לאחר עשורים שבהם חזה גדול נחשב לסמל הנשיות האולטימטיבי לפתע נפל דבר — יותר ויותר נשים בעולם עושות את דרכן אל המנתח הפלסטי דווקא כדי להקטין אותו. בעידן שבו נוחות ואיכות חיים עומדות בראש סדר העדיפויות, מגמת הקטנת החזה מסמלת שינוי עמוק בתפיסת היופי – פחות ראוותנות, יותר פרופורציה והתאמה לאורח חיים פעיל ובריא, וגם ישראל אינה נשארת מאחור.
רק בשבוע שעבר הודיעה משפיענית הרשת דניאל גרינברג כי עברה את ההליך, ובחרה ללכת על קטן יותר, והיא ממש לא לבד. לפי נתוני האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית, בשנה האחרונה לבדה עברו 14,000 נשים בישראל ניתוח להקטנת חזה, מספר לא מבוטל המהווה לא פחות מ-26% מכלל ניתוחי החזה האסתטיים בארץ.
4 צפייה בגלריה
דניאל גרינברג ניתוח הקטנת חזה
דניאל גרינברג ניתוח הקטנת חזה
דניאל גרינברג לאחר הניתוח
(צילום מסך: מתוך אינסטגרם)
ד"ר ערן מילט, מומחה לכירורגיה פלסטית, ניתוחי חזה וניתוחים לעיצוב הגוף, שהיה אחראי בין היתר על הניתוח של גרינברג, מסביר כיצד הקטנת חזה הפכה ליותר מסתם מגמה – אלא להצהרה על שינוי תפיסתי של נשים שבוחרות באיכות חיים משופרת, הרבה מעבר להיבט האסתטי.

מהפך של ממש

"יש היום נטייה גוברת בקרב נשים לרצות חזה קטן יותר, והסיבות לכך מגוונות", אומר ד"ר מילט. "אחד הגורמים הבולטים הוא נוחות – נשים רוצות חופש תנועה מלא, והקטנת חזה מאפשרת להן לבצע פעילות גופנית בקלות רבה יותר, בין אם זה קרוספיט, פילאטיס או ריצה. גם האופנה משחקת תפקיד משמעותי – נשים שעברו הקטנה מדווחות שהרבה יותר קל להן למצוא בגדים מחמיאים ובגדי ים מתאימים".
מעבר לכך, ישנו גם שיקול בריאותי שמשחק כאן תפקיד. "חזה גדול עלול להכביד על היציבה, לגרום לכאבי גב וצוואר ואף להוביל לבעיות כמו פטרת מתחת לחזה בשל חיכוך ולחות מוגברת. עבור רבות, ההליך הזה הוא לא רק שיפור אסתטי אלא מהווה שיפור אמיתי ומשמעותי באיכות החיים״.
מה הגיל הממוצע של הנשים שמבקשות לגשת לניתוח? "הקטנת חזה תמיד הייתה הליך פופולרי בקרב נשים צעירות, אבל היום אנחנו רואים גם הרבה נשים בוגרות שלאורך השנים היה עליהן לחץ לא להקטין את החזה. פתאום פחות אכפת להן מה הסביבה אומרת והסביבה עצמה כבר פחות מפעילה לחץ. יש גם נשים שבגיל המעבר החזה שלהן גדל והן רוצות להקטין, וגם נשים שבגיל צעיר עשו הגדלת חזה עם שתלים גדולים מדי וכעת מעוניינות להקטין את גודל השתלים ולהקטין את החזה עצמו, או להסיר אותם לחלוטין ולעבור הרמת חזה".
4 צפייה בגלריה
טרנד הולך וגובר. הקטנת חזה
טרנד הולך וגובר. הקטנת חזה
טרנד הולך וגובר. ד"ר ערן מילט
(צילום: מורן ניסים)
ואכן, הנטייה של נשים לבחור בפרופורציות טבעיות יותר אינה נוגעת רק למי שמעולם לא עברה ניתוח חזה. כפי שציין ד"ר מילט, המגמה הזו בולטת גם בקרב מי שעברו הגדלה בעבר, וכעת מבקשות לתקן את ההחלטה הישנה ולהתאים את החזה למראה פרופורציונלי ונוח יותר.
"ברמת העיקרון גם בהגדלות חזה, ככל שאישה עברה ניתוח עם שתל גדול יותר הנטייה שלה לאורך זמן להיות לא מרוצה מהגודל ולרצות להקטין היא גבוהה יותר", הוא מסביר, "המון נשים מגיעות אליי להחליף שתלים לשתלים יותר קטנים או להוציא לגמרי ולעשות הרמה. זה טרנד של השנים האחרונות".

הקטנת חזה: איך זה עובד?

