שתף קטע נבחר

מזוז לבג"ץ: לא לעכב את ההצבעה על ההתנתקות

ראש הממשלה שרון מתכוון להביא את תוכנית ההתנתקות בשלמותה להצבעה בממשלה אחה"צ. שופט בג"ץ הציע לדחות את הישיבה ליום שלישי "כדי לא להתבזות" - אולם היועץ מזוז ביקש לדון בעתירות עוד היום. השר בני אלון הגיש אף הוא עתירה בנושא, והגיע בהפגנתיות לישיבת הממשלה. מאחורי הקלעים התנהל מו"מ בתיווך לפיד, בניסיון להשאיר את שרי המפד"ל בפנים

העימות על ההתנתקות: היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ביקש אחר הצהריים (יום א') מבג"ץ שלא לעכב את ההצבעה הצפוייה בממשלה על תוכנית ההתנתקות - ולקיים דיון דחוף בנושא עוד היום.

 

הדברים נאמרו לאחר ששופט בית המשפט העליון, אדמונד לוי, עיין ב-4 עתירות שהוגשו נגד פיטורי שרי "האיחוד הלאומי" - והציע לדחות את ישיבת הממשלה ליום ג'. לדבריו, "אין היגיון בבהילות של שליחת מכתבי הפיטורין ביום שישי".

 

אולם היועץ מזוז השיב בשלילה והבהיר כי "אין בידי ראש הממשלה להיעתר להצעת בית המשפט, ממספר נימוקים. לעיתוי הדיון השלכות במישור הפוליטי-פנימי, הפרלמנטרי והמדיני".

 

כעת יהיה על בית המשפט להכריע בדבר 4 העתירות, שאליהן הצטרפה אחה"צ עתירה חמישית של השר המפוטר, בני אלון. אם יחליט להוציא צו ביניים - תידחה ההצבעה.

 

 

בדיון טען אחד העותרים, עו"ד יוסי פוקס, תושב גוש עציון וחבר ליכוד, כי החלטת הפיטורים חורגת ממתחם הסבירות. "אין דוגמה כזו, מקום המדינה, שראש הממשלה פיטר שרים כדי ליצור רוב מלאכותי. זו פעולה אנטי-דמוקרטית".

 

עו"ד עקיבא נוף, שייצג את תושב אריאל ותושב נצרים שעתרו, טען כי בפיטורי השרים הפך שרון את המשטר בישראל לנשיאותי. "הממשלה הופכת לחבורה שחייבת להצביע באופן מסוים, וכך רק דעת ראש הממשלה נשמעת, ומי שמתנגד לה - מפוטר. מדובר במהפכה משטרית".

 

מנהלת מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, עו"ד אסנת מנדל, אמרה בתגובה כי "ראש הממשלה מבקש להעביר החלטה מדינית ממלכתית ונועץ ביועץ המשפטי לממשלה. אין מקום לקבל את טענת העותרים ואין מקום להתערבות בית המשפט בהחלטה מדינית של ראש הממשלה".

 

לאחר שמיעת הצדדים פנה השופט לוי לנציגת המדינה ואמר לה: "לכי לשולחיך, כדי שלא יתבזו בהוצאת צו ביניים - ותדחו את הישיבה". 

  

השר אלון הגיע לממשלה

 

בממשלה נמשך במקביל הדיון. ראש הממשלה שרון פתח והודיע: "בהמשך היום תמשיך הממשלה לדון בתוכנית ההתנתקות, בהמשך לדיון שפתחתי בו ביום א' שעבר". הדיון המדיני החל רק אחרי הדיון על מינוי מפכ"ל המשטרה משה קראדי (המינוי אושר), וכן דיון במצב הרשויות המקומיות. זאת, על מנת לעכב את ההצבעה למועד שלאחר כניסת פיטוריו של השר בני אלון לתוקף.

 

לישיבה הגיע גם השר אלון, שפוטר בסוף השבוע על ידי שרון יחד עם עמיתו השר ליברמן. אלון אמר עם בואו: "אני מתבייש שהגענו למצב כזה, שמדינה דמוקרטית לתפארת נוהגת כמדינה לא דמוקרטית, מפטרת סיעה שלמה, ומפרה הסכם קואליציוני כדי שיהיה רוב בממשלה. אם לא יהיה רוב היום, מה יעשה ראש הממשלה, יפטר עוד שלושה שרים? האם יעלה בדעתכם שיכריז על פתיחת מלחמה, ואם לא יהיה רוב - יפטר שרים? אם אין פשרה, האצבע שלי תהיה האצבע המכריעה. הרבה בוחרים בחרו בי לרגע גורלי שכזה".

  

מה תהיה תוצאת ההצבעה? לשרון יהיה רוב, אולם עדיין לא ברור אם 3 שרי הליכוד, נתניהו, לבנת ושלום, אכן יתמכו בתוכנית. עדיין לא סוכם על הנוסח שיובא להצבעה, למרות שהישיבה כבר החלה. השרה ציפי לבני אמרה בכניסתה לישיבה כי רק במועד ההצבעה יידעו בוודאות כמה בעד וכמה נגד. השרה לימור לבנת אמרה בכניסתה לדיון: "עלי לעבור על אותם סעיפים שבהם אנחנו קרובים להסכמה. את השינויים תראו מאוחר יותר, ותראו שמדובר בנוסח שונה, בהצעה המתוקנת".

