בשנים האחרונות עולם המחקר התזונתי מגלה עוד ועוד עדויות המצביעות על הקשר בין צריכת מזונות מעובדים במיוחד (מזון אולטרה מעובד) לבין השפעות שליליות על הבריאות, בראשן עלייה במשקל והשמנה. מחקר חדש שבוצע בברזיל, והתפרסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Nutrients, מחזק את הממצאים ומספק תובנות נוספות על ההשפעות המזיקות של מזונות אלו. אז מה בעצם הופך מזון למעובד במיוחד, כיצד הוא משפיע על הגוף שלנו, ואיך נוכל לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה?
3 צפייה בגלריה
שתייה ממותקת
שתייה ממותקת
אולטרה מעובד. שתייה ממותקת
(צילום: טס גדות )
המחקר החדש נערך על פני שנה אחת ובחן את השפעת צריכת מזונות אולטרה מעובדים על שינויי המשקל בקרב משתמשי שירותי הבריאות במערכת הציבורית בברזיל. הוא כלל בעיקר נשים (88.1%), וגילם הממוצע של כלל המשתתפים היה 57. הושוו שתי קבוצות: קבוצת התערבות שקיבלה תוכנית תזונתית המעודדת צריכת פירות וירקות, וקבוצת בקרה שפעלה על פי התכנית הרגילה של שירותי הבריאות. הנתונים נאספו באמצעות שאלון תזונה, כאשר המזון סווג לפי מערכת שמבדילה בין מזונות מעובדים לבין מזונות שעברו עיבוד תעשייתי עם מרכיבים כמו סוכר, שומן ומלח – מזונות אולטרה מעובדים.

מהם מזונות אולטרה מעובדים?

מזונות מעובדים במיוחד (Ultra-Processed Foods – UPFs) הם מזונות שעוברים תהליכי עיבוד תעשייתיים נרחבים, שבמהלכם מוסיפים להם רכיבים שלרב לא נמצא בבישול הביתי כמו ממתיקים מלאכותיים, חומרים משמרים, צבעי מאכל, שומנים מוקשים וחומרים משפרי טעם ומוסיפים להם שומן סוכר ומלח. בין המוצרים הנפוצים בקטגוריה זו ניתן למצוא חטיפים, רטבים מוכנים, דגני בוקר מתוקים, מאפים תעשייתיים, משקאות ממותקים, ארוחות מוכנות ומנות מהירות. מוצרים אלו נבחרים לא פעם בשל זמינותם, טעמם הממכר ונוחות הצריכה שלהם, אך השפעתם על הבריאות מדאיגה.
3 צפייה בגלריה
נשנושים
נשנושים
מזונות מעובדים במיוחד תורמים להתפתחות מחלות מטבוליות. נשנושים
(צילום: shutterstock)

הקשר בין מזונות מעובדים במיוחד להשמנה

המחקר מצביע על קשר ברור בין צריכת מזונות אולטרה מעובדים לבין עלייה במשקל. בין הממצאים הבולטים:
עודף קלורי: מזונות אולטרה מעובדים עשירים בקלוריות, סוכרים ושומנים, אך דלים בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. צריכה תכופה של מוצרים כאלה מובילה לאכילה מופרזת ולחוסר תחושת שובע.
עלייה במשקל גם בקרב משתתפים עם דפוסי אכילה בריאים: במחקר נמצא שגם ביצוע שינוי תזונתי של הגברת צריכת פירות וירקות לא מנעה את העלייה במשקל בקרב המשתתפים עם צריכה גבוהה של מזון אולטרה מעובד. במילים אחרות, גם אתם ממש מקפידים לאכול סלט כל יום – זה לא מספיק. אתם חייבים להפחית במזונות המעובדים.
תחושת סיפוק רגעית: הרכיבים המלאכותיים והטעמים החזקים גורמים לתחושת סיפוק מיידית, אך ללא תרומה ממשית לתחושת שובע לטווח הארוך, מה שמעודד אכילה חוזרת ונשנית.

השפעות בריאותיות מעבר להשמנה

מעבר להשפעה הישירה על משקל הגוף, החוקרים מצביעים על כך שמזונות מעובדים במיוחד תורמים להתפתחות מחלות מטבוליות כגון סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם, דלקתיות כרונית ואף סוגי סרטן מסוימים. התהליך הזה נובע, בין היתר, מהתהליכים הדלקתיים שמופעלים בגוף בעקבות הצריכה המתמשכת של רכיבים מלאכותיים ומזיקים.
אז איך נוכל לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה?
ראשית, יש להימנע מצריכת מזונות אולטרה מעובדים. כאמור, צריכת ירקות ופירות לא תמיד תספיק כדי להתגבר על התופעות השליליות וביניהן עליה במשקל כשצורכים מזונות אולטרה מעובדים בכמות גבוהה. הקפידו על ביצוע מספר שינויים תזונתיים:
צריכת מזונות טבעיים ומגוונים - עדיף לבחור במזונות טבעיים ככל האפשר – פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים, זרעים, דגים ובשר רזה.
3 צפייה בגלריה
ירקות סלט
ירקות סלט
ירקות סלט
(צילום: shutterstock)
הפחתת מזונות מעובדים במיוחד – מומלץ לקנות מזונות עם רשימת רכיבים קצרה שבה יש רכיבים שאנחחו מזהים ומשמשים אותנו בבישול הביתי.
ארוחות מסודרות ובישול ביתי - תכנון ארוחות מסודרות והעדפת בישול ביתי על פני אכילה בחוץ או הזמנת אוכל מוכן יכולים להקטין משמעותית את החשיפה למזונות מעובדים במיוחד.
ממצאי המחקר מחזקים את מה שכבר ידענו – מזונות אולטרה מעובדים אינם בריאים, ולמעשה מהווים אחד מהגורמים המרכזיים לעלייה בשיעורי ההשמנה ומחלות הלוואי הנלוות לה.
בריאות טובה מתחילה במודעות – כשאנו מבינים מה אנו מכניסים לגוף, אנו יכולים לבחור בצורה מושכלת יותר ולשמור על איכות חיים גבוהה לאורך שנים.

הכותבת היא תזונאית קלינית במכבי שירותי בריאות
פורסם לראשונה: 01:20, 25.02.25