שתף קטע נבחר

חפש את הטמון: 10 קברי הצדיקים הכי פופולריים

אצל רבי שמעון בר-יוחאי תזכו לישועות, אצל יונתן בן עוזיאל לזיווג ואצל "מרים הכובסת" לפרי בטן. אם אתם בין פוקדי קברות הצדיקים - הנה רשימת עשרת ה"מאסטים" שלכם

משה רבנו נקבר לפני הכניסה לארץ ישראל, מבלי שאיש יידע את מקום קבורתו. כך הצליחה התורה למנוע תעשייה שלמה של עלייה רגל אל קברו של אבי הנביאים - אתר שהיה עשוי להיות אחד המקומות המתוירים ביותר בעולם. אבל גם בלעדיו - קברי צדיקים לא חסרים, ונדמה שעם השנים הנהירה אליהם רק הולכת וגוברת.

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

אז בין מירון לשומרון - קבלו את רשימת עשרת קברי הצדיקים הכי פופולריים בישראל:

 

1. המדליק: רבי שמעון בר יוחאי

אין ספק שמדובר בקבר הכי פופולרי בישראל. בכל השנה כולה פוקדים את מתחם הקבר עשרות אנשים, ובל"ג בעומר המספרים מאמירים למאות אלפי אנשים ביממה אחת. מדי שנה, בתאריך הנ"ל, נערכת גם הדלקת המדורה המסורתית מעל קברו.

 

קבר רבי שמעון בר יוחאי במירון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קבר רבי שמעון בר יוחאי במירון(צילום: AFP)

 

רבי שמעון בר יוחאי, התנא שקבור במקום יחד עם בנו, ידוע בעיקר בזכות הסברה כי הוא מחברו של "ספר הזהר" (התנ"ך של הקבלה). עם או בלי קשר, הוא נודע כמי שחולל ניסים ומופתים בחייו ובמותו. הסיפור המפורסם ביותר בין זמננו הוא על "תחיית המתים" שביצע התנא המפורסם בילד בן שלוש, והוא המקור למנהג הבאת ילדים בגיל זה לתספורת ראשונה - החאלקה, במתחם הקבר.

 

סגולות: "ח"י רוטל" הסגולה המפורסמת והייחודית לרבי שמעון. מדובר במתן תרומה לשתייה (54 ליטר לכל הפחות) עבור העולים לרגל בל"ג בעומר. התרומה מזכה את "משקה הרבים", בישועות רבות ומגוונות. הפופולריים שברשימה: חולים שנרפאו, עקרות שנפקדו עושר ואושר.

 

לוקיישן: אי-אפשר לפספס, על צומת מירון המפורסמת בואכה צפת (כביש 89).

 

מי ומי הבאים? מחילונים ועד חרדים - ילדים בני שלוש בוכיים עם פוביה ממספרים, ופירומנים עם כיפה ונוזל הדלקה.

 

2. כשזה עמוקה: קבר יונתן בן עוזיאל

יער יפהפה, מוות וחיפוש אחר אהבה. זה נשמע כמו חומרים קלאסיים לעוד פרק בסדרת "דמדומים" - מה שמסביר אולי את הפופולריות המפתיעה שלה זוכה קברו של רבי יונתן בן עוזיאל בעמוקה גם בקרב קהלים ש"תהילים" ו"צדיקים" אינם בדיוק הפרקטיקה שלהם ביומיום.

 

קבר רבי יונתן בן עוזיאל. מחפשים זיווג?  (צילום: אפי שריר) (צילום: אפי שריר)
קבר רבי יונתן בן עוזיאל. מחפשים זיווג? (צילום: אפי שריר)

 

יונתן בן עוזיאל נודע בעיקר בתרגומו על התנ"ך לארמית גלילית - "תרגום יונתן", ונחשב במקורות התלמודיים בקדושתו ובקיאותו ברזי התורה. הקשר לאהבה וזיווגים לא ברור: יש שאומרים שהיה רווק או נשוי אך חשוך בנים, ולכן קברו נחשב למקום סגולה לסובלים מבעיה דומה. אחת ההשערות היא שמדובר בכלל בפיענוח שגוי של דברי רש"י במסכת יבמות "שאין מוצאין אשה פונין והולכין לשם והיא עמוקה".