 

השרים נתן שרנסקי ועוזי לנדאו הביעו מורת רוח קשה מהתוכנית וכן מאופן השגת הרוב. השר שרנסקי אמר: "זהו יום די עצוב, גם בגלל ההחלטות שיתקבלו, וגם בגלל ההחלטה שהתקבלה לפטר אנשים בגלל הדעות שלהם. זה חמור מאוד". השר לנדאו אמר בציניות: "אפשר לפטר יותר שרים, ואז הרוב יהיה גדול יותר. זוהי דוגמה קשה ביותר לציבור ובמיוחד לנוער. צל כבד, רע וקודר מרחף על הישיבה הזו, מכל הבחינות".

 

השר גדעון עזרא, שנמנה על תומכי תוכנית שרון (בכל גרסה שהיא), אמר בתגובה: "המגעים יימשכו עד הרגע האחרון. העם בחר את שרון. אצלנו העיקר זה יהודה, שומרון ואחדות הליכוד".

    


ישיבת הממשלה
רוב בהצבעה? (צילום: איי.אף.פי)

  

 

אבל הדיון המעניין יותר, מבחינת שרי הממשלה, בצורה של התייעצויות מאחורי הקלעים - על התוכנית המדינית של שרון ועל שיפור הצעת הפשרה של לבני.

 

בשלב מסוים התעורר ויכוח בין השרים אורלב ולפיד. לפיד ביקש לקבוע שהדיון בפינוי הישובים יתחיל לא יאוחר מ-1 במרס 2005, מייד בתום עבודות ההכנה לפינוים המתוכננים. אורלב התנגד בתוקף, ודרש שלא יהיה כל תאריך לפינוי ישובים בהצעת ההחלטה. שרי שינוי יצאו מישיבת הממשלה להתייעצות.

 

הפעם גילה ראש הממשלה שרון גמישות רבה יותר מאשר בימי המו"מ הקדחתני בסוף השבוע עם שרי הליכוד, והסכים לפתרון הבא: את בקשת לפיד להודיע על תאריך נתן באופן הצהרתי, ונענה לבקשת אורלב שלא לכלול תאריך בהצעת ההחלטה.

 

ע"פ הפשרה שהושגה סוכם: רה"מ יודיע היום לשרים כי "בכוונתו לסיים את ביצוע התוכנית עד סוף שנת 2005, וכי כמו כן בכוונתו להביא לידי סיום את עבודות ההכנה הדרושות עד 1.3.2005. מייד לאחר גמר עבודות ההכנה, תתכנס הממשלה על מנת לקבל החלטות בדבר המשך ביצוע התוכנית".

 

הנוסח המסתמן הוא זה:" הממשלה מאשרת את תוכנית ההתנתקות המתוקנת. אולם אין בהחלטה זאת כדי לפנות ישובים. הממשלה תבצע את עבודות ההכנה המפורטות בנספח ג' ורק לאחר עבודת הכנה תתכנס ההמשלה על מנת לקיים דיון נפרד כדי להחליט האם לפנות את הישובים".

 

בתגובה לפשרה המסתמנת אמר השר אורלב ל-ynet: "עדיין לא קבעתי את עמדתי הסופית, כי עוד לא הוצג נוסח מלא. ברור שכל הישג כזה עוזר לי לגבש החלטה להצביע בעד. בכל מקרה, מי שיכריע הם מוסדות המפד"ל, ואני מתחייב לקבל את ההחלטה גם אם תהיה בניגוד לדעתי".

 

השיחות נמשכו לתוך הלילה

 

מקורבי "השרים המתלבטים" בליכוד, בנימין נתניהו, לימור לבנת וסילבן שלום, אמרו הבוקר כי חלה התקדמות של ממש בשיחות הליליות אודות פשרת השרה ציפי לבני, שנמשכו עד 3 וחצי לפנות בוקר. אולם לדבריהם "נדרשת עבודה נוספת לסגירת כל ההסתייגויות".

 

ההתקדמות חלה בשני נושאים: דרישת ראש הממשלה להקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות, שעליה מתגבשת כעת נוסחה. הנושא השני נוגע למשפט "עד סוף שנת 2005 לא יהיו יהודים ברצועת עזה". השרים ביקשו להכניס את המילים "הכוונה היא..." לפני המשפט הזה, כדי להפוך אותו לפחות חד משמעי ומחייב.

 

לשרון צפוי רוב בכל מקרה בהצבעה בממשלה: 11 שרים (שרון, שטרית, לבני, אולמרט, מופז, עזרא, וחמשת שרי שינוי) צפויים לתמוך. עשרה שרים (נתניהו, לבנת, שלום, נוה, לנדאו, הנגבי, כץ, שרנסקי, ושרי המפד"ל איתם ואורלב) התנגדו עד כה - אולם אם שלושת שרי הליכוד הבכירים ישנו את הצבעתם - הרוב של שרון יגדל.

   

ועוד התפטרות אחת היתה היום: סגן שרת החינוך, צבי הנדל מהאיחוד הלאומי, מראשי המתיישבים בגוש קטיף, שלח מכתב התפטרות לראש הממשלה ולשרת החינוך. "מכתב זה מוגש בתחושת כאב ורחמים על גיבור ישראל שהתדרדר מאיגרא רמא לבירא עמיקתא והשיל מעליו כל ערך ציוני, התיישבותי ודמוקרטי", כתב.


פורסם לראשונה 06/06/2004 07:22

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. הולך עד הסוף
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
מזוז. לא לעכב
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: סבסטיאן שיינר
אלון. הגיע לישיבה
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו. יתמוך בפשרה?
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: דן בלליטי
עם השר אורלב. המפד"ל תתנגד
צילום: דן בלליטי
צילום: צביקה טישלר
הנדל. התפטר
צילום: צביקה טישלר
צילום: סבסטיאן שיינר
לנדאו. צל כבד מעל הישיבה הזו
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים