היכונו לפסטיבל הכדורים הפורחים (צילום: שחר גולדשטיין וגלעד כרמלי)
פסטיבל "דרום אדום" שמתקיים מדי שנה בסוף החורף הפך כבר מזמן לסמל של צפון הנגב, אך בשנים האחרונות יש לו מתחרה קיצי – פסטיבל הכדורים הפורחים הבינלאומי. בעוד כשבועיים הוא צפוי להמריא בפעם השמינית, וכל האזור כבר מתכונן לחגיגה שמושכת אלפי מטיילים. את הפסטיבל, שיתקיים בתאריכים 23-22 באוגוסט בגן הלאומי הבשור (פארק אשכול), מפיקה עמותת התיירות שקמה בשור – שעומדת גם מאחורי ההצלחה של "דרום אדום". במהלך הפסטיבל, מגוון כדורים פורחים ייחודיים מהארץ והעולם יכסו את שמי צפון הנגב, במקביל לשלל פעילויות לכל המשפחה. האירוע ייפתח ביום חמישי אחר הצהריים. בשעות החשיכה יתקיימו כמה מופעים, בין היתר של קרקס עם להטוטנים, נערות גומי וחישוקים, אומני בועות ובלוני, ג'אגלינג וליצנות. שיאו של הערב הוא מופע ה-"NIGHT GLOW", שבמהלכו הכדורים מחוברים לקרקע ולצלילי מוזיקה קצבית נדלקת בהם אש בשלל צבעים.
פסטיבל כדורים פורחים בצפון הנגבפסטיבל כדורים פורחים בצפון הנגב
פסטיבל כדורים פורחים בצפון הנגב
(צילום: תמרה כהן)

פסטיבל כדורים פורחים בצפון הנגבפסטיבל כדורים פורחים בצפון הנגב
פסטיבל כדורים פורחים בצפון הנגב
(צילום: תמרה כהן)

מופע ה-Night Glowמופע ה-Night Glow
מופע ה-Night Glow
(צילום: תמרה כהן)
למחרת עם שחר, יוכל הקהל לחזות בתהליך ניפוח כדורי הענק על הקרקע והפרחתם לאוויר לאחר מכן. עם עליית הכדורים לשמיים, ישתלשלו אקרובטים מתוך הכדורים ויבצעו פעלולים עוצרי נשימה בין שמיים לארץ. בנוסף,שני צנחנים שמגיעים לפסטיבל במיוחד מבלגיה, יקיימו צניחה מכדור פורח מגובה נמוך של 120 מטר בלבד. לפסטיבל יגיעו טייסי כדורים פורחים מרחבי העולם, שיחברו לטייסים מקומיים וימריאו למטס מרהיב וצבעוני. בין 14 הכדורים הפורחים שיעלו לאוויר ניתן יהיה לראות את הבלון "חגיגה של פרחים", שהוא הבלון היחיד בעולם שמודפס כולו בהדפסה דיגיטלית. הוא משחזר באופן מושלם יצירה של האמן הקרואטי איוואן ראבוזין, מה שהופך אותו לרפרודוקציית האמנות הגדולה בעולם. השנה יגיע לפסטיבל גם אחד הבלונים הצורניים הגדולים בעולם - "הבטרייה", אשר מתנשא לגובה של 40 מטר ושוקל פי שניים מבלון רגיל, כ-500 ק"ג. השנה יגיעו גם שני בלונים מסוג הופר, שהם בלונים ללא סל, בהם הטייס יושב על מעין ספסל בין שמיים לארץ. חברת "סקיי טרק כדורים פורחים" הישראלית תנהל את תחום התעופה בפסטיבל ותציג את הבלון החייכני "החיפושית". חלק מהטייסים שישתתפו השנה בפסטיבל לא פחות מעניינים מהכדורים והפורחים שהם יטיסו. אחד מהם הוא דניאל וויד מהולנד, רק בן 25 אבל נמצא בתחום כבר מגיל 5, בעקבות אביו שגם הוא טייס כדורים פורחים. הוא מגיע זו השנה השנייה לפסטיבל, אבל זו הפעם הראשונה שהוא ישתתף בו כטייס. טייס נוסף, פטריק סימונס מבלגיה, הוא בן למשפחה שמחזיקה באחת מחברות התעופה לכדורים פורחים הגדולה בעולם. האירוע כולל גם לינת שטח חווייתית ואפשרות ליהנות ממוקדי העניין בשטח הפארק – ובראשם בריכות השכשוך שמתמלאות במי מעיין עין הבשור, מסלולי האופניים ואתרי העתיקות. הכרטיס כולל לינת שטח בפארק, צפייה במופעים ובמטס ואת כל הפעילויות. הכרטיס אינו כולל טיסה בכדור פורח– אשר אינה מתאפשרת כלל במסגרת הפסטיבל. הכניסה בתשלום: 149 שקלים לאדם (מעל גיל 3), 20 שקלים לתינוקות ופעוטות. הנחות למשפחות של ארבע נפשות ומעלה. לפרטים נוספים והזמנת כרטיסים - הקליקו.
גן לאומי הבשורגן לאומי הבשור
גן לאומי הבשור
(צילום: רשות הטבע והגנים)
למבקרים שאינם מעוניינים בלינת שטח ויעדיפו ללון באתרי הלינה השונים באזור במהלך הפסטיבל, יוצעו כרטיסים במחירים מיוחדים. ניתן למשל ללון באורחן של קיבוץ אורים, אשר נמצא במרחק של 5 דקות נסיעה בלבד מפארק הבשור. באורחן 25 חדרי אירוח, בהם חדרים המתאימים לזוגות, למשפחות ולנכים. לאורחים מוצעת גם ארוחת בוקר בחדר האוכל של הקיבוץ או בהגשה לחדר. המחירים: החל מ-450 ללילה באמצע השבוע, החל מ-550 שקלים ללילה בסוף שבוע. לפרטים נוספים – הקליקו. לאפשרויות לינה נוספות באזור – הקליקו.
אורחן אוריםאורחן אורים
אורחן אורים