 

סגולות: הימים המיוחדים לפקידת הקבר הם ראשי חודשים, וכן בכ"ו בניסן - יום פטירתו. מקובלים רבים כמו הרב בצרי והרנטגן נוהגים לערוך על קברו טקסי קבלה שונים עם שמות מלאכים וצדיקים, שתכליתם מציאת זיווג. במקום גם תעשיית קמעות שלמה שעושה קופה על חשבון לבן הפצוע של מחפשות אהבה נואשות וסרטים לקשירה תחת כל עץ רענן.

 

לוקיישן: ישנה אפשרות להגיע למתחם בדרך שנסללה באדיבות קק"ל, סמוך לבסיס פיקוד צפון בהר כנען. אפשרות נוספת היא נסיעה של 15 דקות מדרך היוצאת סמוך לצומת צפת. שני הדרכים יפהפיות ביום ומפחידות להפליא עם רדת הלילה.

 

מי ומי הבאים? רווקות, אלא מה? ישנן גם אמהות של רווקות, רווקות מהארץ ומחו"ל ובקיצור כל בחורה שלא התחתנה - עמוקה זו "תחנת חובה" בדרך לחופה. את הרווקים, מתברר, המקום מעניין הרבה פחות.

 

3. תעשה לי נס: רבי מאיר בעל הנס

כפי שמסגיר הכינוי, מדובר בעושה נפלאות "פירסט קלאס". לגבי האיש עצמו, חלוקות הדעות: יש שטוענים שמדובר ברבי מאיר התנא, ויש שסוברים שמדובר ברבי מאיר - אבל מתקופה אחרת, ומאוחרת הרבה יותר.

 

מתחם קבר רבי מאיר בעל הנס. צופה לכנרת (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
מתחם קבר רבי מאיר בעל הנס. צופה לכנרת(צילום: חגי אהרון)

 

כך או כך, המקום והישיבה שמעליו הם מעצמה טבריינית לכל דבר ועניין. יש שמכנים את המתחם "האיצקוביץ של טבריה" (על-שם בית הכנסת המפורסם מבני ברק), בזכות מנייני תפילה בלתי פוסקים בכל שעה משעות היממה.

 

סגולות: רבי מאיר, בהתאם למסורת העממית, הבטיח שמי שיתרום כסף לעניי ארץ ישראל מובטחות לו ישועות רבות, ולכן רבים מהמתפללים במקום תורמים צדקה על הדרך - ובפרט בתאריך י"ד באייר, פסח שני. סגולה נוספת המיוחסת לרבי מאיר היא אמירת המשפט "אלוקא דמאיר ענני" שלוש פעמים בשעת צרה ומצוקה. הישועה, כך מבטיחה המסורת, קרובה לבוא בסיועו האדיב של הצדיק.

 

הלוקשיין: נחשק ביותר. צופה על הכנרת, דקותיים ממרכז העיר ברכב.

 

מי ומי הבאים? בקיץ הוא משמש בעיקר כמעוז התפילות של נופשי כנרת צרובים ויגעים, ונקודת מפגש לדוסים בגליל באשר הם.

 

4. הכי מקובל: קבר האר"י

אין ספק, מדובר בקדוש "עם קבלות" לכל דבר ועניין: שמו המלא הוא רבי יצחק לוריא - והוא היה ועודנו גדול מקובלי צפת של כל הזמנים. האר"י חי בעיר במאה ה-16 והיה ידוע כבקיא במסתרי התורה והעולם: יודע לקרוא פרצופי בני אדם, גלגוליהם ושורש נשמתם. קברו בבית העלמין העתיק של צפת נחשב למוקד עלייה לרגל למקובלים ומיסטיקנים מכל סוג ומין.

