כולנו רוצים להישאר צעירים לנצח, בריאים, חיוניים, אך מתברר, למרבה הצער, שהדרך לשמור על מעיין הנעורים לא קשורה למוצרי טיפוח או טיפולים אסתטיים. היא קשורה בתזונה שלנו, או במילים אחרות: למה שאנחנו בוחרים או לא בוחרים לאכול.
מחקר חדש פורץ דרך בתחום שפורסם במגזין המדעי Clinical Nutrition גילה קשר מדאיג בין הרגלי אכילה לא בריאים לבין הזדקנות ביולוגית מואצת בגיל ההתבגרות המאוחרת, מונח שמודד את הבריאות הפיזית של הגוף מעבר לגיל הכרונולוגי.
המחקר בחן זוגות תאומים בגילים 18 עד 35, כאשר אחד מהם צרך מזון מעובד ושתיה מתוקה, ואילו השני שמר על תפריט מאוזן ובריא. על ידי השוואה בין התאומים, החוקרים יכלו להפריד בין השפעות התזונה לבין הגנטיקה על תהליך ההזדקנות.
החוקרים מצאו כי הצעירים שאכלו תפריט עשיר במזון מעובד, בשר אדום ומשקאות ממותקים, ודל בפירות וירקות, הציגו סימנים של הזדקנות ביולוגית מואצת ופרמטרים שהעידו על הזקנות התאים. בנוסף, תוצאות הבדיקות הצביעו על רמות גבוהות של דלקת כרונית שתורמת למחלות הקשורות לגיל, ונמדדה בריאות מטבולית פחות טובה שבאה לידי ביטוי ברמות גבוהות של סוכר בדם, כולסטרול ומדדים מטבולים נוספים – כל אלו מעידים על האצת ההזדקנות הביולוגית.
לעומת זאת, המשתתפים ששמרו על תפריט תזונה מאוזן ועשיר במזון מהצומח, חלבונים רזים ודגנים מלאים הציגו סמנים ביולוגיים בריאים יותר של הזדקנות. הפרמטרים שמעידים על הזדקנות התאים היו נמוכים יותר, רמות הדלקת היו נמוכות יותר, ובריאותם המטבולית הייתה טובה יותר, דבר המעיד על כך שדפוסי תזונה אלו עשויים להאט את תהליך ההזדקנות.
עוד עולה מהמחקר שגם אנשים במשקל תקין או נמוך שמחזיקים בדפוסי אכילה לא בריאים הציגו סימנים ברורים יותר של הזדקנות ביולוגית בהשוואה לאלו ששמרו על תזונה מאוזנת ומזינה יותר. מסקנה: גם אם בורכתם במשקל תקין מבלי שתצטרכו להתאמץ יותר מדי – עדיין כדאי לכם לשים לב מה אתם מכניסים לפה.
כיצד מאטים את תהליך ההזדקנות?
הדרך להילחם בהאצת תהליך ההזדקנות והשפעותיו, תלויה רק בנו, ובהתאמת תפריט תזונה מאוזן ועשיר במזונות מהצומח וחלבון רזה.
חשוב שתפריט יומי יהיה עשיר ב:
פירות וירקות: בפירות וירקות קיים שפע של נוגדי חמצון וחומרים תזונתיים חיוניים, המסייעים בהגנה על הגוף מפני לחץ חמצוני, שיכול להאיץ את תהליך ההזדקנות.
דגנים מלאים: קטגוריית הדגנים המלאים כוללים בין היתר קטניות, לחם מקמח מלא או שיפון, שיבולת שועל, בטטה, כוסמת וגריסים העשירים בסיבים תזונתיים, תורמים לבריאות הכללית ולאריכות ימים.
חלבונים רזים: דגים, עוף, ומקורות חלבון מהצומח כגון סויה וטופו מסייעים לשמור על מסת שריר ותומכים בתהליך תיקון תאי.
כדאי להימנע מהמזונות הבאים:
בשרים מעובדים: בשרים אלו עשירים בשומנים לא בריאים ובחומרי שימור, הם מקושרים לסיכונים בריאותיים מוגברים ולהאצת ההזדקנות.
משקאות ממותקים: משקאות אלו עשירים בסוכר, יכולים להוביל לעלייה במשקל, דלקתיות ולחץ חמצוני מוגבר בגוף.
מזון מהיר: בדרך כלל עשיר בשומנים, נתרן וסוכרים מעובדים, ועלול לפגוע בבריאות הגוף לאורך זמן.
למרות שהגנטיקה בהחלט משחקת תפקיד בתהליך ההזדקנות, לתזונה יש השפעה רבה בהפחתת הסיכון להזדקנות מוקדמת. מחקר זה מוכיח כי שינויים תזונתיים בריאים היום יכולים לעזור בהפחתת הסיכונים הכרוכים בהזדקנות מואצת ולתמוך בחיים ארוכים ובריאים.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ראשית "צבר רפואה – בית חולים בבית"