1. קולה
מה לא נאמר על המשקה המוכר והממכר ביותר בעולם? קוקה קולה והמשקאות המקבילים לו כמו פפסי או RC קולה מכילים כמות בלתי נתפסת של סוכר מעובד – כ-35-40 גרם סוכר בפחית אחת של 330 מ"ל, שזה אומר כ-10 כפיות סוכר ו-39 גרם פחמימות (כולן פחמימות ריקות העשויות בעיקר סירופ תירס עתיר פרוקטוז או סוכרוז). כמובן, אין חלבון, אין ויטמינים ומינרלים, אין סיבים. בעצם, אין שום רכיב תזונתי שתורם לבריאות. מה כן יש (חוץ מערימה של סוכר)? קפאין. כל פחית מכילה כ-34 מ"ג קפאין (משתנה לפי מותג וסוג) לצד חומצה זרחתית (לוויסות חומציות), חומרי טעם וריח מלאכותיים, צבע מאכל ובחלק מהגרסאות, גם חומרים משמרים.
צריכה של קולה בתדירות גבוהה מובילה לרשימה ארוכה של נזקים מגובים מחקרית: השמנה, סוכרת, עששת ופגיעה בשיניים, מחלות לב וכלי דם (כתוצאה מהעלייה בטריגליצרידים, כולסטרול LDL ולחץ דם), פגיעה בצפיפות העצם (בשל החומצה הזרחתית שמפריעה לספיגת סידן), הצטברות שומן בכבד ועוד ועוד.
למעשה, גם אם ממש נתאמץ, אין שום דבר טוב לומר על קולה, חוץ מהעובדה המרגיזה שזה טעים. אגב, למרבה הצער, גם גרסאות הדיאט של המוצר מאוד לא בריאות. אמנם אין בהן סוכר אבל הן מכילות ממתיקים מלאכותיים (כמו אספרטיים או סוכרלוז) שעשויים להשפיע על המיקרוביום במעיים או לגרום לתשוקה למתוק. בשורה התחתונה, תתרחקו ככל האפשר. סודה הוא התחליף הכי הגיוני ואם אתם ממש חייבים קולה בתפריט שלכם, לכו על גרסת הדיאט והגבילו את המינון.
2. רד בול/ אקסל/ כל משקה אנרגיה אחר
עוד משקה עם אפס תרומה לגוף. משקאות אנרגיה עשירים בסוכר (27 גרם לפחית של 250 מ"ל), קפאין (80 מ"ג), ותוספים כמו טאורין וגלוקורונולקטון. הם מספקים אנרגיה זמנית אבל חסרים רכיבים תזונתיים חיוניים וממש כמו קולה, קשורים לנזקים כמו השמנה, סוכרת, בעיות לב, נזק לשיניים והשפעות על מערכת העצבים. השילוב של סוכר וקפאין הופך אותם למסוכנים יותר עבור אנשים עם בעיות לב או לחץ דם. גם השילוב עם אלכוהול רחוק מלהיות מומלץ. מחקרים מצאו את השילוב הנפוץ הזה כמסוכן במיוחד כי הקפאין במשקה האנרגיה מסווה את השפעות האלכוהול, מה שמוביל לצריכת אלכוהול מופרזת, התייבשות, עומס על הלב, וסיכון להפרעות קצב לב ונזק לכבד.
אם אתם ממש צריכים בוסט לאנרגיה, שתו כוס קפה ללא סוכר. אם אתם בבר או במסיבה, לכו על כוס יין.
3. נקניקיות
נקניקיות - בעיקר אלה שנמכרות בסופרמרקטים או במסעדות מזון מהיר - נחשבות לגרועות במיוחד בשל הרכבן התזונתי הירוד והתוספים הכימיים שהן מכילות. הן עשויות מבשר מעובד, לעיתים באיכות נמוכה, עם תכולה גבוהה של שומנים רוויים (כ-7-10 גרם למנה של 50 גרם), נתרן (כ-500-700 מ"ג למנה, כמעט שליש מהצריכה היומית המומלצת), וחומרים משמרים כמו ניטריטים וניטרטים. השומנים הרוויים מגבירים את רמות הכולסטרול LDL ("רע"), מה שמעלה את הסיכון למחלות לב, בעוד הנתרן הגבוה תורם ללחץ דם גבוה. בנוסף, נקניקיות כמעט לא מכילות רכיבים תזונתיים מועילים כמו סיבים, ויטמינים או מינרלים, מה שהופך אותן למקור של "קלוריות ריקות" שתורמות להשמנה.
