האם הענבים בדרך לקבל את ההכרה הרשמית כסופר פוד? מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Journal of Agriculture and Food Chemistry טוען שהתשובה חיובית. את המאמר חיבר פרופ' ג'ון פזוטו – מהחוקרים הבולטים בעולם בתחום הרסברטרול, נוגד חמצון עוצמתי המצוי בקליפת הענבים ונחקר בהקשר של בריאות הלב, מניעת דלקות והגנה מפני מחלות – והקשר בין תזונה לסרטן.
3 צפייה בגלריה
ענבים
ענבים
נוגדי חמצון ומשפיעים על תהליכים תאיים. ענבים
(צילום: shutterstock)
במאמרו, מציג פרופ' פזוטו שורה של ממצאים מדעיים התומכים בעמדתו. לדבריו, המונח "סופר פוד" אמנם שגור בשיח, אך אינו מוגדר רשמית ואינו נשען על קריטריונים מוסכמים. לרוב, מזונות המוגדרים כך נכללים בדיאטה הים־תיכונית ועשירים בתרכובות צמחיות מועילות. לאחר סקירה רחבה של הנושא, הוא מציג את המקרה המדעי בעד הענבים, שלדבריו זוכים לפחות הכרה ביחס למזונות דומים, כמו פירות יער.
ענבים הם מקור טבעי ליותר מ־1,600 תרכובות, בהן נוגדי חמצון ופוליפנולים מסוגים שונים - פלבנואידים, אנתוציאנידינים, קטכינים, חומצות פנוליות, רסברטרול ועוד. את היתרונות הבריאותיים מייחסים החוקרים לפוליפנולים הללו, הפועלים כנוגדי חמצון ומשפיעים על תהליכים תאיים. עם זאת, ההשפעה הביולוגית נובעת מהענב השלם ומהשילוב הייחודי של כל רכיביו - לא מרכיב בודד.
3 צפייה בגלריה
ענבים
ענבים
תורמים לבריאות הלב וכלי הדם. ענבים
(צילום: Shutterstock)
בספרות המדעית פורסמו למעלה מ־60 מחקרים שבחנו את השפעת הענבים על הבריאות. הממצאים מראים כי הם תורמים לבריאות הלב וכלי הדם, מסייעים להרחבת כלי הדם, משפרים את זרימת הדם ומווסתים את רמות הכולסטרול. הם גם תומכים בבריאות המוח, שומרים על חילוף חומרים תקין ומשפיעים לטובה על התפקוד הקוגניטיבי. בתחום בריאות העור נמצא כי הענבים מחזקים את ההגנה מפני קרינת UV ומפחיתים פגיעה ב־DNA בתאי העור. בנוסף, הם משפרים את בריאות מערכת העיכול באמצעות איזון המיקרוביום והגברת המגוון החיידקי, ומשפיעים לטובה על הראייה בזכות העלאת צפיפות הפיגמנט באזור המקולה שברשתית.
בתחום הנוטריגנומיקה - חקר השפעת המזון על ביטוי הגנים, נמצא כי צריכת ענבים משנה באופן חיובי את פעילות הגנים במערכות גוף שונות. לפי פרופ' פזוטו, ייתכן שפעילות זו ברמה הגנטית היא המפתח ליתרונות הבריאותיים הרבים של הענבים.
"פרופ' פזוטו מראה שעל פי המדע, ענבים הם אכן סופרפוד – ויש להכיר בהם ככאלה", אמר איאן לה־מיי, נשיא ועדת ענבי השולחן של קליפורניה. "אנחנו מקווים שהשימוש במושג הזה לצד ענבים יהפוך לדבר שבשגרה. למרבה המזל, בין אם צורכים אותם למען הבריאות ובין אם להנאה – אכילת ענבים קליפורניים היא רווח נקי לצרכן".
3 צפייה בגלריה
 שיר אלפי-זגר
 שיר אלפי-זגר
שלבו את הענבים כחלק מאורח המורכב מתזונה מגוונת. שיר אלפי-זגר
(צילום: נועה בשארי)
ומה יש למומחים הישראלים להגיד בנושא? "חשוב לזכור שהמונח 'סופר פוד' הוא בעיקר מונח שיווקי", אומרת יש שיר אלפי-זגר, דיאטנית קלינית בכירה של כללית במחוז דן-פ"ת. "אמנם לענבים כמובן שיש יתרונות תזונתיים מעולים, אך אין לנו היום הגדרה מדעית מוסכמת למונח 'סופר פוד' ולכן חשוב להיזהר מלייחס למזון יחיד כל מיני תכונות בריאותיות יוצאות דופן. בסופו של דבר מה שאנחנו רוצים זה לשלב את הענבים כחלק מאורח המורכב מתזונה מגוונת, כמו התזונה הים-תיכונית, ולא מרכיב בודד כמו הרזרבטרול שנמצא בענבים".
עוד היא מציינת כי חשוב לזכור שבענבים גם כמות סוכר גבוהה ולכן אנשים סוכרתיים או כאלה המתמודדים עם בעיות של איזון סוכר נדרשים לליווי תזונתי לפני צריכה של ענבים. "חשוב לשלב אותם במידה ובתזמון מתאים, וכשאני אומרת תזמון מתאים אני גם מתכוונת לשילוב עם חלבון ו/או שומן", היא מוסיפה. "בשורה התחתונה: ענבים יכולים להיות חלק מתפריט תזונתי בריאותי יומיומי, אבל אי אפשר לקרוא להם מזון קסם. השפעה חיובית תגיע מגיוון ושמירה על אורח חיים והרגלי חיים בריאים".