 

המקווה בכניסה. נראה אתכם מעזים (צילום: עמרי אילת) (צילום: עמרי אילת)
המקווה בכניסה. נראה אתכם מעזים(צילום: עמרי אילת)

 

סגולות: פה מדובר בעסק למיטבי לכת. הסגולה המפורסמת ביותר שקשורה אל הצדיק היא טבילה במקווה הממוקם בכניסה אל בית הקברות. לא מדובר בשעשוע נחמד לימות החופשה החמים עד דביקים - המים קרים כקרח וזעקות הטובלים נשמעות תדיר וסדיר לכל עובר (ובדרך כלל לא) שב. מי ששרד את העסק יוכל לרכוש נר, מים קודשים ומגבת עם הכיתוב "גם אני טבלתי במקווה האר"י" כמזכרת מהאירוע המכונן.

 

הלוקיישן: למרגלות העיר העתיקה בצפת. אם תתבלבלו, כל צפתי ישמח לתת לכם הדרכה ותיקון.

 

מי ומי הבאים? מדונה כמובן. וגם ברסלבים מהזן המתבודד בבתי קברות. ויש הטוענים כי גם רוחות ונשמות פוקדות את הקבר בשעות הלילה, קריפי!

 

5. טיפול פוריות רוחני: קבר רחל אמנו

קבר רחל נחשב לאתר מקודש גם לנוצרים ומוסלמים, ומסורת "העלייה לרגל" להתפלל בתחומו מתועדת היטב לאורך ההיסטוריה. הקבר בעל הכיפה העגולה ועץ העבות הסוכך עליו הוא אייקון אמנותי-יהודי קלאסי.

 

קבר רחל. מתפללות לפוריות (צילום: ישראל ברדוגו ) (צילום: ישראל ברדוגו )
קבר רחל. מתפללות לפוריות(צילום: ישראל ברדוגו )

 

על-פי המסורת, רחל הקבורה במקום היא אחת מארבע האמהות של עם ישראל - האישה האהובה על יעקב, שסבלה מעקרות ולבסוף מתה בלידת בנה הצעיר. תפילה על קברה נחשב כסגולה לפקידת עקרות ולגאולת עם ישראל.

 

סגולות: החוט האדום הוא הסגולה הנפוצה ביותר הקשורה למתחם. היום ניתן למצוא אותו בקברי צדיקים נוספים, אך זכות הראשונים היא של "קבר רחל". החוט האדום שמלופף סביב הקבר נמכר במתחם כסגולה לפוריות, לידה קלה ובעיתוי הנכון. סגולה עתיקה נוספת היא ליקוט אבנים ממתחם הקבר והנחתם למראשותיה של יולדת המתקשה בלידתה כסגולה ללידה קלה.

 

לוקיישן: בלב לבה של העיר הערבית-נוצרית בית לחם. אוטובוסים מגיעים למתחם מירושלים, אם כי הכי טוב להתעדכן בעניין באתר האינטרנט של הקבר, שכרגע הוא באנגלית בלבד.

 

מי ומי הבאים? מטבע הדברים בעיקר באות, מכל קצוות הקשת הישראלית - ובהן נשים מאותגרות פוריות. בין הבאות הייתה גם המשוררת דליה רביקוביץ שהגיעה להתפלל אצל "אמא רחל" מסיבה זהה.

 

6. פארק בצורת חמסה: קבר הבאבא סאלי

גם אחרי פטירתו, רבי ישראל אבוחצירא או בכינויו המוכר "הבאבא סאלי" היה ונותר גדול רבני מרוקו בני זמננו. הבאבא סאלי נודע בחייו כמקובל ועושה נפלאות, ורבים נהרו אל ביתו הדל שבנתיבות לבקשת ברכה ושתייה מהמים הקודשים עליהם בירך. קברו הפך לאתר עליה לרגל למאמינים רבים.

 

ההילולה בקבר הבאבא סאלי (צילום: אמיר כהן) (צילום: אמיר כהן)
ההילולה בקבר הבאבא סאלי(צילום: אמיר כהן)

 

המבנה תוכנן על-ידי האדריכל אבי צרפתי כאולם ענק בסגנון מרוקני (או ספרדי מורי) הוא פאר הפולקלור הצפון האפריקני של כל הזמנים. סביב הקבר תוכנן פארק ענק בצורת חמסה, אבל את זה תראו רק אם אתם טייקונים שבאים להשתטח על הקבר באמצעות מסוק. כיום השטח הוא בעיקר מתחם חנייה גדול למקורבים ומפורסמים עם פינות וספסלים לעריכת סעודות לבאי הקבר.

