שתף קטע נבחר

אויבים מבית: 4 אלרגיות שמחכות בין הרהיטים

הם מסתתרים בתוך המצעים, על שטיחים ובעציצים. האביב מביא עימו ביקור מחודש של מעוררי אלרגיה לא רק בחיק הטבע, אלא גם בתוך הבית. מי החשודים העיקריים ואיך מטפלים? מדריך

מתכננים להתחבא בבית עד שהפריחות שבחוץ יפסיקו לעורר את האלרגיה? אתם לא בהכרח בטוחים יותר בפנים. הפריחות המרהיבות של הצמחייה הסובבת אותנו טומנת לא פעם אבקנים שמתפזרים ברוח ועלולים לגרום גם לאלרגנים בינינו לפרוח. זה קורה כל שנה ל-20% מהאוכלוסייה שסובלים מנזלת, התעטשויות, עקצוצים, גודש באף, גירויים בעור ועוד.

 

רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם נט שלנו

 

כתבות נוספות על אלרגיות:

 

אבל, אם חשבתם שהפתרון הוא להגיף את התריסים ולהסתגר, תופתעו אולי לגלות שבין גורמי האלרגיה הנפוצים רבים הם גורמים ביתיים שנמצאים בסביבתנו הקרובה ביותר. לא פעם גורמי האלרגיה בבית דווקא משמעותיים יותר מאלו הנמצאים בחוץ. הנה ארבעת הגורמים העיקריים לאלרגיות איתם חלקנו חיים יום יום, ודרכים להתמודד איתם:

 

1. קרדית האבק

גורם האלרגיה הנפוץ ביותר, קרדית האבק מצויה בכל בית בשיעור כזה או אחר. הקרדית היא יצור מיקרוסקופי שניזון מתאי עור מתים וחומרים אורגניים אחרים הנמצאים באבק הבית, ועל כן שמה. הפרשותיה מכילות חלבונים שמעוררים תגובה אלרגית כשהם מגיעים לדרכי הנשימה שכוללת התעטשויות, נזלת ועיניים נפוחות.

 

כיוון שהיא ניזונה ממה שנושר מעורנו הקרדית מחפשת את קירבת בני האדם, ש-10% עד 20% מהם אלרגיים אליה. היא דורשת לחות גבוהה וטמפרטורה חמימה, לכן היא נפוצה מאד באקלים הישראלי, במיוחד בשפלת החוף. היא שוכנת במזרונים, שמיכות, כריות, שטיחים ומשטחים אחרים, ולאו דווקא במקומות מאובקים. עיקר החשיפה מתרחשת בלילה כשהראש בא במגע עם המצעים או המזרן המכילים את גורמי האלרגיה אותם מפרישה הקרדית.

  

איך מוציאים אותה מהבית?

על מנת להתמודד עם קרדית האבק מומלץ להימנע מפרישת שטיחים בבית ובחדר השינה בעיקר, לאחסן ספרים או בגדים שאינם שמישים בארונות סגורים, למזג את החדר באופן תדיר להורדת הטמפרטורה והלחות ולכבס מצעים בטמפרטורה גבוהה של מעל 60 מעלות. גם אוורור בגדים באור השמש, הקוטל את הקרדית, יכול לסייע.

 

בלי פאניקה, גם קצת מיזוג ואוורור טוב יעזרו נגד קרדית האבק  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בלי פאניקה, גם קצת מיזוג ואוורור טוב יעזרו נגד קרדית האבק (צילום: shutterstock)

 

2. עובש וטחב

עובש הוא בעצם פטריות טחב הנוצרות באזורים לחים, הן בחיק הטבע והן בבית. "אלטרנריה" הוא אחד מסוגי העובש האלרגני הנפוץ ביותר.

 

איך מוציאים אותו מהבית?

כדי לצמצם את השפעת העובש מומלץ לאוורר היטב חדרי אמבטיה ושירותים, לעשות מאמץ לשלוט על הלחות בחדרי הבית ולהשתמש בחומר מייבש במידת הצורך, להוציא מהבית ספרים, בגדים או מצעים ישנים שעלולים להעלות עובש ולהפחית את מספר הצמחים בתוך הבית. חשוב כמובן לוודא שהצמחים שנותרים נקיים מעובש.

