מחקר חדש מאשר את הקשר בין תזונה לבריאות נפשית, לאחר שמצא כי שמירה על תזונה יפנית מסורתית, המכונה דיאטת וואשוקו (Washoku) עשויה להפחית תסמיני דיכאון בקרב עובדים.
הדיאטה כוללת צריכה גבוהה של ירקות, מאכלים מותססים, אורז, מרק מיסו ודגים – בעיקר סלמון, פורל ומקרל. היא כוללת גם מוצרי סויה, ירקות מבושלים, פטריות, אצות ושתיית תה ירוק.
3 צפייה בגלריה
תזונה יפנית
תזונה יפנית
תזונה יפנית מסורתית
(צילום: shutterstock)
המחקר של המכון היפני לביטחון בריאותי פורסם בכתב העת האקדמי Psychiatry and Clinical Neurosciences. הוא כלל מעקב אחר 12,500 משתתפים מחמש חברות גדולות בין 2018 ל-2021. לפי הממצאים, צריכה תדירה של תזונה יפנית מסורתית מסוג וואשוקו (Washoku) קשורה לירידה של 17% עד 20% בסבירות להופעת תסמיני דיכאון, פחות מצבי רוח ירודים, חרדה ולחץ. החוקרים העניקו למשתתפים ניקוד לפי מידת ההתאמה לתפריט הוואשוקו. תפריט מותאם נוסף שמבוסס על פירות, ירקות חיים ודגנים בעיבוד מינימלי, תוך הפחתת צריכת מלח, הראה גם הוא השפעה מיטיבה.
ההשפעה נותרה עקבית גם כאשר נלקחו בחשבון משתנים כמו גיל, מגדר ורמות לחץ בעבודה. עם זאת, התועלת הייתה פחות ניכרת בקרב עובדים שנמצאים בעומס עבודה גבוה במיוחד.
3 צפייה בגלריה
תזונה יפנית
תזונה יפנית
המשתתפים במחקר חוו ירידה בתסמיני דיכאון
(צילום: shutterstock)
החוקרים הסבירו את הממצאים בין היתר בתכולה הגבוהה של חומצה פולית במזונות אלה, התורמת ליצירת סרוטונין ודופמין, וכן בנוכחות נוגדי חמצון שעשויים להפחית סטרס חמצוני במוח. בנוסף, צוין כי טעם האומאמי הייחודי למטבח היפני מפעיל את מערכת העצבים הפאראסימפתטית ותורם לרוגע נפשי.
על פי אתר המדריכים Tom's Guide הקשר בין תזונה למצב רוח נחקר במשך שנים, כאשר בעשור האחרון גוברת ההתעניינות בקשר בין תזונה לבריאות הנפש. ציר המעי-מוח נחשב לגורם מרכזי בוויסות רגשי ומקשר בין בריאות מערכת העיכול לרווחה נפשית.
מקובל לייחס לפעילות גופנית השפעה משמעותית על מצב הרוח אולם לתזונה, כך מתברר יש תפקיד חשוב לא פחות. עבור אנשים מסוימים, שינוי תזונתי אינו רק לצורכי ירידה במשקל, אלא גם אמצעי להפחתת תחושות דיכאוניות.
3 צפייה בגלריה
תזונה יפנית
תזונה יפנית
יש קשר בין תזונה למצב רוח
(צילום: shutterstock)
המומחים ממליצים למי שרוצה לאמץ את הדיאטה להחליף את האורז הלבן בדגנים מלאים או מעובדים מינימלית, ולהוסיף פירות, מוצרי חלב, מזונות טבעיים כמו דגים שומניים, עלים ירוקים, מוצרי סויה מותססים כמו מיסו או טופו ואצות. כמו כן, מומלץ להפחית בצריכת חטיפים מעובדים, משקאות ממותקים ובשר אדום.
עם זאת, תזונה היא עניין אישי מאוד – ומה שמתאים לאדם אחד, לא בהכרח יתאים לאחר, לכן מומלץ להיוועץ בדיאטנית מוסמכת או ברופא מוסמך לקבלת ייעוץ מותאם אישית.