גויאבה, פרי טרופי שמקורו במרכז ודרום אמריקה, מתגלה כמעצמת תזונה המכילה יותר ויטמין C מתפוזים וקיווי. גויאבה מכילה יותר מ-220 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם, יותר מתכולת ויטמין C בתפוזים, שמכילים כ-53 מ"ג, וקיווי, עם כ-92 מ"ג. אכילה של גויאבה ממוצעת אחת תספק לכם 125 מ"ג ויטמין C, יותר מהכמות היומית המומלצת למבוגרים - 90 מ"ג לגברים ו-75 מ"ג לנשים.
2 צפייה בגלריה
גויאבה
גויאבה
מחזקת את מערכת החיסון. גויאבה
(צילום: Shutterstock)
ולמה זה חשוב בכלל? ובכן, כי ויטמין C ידוע בתפקידו בחיזוק מערכת החיסון, הגנה על תאים, ייצור קולגן וסיוע בריפוי פצעים. יתר על כן, הוא תורם לספיגת ברזל שאינו מסוג הם ממקורות צמחיים, מה שרלוונטי במיוחד בתזונה צמחונית או בתזונה עם צריכת בשר נמוכה. צריכה קבועה של ויטמין C נקשרה להפחתה במשך ובחומרה של זיהומים נשימתיים. בית הספר לבריאות הציבור בהארוורד מציין כי ויטמין C חיוני לתפקוד תקין של תאי מערכת החיסון, ומסייע בתגובה הדלקתית ובהתחדשות רקמות פגועות. כתב העת European Journal of Nutrition קובע כי צריכה מספקת של ויטמין C עשויה להיות קשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם, הודות לפעילות נוגדת החמצון שלו ותפקידו בוויסות לחץ דם.
בנוסף לריכוז הגבוה של ויטמין C, גויאבה עשירה בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ותרכובות פנוליות. תרכובות אלה מגבירות את פעילות נוגדי החמצון שלה, עוזרות להפחית עקה חמצונית ומנטרלות רדיקלים חופשיים - גורמים הקשורים להזדקנות מוקדמת ונזק תאי שעלול לקדם התפתחות תאי סרטן. גויאבה מספקת נוגדי חמצון חזקים כמו ליקופן, בטא-קרוטן, קוורצטין, פלבונואידים ופוליפנולים, המחזקים את יכולות נוגדי החמצון שלה ומסייעים בהפחתת עקה חמצונית.
2 צפייה בגלריה
תורמת לתפקוד מעיים תקין
תורמת לתפקוד מעיים תקין
תורמת לתפקוד מעיים תקין
(צילום: shutterstock)
תכולת הסיבים בגויאבה, כ-5.4 גרם ל-100 גרם, תורמת לתפקוד מעיים תקין, בקרת רמות סוכר בדם ותומכת במיקרוביום המעי הבריא. האינדקס הגליקמי הנמוך של הפרי הופך אותו לבחירה מצוינת לחולי סוכרת, מכיוון שהוא אינו גורם לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם, והסיבים שבו עוזרים לווסת את ספיגת הסוכר.
הציפה המתוקה של הגויאבה מקלה על שילובה בהכנות שונות ללא צורך בתוספת סוכר. יש בה תכולת סוכר נמוכה יותר בהשוואה לתפוחים, תפוזים או ענבים, מה שהופך אותה לבחירה אידיאלית עבור אלה השואפים לתזונה בריאה.