 

3. צמחי בית וגינה

צמחים מעוררי אלרגיה הם אלו שמפזרים את אבקניהם ברוח. לרוב אלו לא צמחי נוי פרחוניים אלא שיחים כמו שיח הלענה וכתלית יהודה, ועצי זית, ברוש ופקאן. נוסף להם, מחולל האלרגיה העיקרי הוא דשא, בר או תרבותי.

 

פיזור האבקנים, אמצעי הרבייה של הצמחים, נעשה על ידי חרקים או על ידי הרוח. האבקנים המתפזרים ברוח חודרים לכל מקום ועשויים להגיע גם אל תוך הבית ומשם לדרכי הנשימה שלנו. נוכחותם בדרכי הנשימה בקרב אנשים אלרגיים עלולה לגרום לנזלת, עיניים צורבות ודומעות, שיעול וקוצר נשימה.

 

איך מוציאים אותם מהבית?

חשוב לנקות ולאוורר, ולמי שסובל במיוחד מומלץ להימנע מגידול צמחים שגורמים לו לאלרגיה ולא לשבת בגוף חשוף על דשא.

 

4. חיות מחמד

כלבים, חתולים, תוכים ואפילו חמוסים עשויים לעורר אלרגיות. בניגוד למקובל לחשוב לא מדובר באלרגיה לפרווה ולכן גם חיות מחמד נטולות פרווה כמו חתולים חסרי שיער עלולים לגרום לתגובה אלרגית משמעותית. האלרגיה בחיות המחמד היא אלרגיה לחומרים העיקריים אותם מפרישים בעלי החיים מהעור, מהרוק ואפילו מהשתן. מבין חיות המחמד הביתיות, האלרגיה הנפוצה ביותר היא לחתולים. אלרגיה לכלבים לעומתה נדירה יותר.

 

איך נמנעים מהאלרגיה?

הפתרון הטוב ביותר להתמודדות עם אלרגיה לבעל החיים היא הימנעות מחשיפה אליו או הפחתת החשיפה, כמו למשל בהגבלת מרחב המחייה של בעל החיים לחצר. כמו כן ניתן להפחית את מספר המשטחים העשויים לקלוט את האלרגנים שהוא מפריש כמו שטיחים וכריות.

 

פחות שטיחים וכריות לא יאפשרו לאלרגנים החתוליים להיקלט (צילום: יונית מוזס) (צילום: יונית מוזס)
פחות שטיחים וכריות לא יאפשרו לאלרגנים החתוליים להיקלט(צילום: יונית מוזס)

 

דרכי טיפול

הצעד הראשון בטיפול באלרגיה הוא אבחון. לעיתים קרובות ממשיכים החולים לסבול מתסמינים של שיעול, גרד וקוצר נשימה בלי להבין שמדובר באלרגיה או לדעת שהגורם ניתן לזיהוי וטיפול. ברגע שיש מודעות, קל להפחית את מידת החשיפה למרבית גורמי האלרגיה, גם אלה הביתיים.

 

עם זאת, יש לקחת בחשבון שקשה עד בלתי אפשרי למגר באופן מוחלט את החשיפה לאורך זמן לגורמים אלה. מרגע שהתפתחה אלרגיה קשה מאד לשלוט בתסמינים רק על ידי הימנעות סביבתית. במקרה כזה כשפעולות המנע אינן אפשרויות, ניתן ליטול תרופות אנטי-היסטמיניות שיטפלו ביעילות בסימפטומים. מומלץ להתייעץ עם רופא ולהעדיף אנטי-היסטמינים מהדור השני כמו טלפסט, שניתן לקחת לאורך זמן ללא חשש, אינם מרדימים ותופעות הלוואי שלהם פחותים מבעבר.

 

הכותב הוא מומחה לאלרגיה, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עציצים ביתיים עלולים להכיל עובש שמעורר אלרגיה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים