1. אבוקדו

כמה משמין?
כ-160 קלוריות ל-100 גרם, כ-15 גרם שומן
למה כדאי לאכול?
האבוקדו מכיל שומנים חד-בלתי-רוויים, הידועים כבריאים ללב, שמסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול הרע (LDL) ומגבירים את הכולסטרול הטוב (HDL). הוא עשיר בוויטמין E, ויטמין K, אשלגן (יותר מבננה!), וסיבים תזונתיים התומכים בעיכול תקין. האבוקדו גם מכיל נוגדי חמצון כמו לוטאין, התורמים לבריאות העיניים. צריכה מתונה של אבוקדו (למשל, חצי אבוקדו ביום) תורמת לשובע לאורך זמן, מה שיכול לסייע בשליטה על התיאבון.
10 צפייה בגלריה
אבוקדו
אבוקדו
אבוקדו
(צילום: shutterstock)

2. אגוזים (למשל, שקדים, אגוזי מלך, קשיו)

כמה משמינים?
כ-600 קלוריות ל-100 גרם, 50-70 גרם שומן, תלוי בסוג
למה כדאי לאכול?
אגוזים הם מקור מצוין לשומנים בריאים, חלבונים, סיבים, ומיקרו-נוטריינטים כמו מגנזיום, ויטמין E ואומגה-3 (במיוחד באגוזי מלך). מחקרים מראים כי צריכת אגוזים קשורה להפחתת הסיכון למחלות לב, שיפור תפקוד המוח, ואף עשויה לסייע בשמירה על משקל תקין בשל תחושת השובע שהם מספקים. כמות מומלצת: 20-30 גרם ליום (חופן קטן).
10 צפייה בגלריה
אגוזים שקדים אגוז שקד
אגוזים שקדים אגוז שקד
אגוזים
(צילום: shutterstock)

3. שמן זית

כמה משמין?
כ-900 קלוריות ל-100 מ"ל, 100% שומן
למה כדאי לאכול?
שמן זית כתית מעולה הוא אחד השומנים הבריאים ביותר, עשיר בחומצות שומן חד-בלתי-רוויות ונוגדי חמצון כמו פוליפנולים. הוא תומך בבריאות הלב, מפחית דלקות בגוף, ומסייע בספיגת ויטמינים מסיסים בשומן (A, D, E, K). מחקרים מצביעים על כך ששמן זית קשור להפחתת הסיכון למחלות כרוניות כמו סוכרת מסוג 2 ושבץ. כמות מומלצת: 1-2 כפות ביום, רצוי כתוספת לסלט או לבישול קל.
10 צפייה בגלריה
שמן שמנים שמן זית
שמן שמנים שמן זית
שמן זית
(צילום: shutterstock)

4. שוקולד מריר (70% קקאו ומעלה)

כמה משמין?
כ-600 קלוריות ל-100 גרם, 35-45 גרם שומן
למה כדאי לאכול?
שוקולד מריר עשיר בפלבנואידים, נוגדי חמצון שתומכים בבריאות הלב על ידי שיפור זרימת הדם והפחתת לחץ דם. הוא מכיל גם מגנזיום, ברזל ונחושת, התורמים לתפקוד תקין של הגוף. צריכה מתונה (כ-20-30 גרם ליום) עשויה לשפר את מצב הרוח בשל השפעתו על ייצור סרוטונין. חשוב לבחור שוקולד עם מינימום סוכר.
10 צפייה בגלריה
שוקולד
שוקולד
שוקולד
(צילום: shutterstock)

5. חמאת בוטנים טבעית

כמה משמינה?
כ-590 קלוריות ל-100 גרם, כ-50 גרם שומן
למה כדאי לאכול?
חמאת בוטנים טבעית (ללא תוספת סוכר או שמנים מוקשים) היא מקור מצוין לחלבונים, שומנים בריאים, ויטמין E, מגנזיום וסיבים. היא תורמת לשובע, תומכת בבריאות הלב, ומסייעת בוויסות רמות הסוכר בדם. כמות מומלצת של 1-2 כפיות ביום יכולה להשתלב כחלק מארוחה מאוזנת, למשל על פרוסת לחם מלא או כתוספת לשייק.
10 צפייה בגלריה
חמאת בוטנים
חמאת בוטנים
חמאת בוטנים
(צילום: shutterstock)

6. גבינות שמנות (כמו צ'דר, גאודה, או פרמזן)

כמה משמינות?
כ-350-400 קלוריות ל-100 גרם, 20-30 גרם שומן
למה כדאי לאכול?
גבינות שמנות הן מקור מצוין לסידן, חלבון, וויטמין B12, התורמים לבריאות העצמות, השרירים והמערכת החיסונית. הן מכילות גם חומצות שומן קצרות ובינוניות שמסייעות בחילוף החומרים. צריכה מתונה (כ-30 גרם ליום) יכולה להוסיף טעם וערך תזונתי לתפריט, במיוחד כחלק מסלט או כתוספת למנה עיקרית.
10 צפייה בגלריה
גבינות
גבינות
גבינות
(צילום: shutterstock)

7. ביצים (כולל החלמון)

כמה משמינות?
כ-70 קלוריות לביצה בינונית אחת, כ-5 גרם שומן
למה כדאי לאכול?
ביצים הן "מזון-על" המכיל חלבון איכותי, חומצות שומן חיוניות, כולין (חשוב לתפקוד המוח), וויטמינים כמו B12 ו-D. החלמון, למרות תכולת השומן, מכיל נוגדי חמצון כמו לוטאין וזיאקסנטין, התומכים בבריאות העיניים. מחקרים מודרניים מראים כי צריכת ביצים (1-2 ביום) אינה מעלה משמעותית את הכולסטרול אצל רוב האנשים.
10 צפייה בגלריה
ביצים
ביצים
ביצים
(צילום: shutterstock)

8. קוקוס (שמן קוקוס, חלב קוקוס, או קוקוס טרי)

כמה משמין?
כ-350 קלוריות ל-100 גרם קוקוס טרי, 33-35 גרם שומן
למה כדאי לאכול?
הקוקוס מכיל חומצות שומן בינוניות (MCTs), שנספגות במהירות ומשמשות כמקור אנרגיה זמין. הוא עשיר בסיבים, ברזל ומגנזיום, התורמים לעיכול ולבריאות הכללית. שמן קוקוס מתאים לבישול בחום גבוה, וחלב קוקוס מוסיף ערך תזונתי למנות כמו קארי. צריכה מתונה (1-2 כפות שמן או כוס חלב קוקוס) מומלצת.
10 צפייה בגלריה
שמן קוקוס
שמן קוקוס
שמן קוקוס
(צילום: Shutterstock)

9. דגים שמנים (סלמון, מקרל, סרדינים)

כמה משמינים?
כ-200-250 קלוריות ל-100 גרם, 10-20 גרם שומן
למה כדאי לאכול?
דגים שמנים הם מקור מצוין לאומגה-3, חומצות שומן חיוניות התומכות בבריאות הלב, המוח והמערכת החיסונית. הם עשירים בוויטמין D, סלניום וחלבונים איכותיים. מחקרים מראים כי צריכת דגים שמנים (2-3 מנות בשבוע) מפחיתה את הסיכון למחלות לב ודלקות כרוניות. עדיף לבחור דגים ממקורות ברי-קיימא.
10 צפייה בגלריה
סלמון
סלמון
סלמון
(צילום: shutterstock)

10. פירות יבשים (צימוקים, תמרים, משמשים מיובשים)

כמה משמינים?
כ-300 קלוריות ל-100 גרם, תכולת סוכר גבוהה
למה כדאי לאכול?
פירות יבשים הם מקור מרוכז לסיבים, ויטמינים (כמו ויטמין A ו-K) ומינרלים (כמו אשלגן וברזל). הם מספקים אנרגיה זמינה, מה שהופך אותם לחטיף מצוין לספורטאים או לפני פעילות גופנית. תמרים, למשל, מכילים נוגדי חמצון ומסייעים בוויסות העיכול. כמות מומלצת: 3-5 יחידות ליום, רצוי ללא תוספת סוכר.
10 צפייה בגלריה
פירות יבשים
פירות יבשים
פירות יבשים
(צילום: shutterstock)
פורסם לראשונה: 04:04, 25.09.25