חשוב לדעת שארגון הבריאות העולמי (WHO) מסווג בשרים מעובדים, כולל נקניקיות, כמסרטנים מסוג 1, עם קשר מוכח לסרטן המעי הגס והחלחולת. הניטריטים והניטרטים, המשמשים לשימור ולשיפור הצבע והטעם, יכולים להפוך בגוף לתרכובות מסרטנות (N-nitroso compounds) בעת עיכול. צריכה קבועה של נקניקיות תעשייתיות קשורה גם לסיכון מוגבר לסוכרת סוג 2 ולדלקות כרוניות, בשל תוספים כימיים ותהליכי עיבוד שפוגעים בבריאות. כדי להפחית נזקים מומלץ להחליף בחלבונים צמחיים או בשר טרי. אם אתם ממש חייבים נקניקיה מדי פעם, בחרו בכזו עם תכולת נתרן ושומן נמוכה ככל האפשר.
4. צ'יפס
צ'יפס, במיוחד ממסעדות מזון מהיר או תעשייתי, הוא אחד המזונות האהובים והמיותרים בעולם. הוא נכנס לרשימה הלא מחמיאה הזו הודות לתהליך ההכנה ולהרכב התזונתי הגרוע שלו. צ'יפס מוכן בטיגון עמוק בשמנים עשירים בשומנים רוויים או שומני טראנס (כ-5-10 גרם שומן למנה של 100 גרם), שמגבירים את רמות הכולסטרול הרע ומעלים את הסיכון למחלות לב וכלי דם. בנוסף, צ'יפס מכיל כמות גבוהה של נתרן (כ-200-500 מ"ג למנה), ועוד לא אמרנו מילה על אלה שמוסיפים לו עוד ועוד מלח. תפוחי האדמה, שהם הבסיס, מאבדים את רוב ערכם התזונתי (כמו סיבים וויטמינים) במהלך הטיגון, והופכים למקור של "קלוריות ריקות" (כ-300-500 קלוריות למנה), שתורמות לעלייה במשקל והשמנה.
גם תהליך הטיגון בטמפרטורות גבוהות יוצר תרכובות מזיקות כמו אקרילאמיד, חומר שנוצר מפחמימות בחום גבוה ונחשב למסרטן פוטנציאלי. צ'יפס תעשייתי מכיל לעיתים גם תוספים כמו חומרי טעם מלאכותיים, חומרים משמרים, ולעיתים סוכרים נוספים (במיוחד בצ'יפס קפוא). מה עושים? מסתפקים בתפוחי אדמה אפויים בתנור או בירקות צלויים, אפילו פירה עדיף.
5. סופגנייה
ממש כמו צ'יפס, גם סופגנייה מטוגנת בשמן עמוק ותורמת לנו ערימה של שומנים רוויים ושומני טראנס לצד קלוריות ריקות ואפס ערכים תזונתיים ראויים כמו חלבון, סיבים או ויטמינים. תהליך הטיגון יוצר תרכובות מזיקות כמו אקרילאמיד, שקשורות לסיכון סרטני. בניגוד לצ'יפס, כאן יש גם סוכר (כ-20-30 גרם למנה) שמוביל לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם, תורם להשמנה ומגביר את הסיכון למחלות לב וסוכרת. מה עושים? מקפידים על החוק "פעם בשנה" – אוכלים סופגנייה אחת בחנוכה ומתרחקים מהמפגע הזה במהלך השנה כולה.
