחרונים, מדבר על סיכוי טוב לחידוש שתופי הפעולה הכלכליים בין טורקיה לישראל. אין אצלו פליטות פה. השאלה, אם התכוון לשחרר "זריקת הרגעה" לקראת הפגישה בבית הלבן.
אם ניקח את המדינות הערביות – סעודיה, מצרים, ירדן וקטאר - נגלה דבר והיפוכו: מצד אחד מחזיקים שגריר בטהרן, סוג של נורמליזציה, ומהצד השני יחסיהן עם צמרת הממשל בוושינגטון מצוינים. והנה עוד: כל אחת מהמדינות, "מצטיינת" ביחסים גרועים (מאוד!) עם ישראל. ולא לשכוח: אף אחת ממדינות העולם הערבי, גם לא טורקיה, רואה באיראן בת ברית. יש אינטראקציה, יש שגרירים, אך יש גם לא מעט חשדות. כמובן, אף אחד לא באמת חושב על 93 מיליון אזרחי איראן.
פורסם לראשונה: 00:00, 11.02.26