בקושי שלושה שבועות עברו מאז מרבית תושבי ישראל נכנסו ל"צום לחם" במסגרת חג הפסח. אכלנו בשר וירקות וגבינות והמון ביצים ובכל זאת, חסרונו של "מלך הפחמימות" הורגש היטב. כמיטב המסורת, בצאת החג השתרכו טורים ארוכים מאוד במאפיות ובבתי העסק השונים כדי לספק לציבור את מה שכל כך חסר לו במשך שבוע.
5 צפייה בגלריה
לחם פחמימות
לחם פחמימות
לא כולם התגעגעו אליו. לחם
(צילום: shutterstock)
אבל לא כולם עמדו בתורים האלה. גם לא כולם התגעגעו. מסתובבים בינינו אנשים שלא נגעו בלחם כבר שנים וגם לא בשותפים הטבעיים שלו כמו פסטה או מתוקים. אלה אנשים שהחליטו להתנזר לחלוטין מפחמימות ויש להם סיבות.
יוסי ישר, בן 48 מהוד השרון החליט להוציא פחמימות מהתזונה היומית כי רצה להוריד במשקל: "גרנו תקופה בארה"ב וחזרתי משם 30 קילו יותר ולא התאים לי. במשך שנה וחצי עשיתי דיאטה של שומרי משקל ובאיזשהו שלב נמאס לי. כל היום התעסקתי באוכל, וזה שיגע אותי. הפסקתי עם זה ותוך חצי שנה החזרתי 15-16 קילו. הגוף היה רעב לאוכל. מתישהו נחשפתי לסרט שמדבר על תזונה קטוגנית. הסבירו שם את כל היתרונות, איך זה עובד ולמה זה טוב. נכנסתי לקבוצות, קראתי מאמרים והחלטתי לנסות. בחודשיים-שלושה הורדתי את כל המשקל העודף שלי. הלכתי על התזונה הזאת בצורה הכי נקייה שיש, כמעט בלי פחמימות, רק עם בשר, שומן ודגים. מאז אני ככה כבר שבע שנים".
כשישר מדבר זה נשמע ממש קל, אבל כולנו יודעים שלגוף יש צרכים משלו, ולא תמיד הפסקה של מזון מסוים מתקבלת בברכה: "חצי שנה ראשונה הייתה קשה", הוא מודה, "בשבוע -שבועיים הראשונים הגוף היה בסטרס. הרגשתי עייפות, סחרחורות, כאבי ראש, ורציתי סוכרים ותחליפים. בכלל, השלב הראשוני לא פשוט. זה הרבה עבודה, בראש בעיקר, כי זו גמילה לכל דבר. רק אחרי חודש-חודשיים זה נהיה פשוט. ואחרי חצי שנה כבר אין לך את הרעב, וגם אין עליות וירידות של סוכר. תחושות כמו "אני חייב משהו מתוק" או "אני צריך משהו כדי להתעורר" נעלמות. הגוף שלך מתרגל להשתמש בשומן, ואז אתה חוזר לעצמך בגרסה המשודרגת - אתה הרבה יותר עירני ומפוקס. היום, אני נמצא במצב שהילדים אוכלים לידי ממתקים, וזה לא מעניין אותי".
5 צפייה בגלריה
יוסי ישר
יוסי ישר
''השבוע-שבועיים הראשונים היו קשים''. יוסי ישר
(צילום: אלבום ביתי)
מה אוכלים כשמוותרים על פחמימות? "לארוחת צוהריים אני אוכל שווארמה עם סלט ירקות ירוקים. אני נמנע מירקות אדומים. בארוחת הערב אני אוכל טונה או דג אחר. בכל הנוגע לבשרים אני מעדיף אדומים ואוכל גם כבד עוף וכנפיים. במשקאות אני שותה מים, סודה וקפה בלי חלב וסוכר. הסוד הוא שצריך לאכול בשר כמה שיותר שומני, ואז אתה שבע. וכשאתה רעב, ובא לך לנשנש, תשאל את עצמך: בא לך סטייק? אם לא אז עדיף שלא תאכל כלום".
