ביצים הן אחד המרכיבים הנפוצים ביותר במטבח אך לצד הערכים התזונתיים הגבוהים שלהן, חשוב לדעת כיצד לאחסן, לטפל ולהכין אותן בצורה בטוחה. טעויות נפוצות, שלעתים נראות בלתי מזיקות, עלולות להוביל להתפתחות חיידקים מסוכנים כמו סלמונלה. הנה כל מה שחשוב לדעת ובעיקר, מה לא לעשות כשמדובר בביצים.

1. לא להוציא את הביצים מאריזת הקרטון

ברוב המקררים יש מתקן מיוחד לסידור ביצים, אך למעשה עדיף להשאיר את הביצים באריזת הקרטון המקורית. הסיבות לכך :
  • הקרטון מסייע להגנה מפני אובדן נוזלים דרך נקבוביות הקליפה.
  • הוא מונע ספיחת ריחות וטעמים זרים מהמקרר.
  • מבחינה היגיינית, ביצה היא מוצר שעלול להיות מזוהם מבחוץ גם אם לא רואים זאת. אריזת הקרטון משמשת כחיץ שמגן על שאר פריטי המזון.
לכן, המתקן המובנה במקרר הוא בעיקר אסתטי ולא באמת שימושי או מומלץ מבחינת בטיחות מזון.
3 צפייה בגלריה
ביצים שבורות
ביצים שבורות
אל תוציאו אותן מאריזת הקרטון
(צילום: shutterstock)

2. אין להשתמש בביצים סדוקות או שבורות

ביצים בעלות סדק, שבר, נזילה או לכלוך משמעותי לא מתאימות לשימוש. קליפת הביצה היא המחסום הטבעי שלה מפני חדירת מזהמים. ברגע שהיא נפגעת חיידקים כמו סלמונלה יכולים לחדור פנימה בקלות רבה.
טיפ פשוט לבדיקת טריות: הניחו את הביצה בקערת מים.
  • אם היא שוקעת ונשארת בתחתית היא טרייה.
  • אם היא צפה אל תשתמשו בה. זה סימן להצטברות גזים שמעידה על ריקבון או חדירת אוויר.
3 צפייה בגלריה
מבחן טריות של ביצים
מבחן טריות של ביצים
שוקעת או צפה? מבחן טריות לביצים
(צילום: shutterstock)

3. אין לרחוץ ביצים לפני האחסון

למרות שזה עשוי להיראות טבעי, אסור לשטוף ביצים לפני הכנסתם למקרר.
הקליפה היא חומר חי ונושם, וכאשר שוטפים אותה, הסרט הטבעי המגן על הביצה נפגע. התוצאה: החיידקים דווקא עלולים לחדור פנימה.
ומה לגבי שטיפה לפני הבישול?
אפשר, אם רוצים, לשטוף במים זורמים ממש לפני השימוש, ולנגב במגבת נייר , אך אין חובה לעשות זאת.

היגיינה במהלך ההכנה

לאחר שבירת הביצים, חשוב לשטוף ידיים היטב בסבון, וגם להקפיד שלא להשתמש מחדש בכלים שבאו במגע עם ביצה נוזלית.
לדוגמה: המזלג ששימש לטריפת ביצה חיה לצורך חביתה אינו יכול לשמש להפיכת החביתה במחבת כיוון שהוא נושא עמו חיידקים מהביצה החיה.
3 צפייה בגלריה
שימו לב באיזה מזלג השתמשתם. חביתה
שימו לב באיזה מזלג השתמשתם. חביתה
שימו לב באיזה מזלג השתמשתם. חביתה
(צילום: shutterstock)

מה עוד לא לעשות עם ביצים?

לא להשאיר ביצים מחוץ למקרר לזמן ממושך - בישראל, שבה הטמפרטורות גבוהות חלק גדול מהשנה, ביצים חייבות להיות מאוחסנות בקירור. השארתן בחוץ מאיצה התרבות חיידקים ומקצרת את אורך חייהן.
לא להחזיר ביצים למקרר לאחר שהיו בטמפרטורת חדר לזמן רב - שינויים חוזרים בטמפרטורה יוצרים עיבוי על הקליפה, ועיבוי = סביבה לחה המאפשרת לחיידקים לחדור פנימה.
לא לטעום בלילה או תערובת המכילים ביצים חיות - גם כמות קטנה יכולה להכיל חיידקים. טעימת "רק כדי לבדוק מתיקות" בבצק אוורירי אינה בטוחה.
לא להגיש ביצים שלא בושלו עד הסוף לאוכלוסיות רגישות - ילדים, נשים בהיריון, קשישים ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת צריכים להימנע ממוצרים כמו ביצים עלומות, מיונז ביתי מביצים טריות או קינוחים המבוססים על ביצה לא מבושלת.

הכותבת היא מהנדסת איכות וטכנולוגית מזון ב-Sodexo ישראל
פורסם לראשונה: 01:18, 25.12.25