הקואליציה תצהיר ותאשר השבוע במליאת הכנסת נוסח יוצא דופן ולפיו פסילת חוק עילת הסבירות על ידי בג"ץ - בטלה. היוזמה גובשה על ידי יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, שר המשפטים יריב לוין וח"כ אביחי בוארון, כולם מהליכוד. עוד תצהיר הכנסת בהצבעה מיוחדת כי גם צווים של בג"ץ בעניין חוק יסוד ששינה את הרכב הוועדה לבחירת שופטים - אינם בסמכות בג"ץ ומשכך, הם לא מכירים בהם.
לטענת יוזמי ההצעה, בג"ץ התערב בשני הנושאים האלה בהיעדר סמכות. הנוסח הועבר לראשי מפלגות הקואליציה טרם העלאת הנוסח לאישור המליאה. אם ההצעה תאושר במליאה בהתאם להערכות, אז המשמעות היא שאם בג"ץ יפסוק בקרוב בעתירה לפי עילת הסבירות – הכנסת לכאורה לא תכיר בפסיקה וכן לא תכיר בצווים הנוגעים להרכב הוועדה לבחירת שופטים, מה שעלול להוביל למשבר חוקתי.
באשר לוועדה לבחירת שופטים, בחודש מרץ האחרון העבירה הקואליציה בהסכמה בין הסיעות המרכיבות אותה שינוי בהרכב הוועדה לפי מתווה לוין ושותפו למהלך שר החוץ גדעון סער. המתווה שאושר, ייושם רק מהכנסת הבאה, אך עתירות רבות הוגשו בעניינו ועוררו דיון ציבורי נוקב. לפני כמה שבועות הוציא בג"ץ צו על תנאי בעקבות העתירות נגד שינוי הרכב הוועדה, וקבע כי הם יידונו בהרכב מורחב של 11 שופטים עד חודש יוני הקרוב.
"לבית המשפט אין סמכות לדון בחוקי יסוד"
כעת, לפי ההצהרה החדשה שמביאה הקואליציה להצבעה, אם ייקבע בבג"ץ שהתיקון של לוין-סער נפסל, והליכוד תנצח בבחירות - ניתן יהיה להרכיב את הוועדה לפי התיקון של לוין-סער ולא לפי ההרכב במתכונתו הישנה - כאשר לפסיקת בג"ץ לא תהיה השפעה מבחינת הקואליציה.
בנוסח שהופץ לסיעות הקואליציה ונוסחו הגיע לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" נכתב: "הכנסת מצהירה שהחלטות בג"ץ על הוצאת צווים בעניין חוק יסוד השפיטה שעניינם שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ועילת הסבירות, בטלות".
עוד נכתב בהצהרה שגובשה: "לבית המשפט אין סמכות לדון ולהכריע בתוקפם של חוקי יסוד, ועל כן התיקונים שבוצעו בחוק יסוד השפיטה במהלך כהונת הכנסת ה-25 בעניין הרכב הוועדה לבחירת שופטים ועילת הסבירות עומדים בתוקפם המלא (ביטול עילת הסבירות שחוקקה הכנסת ונפסל ומתווה סער-לוין שבעניינו הוגשו עתירות שעוררו דיון סוער בבג"ץ - מ"א).
לסיכום נכתב בהצהרה: "הכנסת עומדת על כך שבית המשפט העליון יכבד את מעמדה ואת סמכויותיה, לרבות לעניין חקיקת חוקי היסוד. כיבוד הרשויות אלה את אלה מחייב הדדיות, והכנסת קוראת ונכונה לקיום שיח ענייני ומכבד בינה לבין מערכת המשפט".








