1. פסטה לבנה ברוטב שמנת

פסטה שמנת-פטריות או שמנת-בטטה זה אולי מאוד טעים אבל אם מצפות לכם עוד שעות ארוכות במשרד, זו בחירה גרועה ממש לארוחת צהריים. פסטה לבנה עשויה מחיטה מעובדת, שמכילה פחמימות פשוטות שמתפרקות במהירות לגלוקוז, גורמות לזינוק חד ברמות סוכר בדם ואז לנפילה מהירה (sugar crash) תוך שעה-שעתיים. התוצאה: עייפות, נמנום וקושי בריכוז – בדיוק כשצריך להתמקד בעבודה. רוטב כבד (כמו קרם או גבינה שמנה) מוסיף שומנים רוויים וכמויות גדולות של נתרן, שמאטים את העיכול ומגבירים תחושת כבדות בבטן, מה שעלול להפריע לשיחות או פגישות. מחקרים ב-Journal of Nutrition מראים שפחמימות כאלה מפחיתות פרודוקטיביות ב-20-30% ביום עבודה, ולכן עדיף לאכול אותן בערב, כשאפשר לנוח. מה האלטרנטיבה? פסטה מלאה עם ירקות וחלבון רזה כמו עוף או עדשים.
5 צפייה בגלריה
פסטה ברוטב שמנת
פסטה ברוטב שמנת
מפחיתה פרודוקטיביות ב-20-30%. פסטה ברוטב שמנת
(צילום: shutterstock)

2. שוקולד / סוכריות

חטיפי שוקולד וממתקים עשירים בסוכר מוסף ושומנים רוויים, שגורמים לזינוק אנרגיה קצר טווח ואז ירידה חדה בסוכר הדם, מה שמוביל לרעב מהיר, עצבנות ופיזור מחשבות – מצב גרוע למשימות דורשות ריכוז כמו כתיבת דוחות או שיחות טלפון. הסוכר הגבוה גם מעלה תשוקה למתוק נוסף, יוצר מעגל קסמים ומפריע לשמירה על משקל. לפי Harvard Health, צריכה כזו במהלך היום מגבירה סיכון לשגיאות בעבודה ב-15%. חטיפי שוקולד מתאימים יותר כפרס או פינוק בסופי שבוע. ומה עושים כשמתחשק לנשנש בעבודה? לכו על פרי טרי כמו תפוח עם יוגורט או קומץ אגוזים, שנותנים אנרגיה יציבה.
5 צפייה בגלריה
שוקולד
שוקולד
מגביר סיכון לשגיאות בעבודה. שוקולד
(צילום: shutterstock)

3. צ'יפס / פלאפל

מזון מטוגן בשמן חם מכיל שומנים טרנס ורווי בכמויות גבוהות, שמאטים את תהליך העיכול ומצטברים כעומס על הכבד, מה שגורם לתחושת גזים, נפיחות ועייפות כרונית שמחזיקה שעות. בואו נאמר שהתחושות האלה לא אידיאליות לפגישות או לנהיגה. השומנים גם מעלים רמות כולסטרול ומפחיתים זרימת דם למוח, מה שפוגע בזיכרון קצר טווח. מחקרים ב-American Journal of Clinical Nutrition מצביעים על ירידה של 25% בפרודוקטיביות אחרי ארוחות כאלה. עדיף להשאיר אותם לארוחת ערב קלילה או טוב יותר - לאכול אותם בחופשה. מה במקום? ירקות אפויים בתנור עם תבלינים או סלט עם שמן זית איכותי.
5 צפייה בגלריה
פלאפל
פלאפל
בערב או לא בכלל. פלאפל
(צילום: shutterstock)

4. משקאות אנרגיה

למרות השיווק האגרסיבי של רד בול ודומיו כ"נגד עייפות", הם עלולים להחמיר את העייפות בטווח הארוך ולהפריע לפרודוקטיביות בעבודה. פחית משקה אנרגיה (250 מ"ל) מכילה כ-80 מ"ג קפאין (שווה לכוס קפה חזקה) ו-27 גרם סוכר, שגורמים לזינוק אנרגיה ראשוני (תוך 15-30 דקות) דרך שחרור אדרנלין וגלוקוז. זה מה שנותן את ה"בוסט". אבל אחרי שעה-שעתיים, מתרחשת נפילת סוכר בדם חדה (insulin crash) בגלל הפחמימות הפשוטות, מה שמוביל לעייפות גדולה יותר, כאבי ראש, רעד וירידה בריכוז – מצב גרוע לפגישות או משימות מדויקות. מחקרים ב-Journal of the American Heart Association מראים שצריכה יומיומית מגבירה סיכון לחרדה, הפרעות שינה ותלות, מה שמחמיר עייפות כרונית ב-20-30% אצל משתמשים קבועים. ה-FDA מזהיר מפני סיכונים לבביים (דופק מואץ) אצל רגישים, והאפקט "נגד עייפות" הוא זמני בלבד ולא פתרון אמיתי.
אם אתם ממש אוהבים משקאות אנרגיה, שמרו אותם לאירועים חברתיים. במהלך יום עבודה עדיף להסתפק בתה ירוק ללא סוכר, מים ואפילו קצת פירות.
5 צפייה בגלריה
לא באמת עוזרים לעייפות. משקאות אנרגיה
לא באמת עוזרים לעייפות. משקאות אנרגיה
לא באמת עוזרים לעייפות. משקאות אנרגיה

5. מאפים (כמו קרואסון)

לחם לבן ומאפים תעשייתיים עשויים מקמח מעובד דל בסיבים, שגורם לעלייה מהירה בסוכר הדם ורעב תוך שעה, לצד נפיחות מבלוטן כבד שמפריעה לתנועה או ישיבה ממושכת במשרד. הם דלים בוויטמינים ומכילים שומנים מוקשים, מה שמעייף את הגוף ומפחית יכולת קוגניטיבית. סקירות ב-Nutrients מראות שפחמימות כאלה ביום עבודה מקצרות תשומת לב ב-30%. אז מה עושים? הולכים על סנדביץ' עם לחם מחיטה מלאה או קינואה עם אבוקדו וחלבון, לשחרור אנרגיה איטי.
5 צפייה בגלריה
מעייף את הגוף ומפחית יכולת קוגניטיבית. קרואסון
מעייף את הגוף ומפחית יכולת קוגניטיבית. קרואסון
מעייף את הגוף ומפחית יכולת קוגניטיבית. קרואסון
(צילום: shutterstock)