 

סגולות: מים שעברו "תקופת צינון" על גבי הקבר הם הפופולריים (מיד אחרי החמסות). גם מים שנמהלו עם מים אחרים שנמהלו גם הם (המוכר לא מתחייב על כמה מהילות אחורה) במים שעליהם בירך הצדיק נמכרים במחיר מפולפל לבאי המתחם. כמו כן, אבנים שנלקחו מחצר הקבר נמכרות כסגולות לכל המעוניין.

 

הלוקיישן: "סוף העולם שמאלה". אחרי שחציתם את כל נתיבות, נגמרים השיכונים ומתחילים החולות ואיתם כביש באמצע שום מקום שמוביל לאטרקציה של העיר הדרומית - בית הקברות.

 

מי ומי הבאים? ביום פטירתו של הצדיק (ד' בשבט) פוקדים את המתחם יותר מרבע מיליון בני אדם. ההילולה ההמונית הכוללת פוליטיקאים, רבנים אלי הון וסלבס. לראות ולהיראות.

 

7. קברו של האנטי-קברי-צדיקים: הרמב"ם

רבנו משה בן מימון, או הרמב"ם או "הנשר הגדול": פילוסוף, מדען ורופא. אחד מענקי הרוח היהודים של כל הזמנים. לפי אחת המסורות הרמב"ם קבור בטבריה, לשם הובאה גופתו לאחר פטירתו בקהיר בראשית ימי הביניים. בבית הקברות העתיק של טבריה טמונים צדיקים נוספים ותנאים.

 

קבר הרמב"ם. כמו כתר לצדיק (צילום: אמיר פלג) (צילום: אמיר פלג)
קבר הרמב"ם. כמו כתר לצדיק(צילום: אמיר פלג)

 

הקבר - או יותר נכון, אחוזת הקבר - היא מתחם מרשים במיוחד שאליו צועדים הבאים ב-14 מדרגות ועמודים המסמלים את 14 חלקי "משנה תורה" שאותו חיבר הרמב"ם. מעל הקבר ישנה סבכת ברזל שנראית כמו לפיד, אך אמורה, כך לטענת מעצב המתחם, להיות "כתר" לצדיק. העלייה לקברו סוחפת המוני מבקרים בשנה בפרט ביום פטירתו. כל זאת, על אף שהרמב"ם סלד מתופעת "ההשתטחות על קברים" - וזאת בלשון המעטה של השנה.

 

סגולות: לא צריך להגזים. בכל זאת מדובר ברציונליסט היהודי של כל הזמנים.

 

לוקיישן: בית הקברות העתיק במרכז טבריה, וזאת בהנחה שאתם סגורים שזהו מקום הקבורה האותנטי.

 

מי ומי הבאים: במקרה הזה חשוב יותר לציין מי לא באים. רמב"מיסט אמיתי יעדיף למות לפני שתמצאו אותו פוקד את קבר. עבור כל השאר מדובר בעוד מתחם של צדיק לבקשות ומשאלות.

 

8. האופציה הירושלמית בל"ג בעומר: קבר שמעון הצדיק

בעיני ירושלמים רבים מדובר במוסד של ממש. שמעון הצדיק היה למעשה כהן גדול בתקופת בית המקדש השני ומנהיג רוחני דגול. דורות מבני העיר התפללו, התחתנו שמחו והתעצבו במתחם הקבר.

 

מערת שמעון הצדיק. האופציה בבירה  (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
מערת שמעון הצדיק. האופציה בבירה (צילום: רון פלד)

 

בל"ג בעומר נערכת עד היום הילולה גדולה בחצר הקבר. מקור המנהג לא ברור, ונוצר ככל הנראה בתקופה שהדרך למירון הייתה קשה ולא אפשרית. כך או כך, עד עצם היום הזה המנהג לל"ג בעומר אלטרנטיבי נותר על כנו וכולל מדורה מכובדת,  אדמו"רים מדליקים ולפחות "ילד טוב ירושלים" אחד (בדרך כלל הרבה יותר) שמגיע לתספורת ראשונה בגיל שלוש.