אפשר גם לקפוץ ל"שביל הסלט"

"הפסטיבל הוא חוויה סוחפת שמעיפה אותנו למעלה", אומרת לבנת גינזבורג, מנהלת התיירות של צפון הנגב, שמעדיפה לשכוח שבשנה שעברה הפסטיבל בוטל בעקבות המצב הביטחוני. לדבריה, כמו פריחת הכלניות בזמן "דרום אדום", הכדורים הפורחים הם "רק תירוץ" למשוך לאזור מטיילים ולחשוף אותם לשאר האטרקציות שהוא מציע. הכרטיס מאפשר לצאת משטח הפארק ולהיכנס חזרה בכל עת. כך, ניתן לבקר למשל ב"שביל הסלט" במושב תלמי יוסף שבחבל שלום. אורי אלון ואשתו שולי הפכו את החווה החקלאית שלהם לחווה תיירותית – והם מציעים סיורים מודרכים לצד סדנאות שונות כמו סדנת "מאסטר שף" שכוללת הכנת ארוחה מהתוצרת של החווה, סדנת פויקה ועוד. השניים מגדלים במקום כמה ירקות מיוחדים כמו עגבניות בבושקה צהובות, "סטארפפון" – מלפפון בצורת כוכב, "מלבבון" – מלפפון בצורת לב, גזרים בצבעים לבן, צהוב וסגול, שישה סוגים של נענע וסוגים רבים של פלפלים חריפים, בהם ה"קרוליינה ריפר" שנחשב לפלפל החריף ביותר בעולם. עוד בחווה: אננס, פטל, תותים, תפוחי אדמה, תפוזים ועוד.
עגבניות בבושקה צהובות ב"שביל הסלט"עגבניות בבושקה צהובות ב"שביל הסלט"
עגבניות בבושקה צהובות ב"שביל הסלט"
(צילום: גלעד כרמלי)

חממת מלפפונים ב"שביל הסלט"חממת מלפפונים ב"שביל הסלט"
חממת מלפפונים ב"שביל הסלט"
(צילום: גלעד כרמלי)

אורי אלון מציג מלבבוניםאורי אלון מציג מלבבונים
אורי אלון מציג מלבבונים
(צילום: גלעד כרמלי)
עם זאת, החווה לא מאפשרת קטיף, אלא טעימה במקום בלבד. "החלטנו שאנחנו רוצים להציע חוויה חקלאית שלמה עם ערך מוסיף, ללמד ולהסביר, ולא רק קטיף ויאללה ביי", מסביר אלון. "לא יוצאים מכאן עם סלים של ירקות, אלא עם סלים של חוויות. עגבניות גם ככה נרקבות אחרי כמה ימים – החוויות המיוחדות נשארות לנצח". בחווה גם מבוך אתגרי בתוך סבך של שיחי פסיפלורה וכן חדר בריחה בתוך בוסתן של שבעת המינים. בשגרה, הפעילויות בחווה מיועדות רק לקבוצות גדולות, אך בזמן הפסטיבל המקום ייפתח גם עבור משפחות בודדות. לפרטים נוספים – הקליקו.
מבוך הפסיפלורה ב"שביל הסלט"מבוך הפסיפלורה ב"שביל הסלט"
מבוך הפסיפלורה ב"שביל הסלט"
(צילום: גלעד כרמלי)
ניתן לבקר גם בחוות "משק צאן" הסמוכה לנחל הבשור. בחווה, שהוקמה לפני כ-50 שנה כהתיישבות בודדים, מתגוררות כיום ארבע משפחות שעוסקות בגידול צאן, וכן בגידול תפוחי אדמה, חיטה, שעורה ואספרגוס. "הורים שלי היו הִיפּים בלי לדעת שהם כאלה", מספרת צאלה גורודנצ'יק, בתם של מקימי החווה. גורודנצ'יק פתחה במקום מגבנה לייצור גבינות מחלב כבשים, אשר הפכה גם לעסק תיירותי שמציע סדנאות להכנת גבינות וסיורים מודרכים, ואף מסעדה.
ארוחת הבוקר של צאלה גורודנצ'יק בחוות משק צאןארוחת הבוקר של צאלה גורודנצ'יק בחוות משק צאן
ארוחת הבוקר של צאלה גורודנצ'יק בחוות משק צאן
(צילום: גלעד כרמלי)
במהלך הפסטיבל, ניתן יהיה להזמין מהחווה סלי פיקניק משפחתיים מלאי כל טוב בעלות של 175 שקלים, אשר יגיעו במשלוח חינם היישר לפארק הבשור. כמו כן, בכל שישי בבוקר ניתן להגיע לחווה ולאכול ארוחת בוקר מפנקת במקום, בין השעות 9:00 ל-16:00 ללא צורך בתיאום מראש. המחיר: 140 שקלים לזוג, 80 שקלים ליחיד. לפרטים נוספים – הקליקו. מקום מעניין נוסף באזור הוא מוזיאון מורשת צאן ברזל בקיבוץ צאלים, שמציג את האוסף של בית המלאכה קרצ'מר - שהיה בעבר יצרן המדליות, המטבעות והסמלים העיקרי במדינת ישראל וכן ביישוב שלפני קום המדינה. את הסיור במוזיאון מעביר בעז קרצ'מר, נכדו של שמואל קרצ'מר שפתח את בית המלאכה בירושלים ב-1913, ואשר בקיא בכל הסיפורים הפיקנטיים שמאחורי הפריטים המוצגים.
בעז קרצ'מר במוזיאון מורשת צאן ברזל בקיבוץ צאליםבעז קרצ'מר במוזיאון מורשת צאן ברזל בקיבוץ צאלים
בעז קרצ'מר במוזיאון מורשת צאן ברזל בקיבוץ צאלים
(צילום: גלעד כרמלי)

