ההמלצה של הרופאים היא בדרך לישון 7–8 שעות בלילה, תלוי בגיל. אבל יש את אלה שמסתפקים בהרבה פחות מזה. מחקר מדעי חדש זיהה מוטציה גנטית נדירה המאפשרת לאנשים מסוימים להישאר בריאים וערניים עם ארבע שעות שינה בלבד בלילה.
במחקר שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), צוות חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה והאקדמיה הסינית למדעים גילה מוטציה נדירה בשם SIK3-N783Y, שנחקרה בעכברים מהונדסים גנטית, וזוהתה כמוטציה החמישית הידועה הקשורה לשינה קצרה.
לפי אתר חדשות המדע Live Science, המוטציה התגלתה אצל אישה בריאה בשנות ה-70 לחייה, שישנה בממוצע בין שלוש לשש שעות בלילה. יין-הווי פו, נוירולוגית וגנטיקאית מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, הובילה את המחקר. ״האנשים הללו, שישנים שינה קצרה, באופן טבעי, מבצעים את כל תפקודי הגוף במהלך השינה ביעילות גבוהה יותר מרוב האנשים״, הסבירה.
1 צפייה בגלריה
שינה טובה
שינה טובה
4 שעות - ולעבודה
(צילום: Shutterstock)
הגילוי הוא חלק מפרויקט רחב יותר שמטרתו לזהות אנשים המתאימים לפרופיל השינה הקצר הטבעי (Natural Short Sleep – NSS). ,הגוף שלנו ממשיך לעבוד גם כשאנחנו ישנים״, הסבירה פו. ״אצל אנשים בעלי המוטציה SIK3-N783Y, הגוף מסיים תהליכים כמו ניקוי רעלים ותיקון תאים וניקוי מוחי בזמן קצר יותר, ומאפשר להם לתפקד עם פחות שינה מהרגיל״.
חוסר בשינה עלול לגרום לעייפות, ירידה בריכוז, בעיות זיכרון ועלייה בסיכון למחלות לב. באמצעות חקר מוטציות כמו SIK3-N783Y, החוקרים מקווים לפתח אסטרטגיות טיפוליות לשיפור יעילות השינה ולהפחתת השפעות שליליות של חסך שינה. ״הממצאים הללו תורמים להבנה טובה יותר של הבסיס הגנטי לשינה, ומדגישים את תפקידם של קינאזות – אנזימים המעורבים בוויסות שינה במינים שונים״, כתבו החוקרים.
כדי לבחון את השפעת המוטציה SIK3-N783Y, המדענים החדירו את הגן לעכברי מעבדה. העכברים שנשאו את המוטציה ישנו כ-31 דקות פחות מעכברים רגילים, גם לאחר חסך שינה באמצעות גירוי ידני. על פי הדיווח ב-Live Science צוין כי עכברים בדרך כלל ישנים כ-12 שעות ביום, והשינוי הגנטי קיצר את משך השינה בכחצי שעה.
לאחר חסך שינה שנגרם על ידי טיפול עדין, העכברים עם המוטציה ישנו 54 דקות פחות מעכברים ללא המוטציה. החוקרים ציינו כי למרות שהפחתת השינה בעכברים פחותה מזו שנראית אצל בני אדם בעלי שינה קצרה טבעית, מדובר בממצא חשוב בהקשר של מחקר בבעלי חיים. להערכתם, השפעה מצומצמת זו עשויה להיות קשורה לדפוסי שינה מקוטעים והומוגניות גנטית של העכברים.
החוקרים שואפים לשפר את יעילות השינה באמצעות חקר גן SIK3, שכבר נקשר בעבר לוויסות שינה עמוקה. אם יצליחו, ייתכן שבעתיד ניתן יהיה לישון פחות ועדיין להתעורר עם תחושת רעננות גופנית ונפשית.
הכתבה הוכנה בסיוע מערכת ניתוח חדשות מבוססת בינה מלאכותית