 

סגולות: אין סגולה ייחודית למתחם, אבל מכיון שכך - אפשר לקחת לעשות "העתק הדבק" מ"האח הגדול" שבמירון. לכן, גם שם התפתחה בשנים האחרונות סגולת ח"י רוטל, בגירסתה הירושלמית.

 

הלוקיישן: בשכונת "שייח ג'ארח", מרכז העצבים שבין ערבי מזרח ירושלים, אנרכיסטים שמאלנים ומתנחלים שחידשו את המגורים היהודים באזור - מה שמבטיח ניחוח נפיץ במיוחד לביקור במקום. מי שעדיין בעניין, מוזמן לחנות ליד מלון "אמריקן קולוני" ההיסטורי, ולחצות את הכביש לקבר שממול.

 

9. מביאה ילדים: "הכובסת"

כאן מדובר בקבר ששמו עובר מפה לאוזן בעיקר במסדרונות מרפאות לטיפולי פוריות. "הכובסת" זהו שם קוד לאישה צדיקה בשם מרים אזרחי שהייתה ידועה לתושבי ירושלים בימי קום המדינה כ"מרים הכובסת" (בעידן שלפני מכונות הכביסה כמובן).

 

הר המנוחות בירושלים (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
הר המנוחות בירושלים(צילום: גיל יוחנן )

 

מדובר באישה מסתורית שעד היום לא ידוע הרבה על חייה. לאיזכורה של הכובסת כצדיקה מלומדת בניסים אחראי ככל הנראה האדמו"ר מזוויל - צדיק ומקובל באותם ימים

שהיה שולח חלק מהפונים אליו להתברך על ידה. השמועה אומרת שהצדקת הכובסת הייתה עקרה והתחננה אל האדמו"ר שיברך אותה בילדים. לאחר הפצרות ותחנונים נענה האדמו"ר, אך הודיע לה שבנה ימות עם הגיעו לגיל 13. זקני ירושלים מספרים כי כך אכן אירע.

 

סגולה: העלייה למתחם הקבר ביום פטירתה (כ"ד בטבת) היא "סגולה פעילה" עד ימינו. יותר מ-40 שנה לאחר מותה, מגיעים אלפים למקום כדי להיפקד בילדים. עד היום נשמעים סיפורי מופת של זוגות חשוכי בנים שטוענים כי הישועה באה לביתם בזכות הכובסת הצדיקה. יש האומרים כי התנאי לכך שתפילת הפונים נענתה היא ראיית הכובסת בחלום.

 

הלוקיישן: בבית הקברות "הר המנוחות בירושלים".

 

מי ומי הבאים: זוגות חשוכי ילדים.

 

10. השתטחות אקסטרים: יוסף הצדיק

קבר יוסף הצדיק שבשכם הוא כבר מזמן לא עוד קבר צדיק להשתטחות, אלא מוקד מאבקים לשמירה על האחיזה היהודית בעיר שכם. ב-1996 אירעה סידרת תקריות ירי שבהם נהרגו ונפצעו חיילים במתחם הקבר, ובשנת 2000 מת במקום החייל מדחת יוסוף, שנפצע באינתיפאדת אל-אקצה ולא חולץ. המקום נהרס פעמיים על-ידי הפלסטינים ועץ התות העתיק שצמח בחצר נגדע. הכיפה שעל הקבר נשברה וספרי הקודש שהיו במקום נשרפו.

 

מתחם קבר יוסף בשכם (צילום:  Lowshot.com ) (צילום:  Lowshot.com )
מתחם קבר יוסף בשכם(צילום: Lowshot.com )

 

משנת 2002, בעקבות שורה של הסתננויות לעיר ולמתחם מצד חסידי ברסלב (פלג "שובו בנים") החלו בצה"ל לקיים סיורים מאובטחים במקום - אך עדיין מדובר ב"השטחות מסוכנת" להפליא, שלוותה בשורה של פצועים מירי של פלסטינים על באי המתחם. ב-2011 אף נהרג במקום בן יוסף לבנת.

 

סגולה: מוות מהיר?

 

הלוקיישן: במרכז העיר שכם.

 

מי ומי הבאים: הרפתקנים רוחניים חסרי מנוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים