צ׳יפס עשוי להיות הרבה יותר מסתם פינוק קטן: אכילתו שלוש פעמים בשבוע עלולה להגדיל ב־20% את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2, כך על פי ממצאי מחקר מקיף שנערך בארצות הברית שגם מציג את התחליף הבטוח והבריא יותר – אם תאכלו תפוחי אדמה מבושלים, אפויים או מרוסקים באותה תדירות – אינכם בסכנה.
2 צפייה בגלריה
3 פעמים בשבוע? זה מסוכן. צ׳יפס
3 פעמים בשבוע? זה מסוכן. צ׳יפס
3 פעמים בשבוע? זה מסוכן. צ׳יפס
(צילום: shutterstock)
על פי הממצאים, שלוש מנות צ’יפס בשבוע מגדילות ב־20% את הסיכון לסוכרת סוג 2, אך שלוש מנות באותה תדירות של תפוחי אדמה מבושלים, אפויים או מרוסקים אינן מעלות את הסיכון באופן מובהק. המחקר פורסם ב־6 באוגוסט בכתב העת הרפואי BMJ. יתרה מכך, החוקרים גילו כי החלפת תפוחי אדמה מכל סוג בדגנים מלאים מפחיתה את הסיכון לסוכרת, ואילו החלפתם באורז לבן דווקא מעלה אותו.
תפוחי אדמה מכילים רכיבים תזונתיים חשובים כמו סיבים, ויטמין C ומגנזיום, אך בגלל תכולת העמילן הגבוהה והאינדקס הגליקמי שלהם, הם נקשרו בעבר לעלייה בסיכון לסוכרת. עם זאת, עד היום כמעט לא נבדקה ההשפעה של אופן ההכנה ושל המזונות שהם מחליפים בתפריט – שני גורמים מרכזיים בהבנת ההשפעה הבריאותית הכוללת.
כדי לענות על השאלה הזו בחנו החוקרים את הקשר בין אכילת תפוחי אדמה בדרכים שונות – מבושלים, אפויים או מרוסקים לעומת צ׳יפס – לבין הסיכון לסוכרת סוג 2. בנוסף הם בדקו מה קורה כאשר מחליפים את תפוחי האדמה במקורות פחמימה אחרים, כמו דגנים מלאים או אורז.
2 צפייה בגלריה
צ'יפס אפוי בריאות
צ'יפס אפוי בריאות
תפוחי אדמה אפויים. עדיף
(צילום:shutterstock)
המחקר התבסס על נתונים של יותר מ־205 אלף אנשי מקצוע רפואיים משלושה מחקרים גדולים שנערכו בארצות בין 1984 ל־2021. כל המשתתפים היו בריאים בתחילת המחקר, מילאו אחת לארבע שנים שאלוני תזונה מפורטים, ובמהלך כמעט 40 שנות מעקב – 22,299 מהם אובחנו עם סוכרת סוג 2.
לאחר התאמות לגורמי אורח חיים ותזונה אחרים, החוקרים מצאו כי שלוש מנות תפוחי אדמה בשבוע העלו את הסיכון לסוכרת ב־5%, בעוד ששלוש מנות צ׳יפס העלו את הסיכון ב־20%. לעומת זאת, אכילה דומה של תפוחי אדמה אפויים, מבושלים או מרוסקים לא נמצאה קשורה לעלייה משמעותית בסיכון.
כאשר בחנו תחליפים, התברר שהחלפת שלוש מנות תפוחי אדמה בשבוע בדגנים מלאים הפחיתה את הסיכון ב־8%. אם מדובר בתפוחי אדמה מבושלים, אפויים או מרוסקים – ההפחתה הייתה מתונה יותר, 4%. לעומת זאת, החלפת צ׳יפס בדגנים מלאים הורידה את הסיכון בצורה חדה – 19%. אך כאשר התחליף היה אורז לבן, נרשמה דווקא עלייה בסיכון.
החוקרים מדגישים כי מדובר במחקר תצפיתי, ולכן לא ניתן לקבוע קשר סיבתי ישיר, וגם לא לשלול את האפשרות שגורמים אחרים שלא נבדקו השפיעו על התוצאות. נוסף לכך, רוב המשתתפים היו אנשי מקצוע רפואיים ממוצא אירופי, ולכן ייתכן שהממצאים אינם משקפים את כלל האוכלוסיות.
ובכל זאת, הם מסכמים: ״הממצאים שלנו מראים שהקשר בין צריכת תפוחי אדמה לסיכון לסוכרת סוג 2 תלוי במזונות הספציפיים שהם מחליפים. בנוסף, הם תואמים את ההמלצות התזונתיות הקיימות, המעודדות שילוב של דגנים מלאים כחלק מתפריט בריא למניעת סוכרת״.
פורסם לראשונה: 02:59, 07.09.25