הנה עובדה שאולי תפתיעו אתכן. לדברי ד"ר מילט, מבין כל הניתוחים הפלסטיים הקיימים כיום, דווקא ניתוח הקטנת חזה עומד בראש הניתוחים עם שביעות הרצון הגבוהה ביותר. "כל אישה שעוברת הקטנת חזה מדווחת של שיפור ניכר באיכות החיים שלה ושהיא מצטערת שהיא לא עשתה את זה קודם", הוא מאשר, "מדובר כאן על סיבות פונקציונליות שהן גם אסתטיות. למשל, אישה שפתאום יכולה ללבוש חולצה מכופתרת, או לקנות חזייה רגילה ולא ללכת לחנויות מיוחדות".
אז כיצד הופכים שד גדול לקטן יותר? נשים רבות שפונות להקטנת חזה תוהות כיצד מתבצע התהליך ומה קורה בדיוק בחדר הניתוח. גם מיתוסים הנוגעים להליך עצמו כבר קיימים, אך ד"ר מילט ממהר לענות כדי להפיג את החששות, ומספר בפירוט על מה שקורה על מיטת הטיפולים.
4 צפייה בגלריה
״מכביד וגורם לכאבים״. חזה גדול
״מכביד וגורם לכאבים״. חזה גדול
״מכביד וגורם לכאבים״. חזה גדול
(צילום: Shutterstock)
"בניגוד לדעה הרווחת, במהלך הניתוח לא מנתקים את הפטמה ומחזירים אותה למקום, אלא משאירים אותה מחוברת לרקמת השד ומסירים את עודפי העור בצורה שתיתן לנו לעצב את השד מחדש", הוא מסביר ומוסיף: "בניתוח מוסרת רקמת שד בעיקר מהחלק התחתון והחיצוני של השד ולפעמים במקרה הצורך גם נשאב שומן בצידי החזה ובאזור השד השלישי הנמצא בקדמת בית השחי. לאחר מכן הפטמה והעטרה מועלות למעלה והפתח שנוצר בעור נסגר עם תפרים. לאחר הניתוח השד מכוסה בפלסטרים שנראים כמו חזייה, שאותם מורידים לאחר שבועיים וחצי. בשלב זה ניתן לראות בפעם הראשונה את הצלקות הנראות כמעין 'עוגן' סביב העטרה כלפי מטה ומתחת לשד".
לפי ד"ר מילט בנקודת זמן זו השד עדיין נמצא בתהליך ההחלמה ולכן עדיין נפוח אך הוא מדגיש כי מדובר בשלב זמני בלבד. "בהתחלה השד נראה כמו שד הפוך, הוא נפוח מאוד למעלה ומאוד שטוח וקטן למטה, והפטמה מסתכלת קדימה או קצת למטה. עם זאת, תוך כמה שבועות, מקסימום חודשיים-שלושה, הפטמה עולה למעלה והשד הופך לטבעי ויפה".
חשש נוסף נוגע גם לתהליך ההחלמה, כמובן. "תהליך ההחלמה הוא לא מאוד דרמטי. אין כאבים משמעותיים והטיפול בהם הוא ברמת משככי כאבים דוגמת אקמול או אופטלגין", אומר ד"ר מילט, "לאחר שבועיים ניתן לחזור לביצוע הליכה ספורטיבית ולקיים שגרת חיים כמעט רגילה לגמרי, ולאחר חודש וחצי כבר ניתן לחזור לפעילות גופנית כולל הרמת משאות כבדים".
4 צפייה בגלריה
הקטנת חזה
הקטנת חזה
אחרי חודש וחצי ניתן לחזור לפעילות גופנית. הקטנת חזה
(צילום: shutterstock)
האם כל אישה יכולה לעבור את ההליך? אילו בדיקות יש לבצע מראש? "כל אישה שמעוניינת להקטין את גודל השד מתאימה לניתוח. גם אישה שמעוניינת להוציא את השתלים שלה ואין לה כמעט רקמת שד, עדיין ניתן לארגן את רקמת השד שנותרה ולייצר שד קטן ויפה. באשר לבדיקות לפני ניתוח – יש גילים שבהן נשים נדרשות לבצע אולטרסאונד שד, ולפעמים דרושה בדיקת ממוגרפיה. בנוסף, אם המטופלת עברה בעבר הקטנת חזה חשוב להביא את דוח הניתוח הקודם וזאת מכיוון כי בהקטנת חזה יש לשמור על כיוון אספקת הדם והעצבוב לעטרה בהתאם לניתוח הקודם שבוצע ולכן חשוב לדעת באיזו שיטה השתמשו קודם. דבר נוסף שחשוב לדעת הוא שכל אישה יכולה לקבל החזר כספי על הניתוח דרך הביטוח הרפואי, כל עוד היא עומדת בקריטריונים".
הניתוח הסתיים, תקופת ההחלמה נגמרה - התוצאה תישאר לתמיד? "חשוב להתייחס לשינויים הורמונליים כאלה ואחרים וגם לעלייה או ירידה במשקל. אם מישהי בשלב של ירידה במשקל שווה לעשות את הניתוח בסיום הירידה".
אז החזה הקטן יהפוך לסטנדרט החדש או שמא מדובר רק בטרנד זמני? "המגמה בשיאה ובגלל שהמודעות גוברת והסביבה מתרגלת לחזה יותר קטן. אני מאמין שנמשיך לראות בשנים הבאות יותר ויותר נשים שבוחרות להקטין את החזה, וזאת כי השיפור באיכות החיים הוא באמת מאוד משמעותי עבורן".