תבליטי סמל המדינה במוזיאון מורשת צאן ברזלתבליטי סמל המדינה במוזיאון מורשת צאן ברזל
תבליטי סמל המדינה במוזיאון מורשת צאן ברזל
(צילום: גלעד כרמלי)

תבליטי מנהיגי המדינה במוזיאון מורשת צאן ברזלתבליטי מנהיגי המדינה במוזיאון מורשת צאן ברזל
תבליטי מנהיגי המדינה במוזיאון מורשת צאן ברזל
(צילום: גלעד כרמלי)
בין המוצגים: לוח עם תבליט של הרצל שעמד בתצוגה בקונגרס הציוני בווינה, סמל המדינה שנתלה בבית המשפט במהלך משפט אייכמן, סידור מאלג'יריה עם תבליט של ירושלים, מודל הגבס המקורי של המדליה הראשונה של מדינת ישראל, אבזם מלכותי של מלך ירדן עבדאללה הראשון – הסבא רבא של המלך עבדאללה הנוכחי, ועוד. משך הסיור במקום שעה וחצי ועלותו 25 שקלים לאדם. נדרש לתאם מראש – הקליקו לפרטים נוספים.

ונסיים עם כוס בירה

תחום הקולינריה באזור אמנם נמצא עדיין בשלבי התפתחות, אך כבר עכשיו יש כמה אופציות שבהחלט אינן מאכזבות. אחת המסעדות הטובות ביותר היא "הנגריה" במושב דקל. את המסעדה פתח חגי גלבוע לפני שלוש שנים, במבנה שבו שכנה בעבר הנגריה שלו, והוא עיצב ובנה את המקום במו ידיו. התפריט, שעליו אחראי חברו של גלבוע, השף דודי גרינס, כולל פסטות, מנות בשריות, טוסטים וכריכים, סלטים, ארוחות בוקר וקינוחים – לצד מנות טבעוניות ומנות ללא גלוטן.
קיש ב"נגריה"קיש ב"נגריה"
קיש ב"נגריה"
(צילום: גלעד כרמלי)

מבשלת בירה isisמבשלת בירה isis
מבשלת בירה isis
(צילום: גלעד כרמלי)

מבשלת בירה isisמבשלת בירה isis
מבשלת בירה isis
(צילום: גלעד כרמלי)
ואם אחרי הארוחה מתחשק לכם לשתות בירה, ניתן לבקר במבשלת isis, גם במושב דקל. "אנחנו פה מ-2006, היינו לפני דאעש", מציין הבעלים איציק לוי, ומסביר כי הבירה נקראת על שם אייסיס– אלת הפריון, הקסם והרפואה במיתולוגיה המצרית. "אני נחשפתי לתחום בישול הבירה בטיול אחרי צבא באירלנד, והיה לי חלום שיום אאחד תהיה גם לי מבשלה". לוי מייצר שבע בירות שונות מסוג אֵיְיל, אשר נחשבות לבעלות טעמים עשירים לעומת הבירות מסוג לאגר שאליו משתייכות רוב הבירות המסחריות. בסך הכל, מייצרת המבשלה 3,000 ליטר בירה בחודש. ניתן לתאם סיור במבשלה בתיאום מראש. לפרטים נוספים – הקליקו. אטרקציות, מסעדות ואפשרויות טיול נוספות בצפון הנגב – באתר של עמותת התיירות שקמה בשור. הכותב היה אורח של אורחן אורים
פרסום ראשוני: 00:09 , 09.08.19