6. סוכריות גומי
מנה של סוכריות גומי (כ-10 סוכריות) מכילה כ-30-35 גרם סוכר, שזה כמעט כל ההמלצה היומית לסוכר מוסף ליום לפי ארגון הבריאות העולמי. הסוכר, לרוב בצורת גלוקוז או סירופ תירס, גורם לעליות חדות ברמות הסוכר בדם, מה שיכול להוביל לתנגודת לאינסולין וסיכון לסוכרת סוג 2 לאורך זמן. סוכריות גומי כמעט לא מכילות חלבונים, שומנים בריאים, סיבים, ויטמינים או מינרלים, מה שהופך אותן ל"קלוריות ריקות" שתורמות להשמנה בלי לספק שובע או תועלת תזונתית. הרי עוד לא נולד הבן אדם ששבע מסוכריות גומי.
ואם זה לא מספיק רע, קחו בחשבון שסוכריות גומי נדבקות לשיניים. המשמעות היא שכל הסוכר הזה יושב לכם על השיניים ומזין חיידקים שגורמים לעששת. הן גם מכילות תוספים כימיים כמו ג'לטין, חומרי טעם וצבעי מאכל מלאכותיים. צבעי מאכל מסוימים נקשרו במחקרים להפרעות קשב וריכוז אצל ילדים. איך מחליפים? יש בשוק כל מיני סוכריות על בסיס פרי טבעי ללא סוכר מוסף. אם אתם יכולים, ותרו לגמרי על התענוג ולכו על פירות יבשים.
7. עוגיות תעשייתיות (כמו אוראו או עוגיות לוטוס)
שלוש עוגיות של אוראו או לוטוס מכילות כ-14-16 גרם סוכר, כ-7 גרם שומן וכ-160-200 קלוריות. העוגיות עשויות מקמח לבן מעובד, שגורם לעליות חדות ברמות הסוכר בדם והן חסרות סיבים, ויטמינים או מינרלים, מה שהופך אותן ל"קלוריות ריקות" שתורמות להשמנה ולסיכון לסוכרת סוג 2. לעיתים הן גם כוללות שומני טראנס או שומנים רוויים (כמו שמן דקלים), שמגבירים את רמות הכולסטרול LDL ומעלים את הסיכון למחלות לב.
בנוסף, עוגיות תעשייתיות מכילות תוספים כימיים כמו חומרי טעם מלאכותיים, חומרים משמרים וצבעי מאכל, שעלולים לגרום לתגובות שליליות כמו אלרגיות או בעיות עיכול אצל אנשים רגישים. לדוגמה, אוראו מכילה לעיתים שומן צמחי מוקשה, שקשור לדלקות כרוניות, ולוטוס עשירה בסוכר וחמאה, מה שמגביר את העומס הקלורי. צריכה תכופה של עוגיות כאלה קשורה גם לנזק לשיניים בשל הסוכר הגבוה, ולסיכון מוגבר להצטברות שומן בכבד. אם בא לכם משהו מתוק, קחו בחשבון שזו אחת האפשרויות הכי פחות טובות. עוגיות ביתיות מקמח מלא עם ממתיקים טבעיים כמו דבש עדיפות בהרבה. כמובן, גם פירות, אגוזים ושוקולד מריר לוקחים בהליכה.
8. מרגרינה
מרגרינה, במיוחד סוגים תעשייתיים זולים, נחשבת ללא בריאה בשל תכולת השומנים הלא בריאים והתוספים הכימיים שבה. היא מיוצרת משמנים צמחיים מעובדים (כמו שמן דקלים או סויה) שעוברים תהליך הידרוגנציה, שיוצר שומני טראנס. השומן הזה מגביר את רמות הכולסטרול LDL ("רע"), מפחיתים HDL ("טוב") ומעלים את הסיכון למחלות לב. בנוסף, מרגרינה עשירה בשומנים רוויים וקלוריות אך כמעט לא מכילה רכיבים תזונתיים כמו ויטמינים או מינרלים טבעיים, מה שהופך אותה למקור תזונתי דל תועלת שתורם להשמנה ולדלקות כרוניות.
אם אתם חייבים למרוח משהו על הלחם, עדיף ללכת על חמאה, מוצר פחות מעובד. מה שהכי מומלץ הוא לוותר על שניהם ולבחור בחלופות טבעיות כמו שמן זית או אבוקדו, שמכילות שומנים חד-בלתי רוויים מועילים.
פורסם לראשונה: 01:47, 09.10.25