מה האתגרים בסוג התזונה הזה? "אתה צריך ללמוד לאכול מחדש, להיות בסדר עם זה שהאוכל שלך יחסית מצומצם, למצוא במסעדות מה נכון ומה לא. נגיד, כשיוצאים עם חברים לסושי אז אין לי כמעט מה לאכול. בדרך כלל אני מזמין סשימי. כשהולכים לאכול המבורגר אז אני אוכל רק את הבשר. אם זה כריך עם טונה, אני אוכל רק את הטונה וזורק את הלחמנייה. אתה צריך למצוא את האוכל שנכון לך, ולבדוק כמה סוכר ופחמימות יש בו. הבעיה היא שבהכול יש סוכר, אנשים לא יודעים עד כמה. בהמשך, למדתי להכין בשר בבית כי אני לא מעוניין לשלם 150 שקל בחוץ על סטייק בינוני. בבית אני יודע בוודאות שהכנתי לעצמי משהו טעים ומזין. יש אנשים שמנסים תחליפים כמו לחם טחינה או שקדים אבל גם הם מלאים בפחמימות. אני נמנע גם מממתיקים מלאכותיים כי משמרים את הצורך במתוק. במשך השנה אני מנסה לשמור על תזונה נקייה, וכל שנה אני עושה חודש או חודשיים של ניקוי קטוגני בלי שום תחליפים. בתקופה הזו אני אוכל רק בשר, דגים וביצים. בלי ירקות ומוצרי חלב. אני מוריד 8-5 קילו בחודשיים, ואז חוזר לתזונה קצת יותר שפויה".
5 צפייה בגלריה
אוכלים בעיקר בשר ודגים
אוכלים בעיקר בשר ודגים
אוכלים בעיקר בשר ודגים
(צילום: shutterstock)
איך הסביבה מגיבה? "בהתחלה היו תגובות קשות, אנשים היו בשוק שאני בלי פחמימות. היום כולם כבר רגילים לזה שהצלחות שלי מלאות בלחם שלא נאכל. אף אחד לא מתרגש. בהתחלה כולם שאלו: 'איך אפשר, איך אתה מסתדר?', היום אני לא מצטדק ולא מנסה להסביר. זה מה שטוב לי, אני מרגיש חזק ובריא. בסופו של דבר מה שמחזיק למשך שנים, זה מה שנחשב".

לא יותר מ-20 גרם פחמימות ביום

ארי מנור, בן 60 מהרצליה, החליט לפני כארבע שנים להימנע מפחמימות וסוכרים אחרי שהרגיש שהוא 'מכור' להם: "אני עובד במשרד ביתי כמנכ"ל חברת ייעוץ לעסקים. אני כל היום על המחשב. הרגשתי שכל שעה-שעתיים, אני קם לקחת משהו מתוק. אחר כך יש לי עוד פעם ירידת סוכר, ואני קם שוב למקרר. הייתי קונה מתוקים לילדים ותוך יום מסיים אותם. אני יודע שצריכת סוכר ברמה הזו היא לא חיובית, ובטח שלא התמכרות, ולכן החלטתי לעשות שינוי. התחלתי בצום של יום-יומיים, אכלתי בשר בלבד 3-4 ימים, קראתי ספרים ומאמרים על דיאטה קיטוגנית, והכנסתי לתפריט בהדרגה עוד מזונות פרט לבשר".
תזונה דלת פחמימות מובילה את הגוף לקיטוזיס: תהליך שקורה כאשר מאגרי הפחמימות לשריפת אנרגיה בגוף אזלו והגוף עושה שימוש בשומן לאנרגיה. התוצאה היא ירידה במשקל. "ירדתי 13 ק"ג למרות שזאת לא הייתה המטרה", אומר מנור.
5 צפייה בגלריה
ארי מנור
ארי מנור
ירד 13 ק"ג. ארי מנור
(צילום: אלבום ביתי)
תאר לי מה אתה אוכל בדרך כלל. "ארוחה מרכזית אחת של בשר עם הרבה שומן (סטייק, כבד עוף, בשר טחון, דג) לצד ירק מבושל מתאים (כרובית, כרוב, ברוקולי, פטריות, קישואים) וסלט ירוק (חסה, מלפפון, בצל ירוק, פלפל ירוק, כוסברה). לרוב הכל באותה צלחת, כסלט ענקי. לנשנושים אני אוכל כנפי עוף, שוקולד 90% ומעלה, טחינה וגם קפה עם שמנת להקצפה 38%. יש אנשים שמנסים לחקות מאכלים רגילים - לבשל או לרכוש גרסאות דומות שיתאימו לקיטו כמו עוגיות, גלידה, לחם או אטריות. הכול מקמח שקדים ותחליפי סוכר. אני לא חש צורך בכך. בשר טעים לי מאוד".
מה הכי קשה לך? "לא לאכול יותר מ-20 גרם פחמימות ביום. זאת לא מטרה קלה כי אפילו בעלה חסה יש פחמימה. אתגר נוסף הוא לוודא שהנשנושים החדשים לא יהפכו גם הם להתמכרות, למשל, לא הרבה טחינה או שוקולד כי זה בדיוק כמו התמכרות לפחמימות וככה גם צורכים הרבה יותר מ-20 גרם פחמימה ביום".

"אף אחד לא מאמין שאני בת 42"

מורן לי פטרסון , בת 42, ממושב אלמגור בצפון לא נוגעת בפחמימות פשוטות כבר 20 שנה, מאז שגילתה כי היא סובלת ממחלת השימוטו, תת פעילות של בלוטת התריס.
"לא ידעתי מה זה, ואיך אני מתמודדת עם הדבר הזה", מספרת פטרסון, "קראתי מחקרים, והבנתי שמה שצריך זה בעיקר להפסיק לאכול גלוטן כי הוא מגביר את תת הפעילות, ועוזר לגוף להמשיך לתקוף את עצמו. אז הפסקתי לאכול גלוטן כמעט לגמרי. היו תקופות מסוימות שבהן הוספתי אורז או תפו"א אבל אף פעם לא ברמה יומיומית. בשני ההריונות שלי חזרתי לאכול פחמימות אבל אחרי שסיימתי ללדת חזרתי לתזונה שלי. כבר ארבע שנים שאני 'נקייה'. אני לא אוכלת לחם, פסטה וכו'".
אילו השפעות יש לשינוי הזה? "יש שינוי פיזי משמעותי. הייתי במצב שבתוך שנייה אני משמינה, הרגשתי עייפות, כבדות וחולשה. אחרי ארבע שנים ללא פחמימות ירדתי במשקל, אני מרגישה יותר טוב, עור הפנים שלי הפך לחלק ונעים. אף אחד לא מאמין שאני בת 42. אני נהנית מהחיים כשאני בתזונה הזאת".
5 צפייה בגלריה
מורן לי פטרסון
מורן לי פטרסון
"התזונה שלי משפיעה על ההתנהלות של הבית''. מורן לי פטרסון
(צילום: אלבום ביתי)
התפריט היומי שלה, היא מעידה, קבוע למדי: "אני אוכלת פירות בבוקר, על בטן ריקה. אחר כך סלט גדול עם מנת חלבון כמו טונה או ביצה. אני משתדלת לצרוך כמה שפחות מוצרי חלב כי גם שם יש פחמימות. רשימת הקניות שלי קבועה: ירקות, פירות, ביצים, חלב או חלב שקדים/ סויה ללא סוכר, דגים, בשר וזהו".
יש לך ילדים. את לא מכניסה פחמימות הביתה? "התזונה שלי בהחלט משפיעה על ההתנהלות של הבית. אני כן מכינה לילדים פחמימות אבל לא מתפשרת על איכות הפחמימה. לדוגמה, אני לא נוגעת בעוגיות, סוכר לבן או ממתקים. במקום זה אני אקנה שוקולד מריר ללא סוכר. בנוסף, אני כמעט ולא קונה מוצרים תעשייתיים ומעובדים אלא מכינה בעצמי. אני משתדלת לאזן את הילדים, להסביר להם מה כדאי לאכול, ואיך אוכלים פחמימה. כלומר, אם כבר אתם אוכלים פחמימה כדאי לאכול אותה בסוף הארוחה. אני מלמדת אותם את הסדר הנכון: מתחילים בירקות ואז חלבונים ואז שומן בכמות מזערית, ובסוף פחמימה".
אילו אתגרים יש כשמקפידים על תזונה כזו? "חופשות וחגים. כשאני נוסעת לחופש - אין לי מושג מה יהיה שם מבחינת האוכל. כשמתארחים לארוחת חג, קשה להגיד למישהו אחר מה כן ומה לא להגיש. גם בילויים הם בעיה כי אני גם לא שותה אלכוהול, וכשיוצאים בערב זה מבאס. לפעמים, כשיש אירוע או כשיוצאים למסעדה אני פשוט אוכלת קודם בבית ושותה מים ולפעמים לוקחת אוכל איתי. אני עוסקת בעיצוב פנים ולפעמים נמצאת יום שלם ואפילו יומיים מחוץ לבית אז אני צריכה לתכנן את הארוחות שלי ולהכין אותן מראש. זה הרבה חשיבה והתארגנות".
מה עושים אם יש איזה יום שנמאס מהכל, ובא לך פחמימה מנחמת? "אוכלים חלופה. אני משוגעת על גלידות אבל אם אני אוכלת גלידה אז היא ללא סוכר, כמה שיותר טבעי. אני גם מאד אוהבת עוגות. יש לי מתכונים לעוגות שעשויות מחלבון בלבד, ללא סוכר וללא גלוטן. אני משתמשת במוצרים מתאימים כמו אבקת חלבון מזרעי דלעת, יקר אבל שווה את זה. ביחד עם גזר אפשר להפוך את זה לעוגה. צריך לזכור שהכל בראש. כל הרגל צריך להתחיל בצעדים קטנים".