שתף קטע נבחר

בגלל ההתנגדות לסתיו: ש"ס הפילה את חוק עמאר

מנהיג ש"ס הורה להכשיל סופית את החוק שיזמה ש"ס עצמה, לכהונה נוספת לרב עמאר - רק בגלל שהוא מגדיל את סיכויי בחירתו של הרב סתיו. כישלון החקיקה פותח מחדש את ההתמודדות לרבנות, ובבורסת השמות - אינפלציה של מקורבים

ש"ס ויהדות התורה מנעו בצהריים את ההצבעה בכנסת על ההצעה המכונה "חוק עמאר", ולפיה רב ראשי מכהן יוכל להיבחר לתפקיד לקדנציה שנייה. בכך מנעו המפלגות החרדיות, ככל הנראה, באופן סופי את התמודדותו של הרב הנוכחי, שלמה עמאר, לתקופת כהונה נוספת, שאותה ביקשו מגישי ההצעה להכשיר.

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

עוד על המירוץ לרבנות הראשית: 

 

מדובר במפלה לממשלה שהתחייבה בהסכם הקואליציוני לאשר את החוק, ולראש הממשלה נתניהו, בפרט - שאנשיו פעלו ביממה האחרונה במרץ להשלמת החקיקה.

 

שלשום (יום ב'), בתגובה לעתירת ארגוני הנשים נגד השליטה הגברית בגוף הבוחר את הרבנים הראשיים, הודיעה המדינה לבג"ץ כי תפסיק את הסחבת בהליך הבחירה, ובישיבת הממשלה הבאה, ביום ראשון הקרוב, תמנה את ועדת הבחירות, במטרה לסיים אותה בתוך כחודש וחצי. המשמעות היא שהיום (ד') הוא המועד האחרון שניתן היה לבצע שינויי חקיקה המשפיעים על הבחירות. לאחר שיצאו לדרך, הדבר בלתי חוקי עוד, מאחר שמחר ובסוף השבוע אין פעילות פרלמנטרית.

 

הכל בגלל סעיף קטן

סיעות הקאליציה - כל אחת מסיבתה שלה - רצו לאשר את החוק, ולכן חקיקה זו אף נכללת בהסכם הקואליציוני.

ביממה האחרונה היה ניסיון לסיים את כל שלבי החקיקה עד לאולטימטום שנוצר. לבסוף, דווקא ש"ס - שחבר סיעתה, ח"כ אברהם מיכאלי, הוא שהגיש את ההצעה - טרפדה את המהלך שנועד לסלול את הדרך למינוי הרב המכהן מטעמה.

 

לטענתה, סעיף אחד ששונה בהצבעה הבוקר, על ידי ועדת הפנים שדנה בה - מקדם את סיכויי בחירתו של הרב דוד סתיו לתפקיד הרב הראשי האשכנזי. בעקבות כך, הורה הרב עובדיה יוסף להטיל וטו על החקיקה כולה.

 

מי שעוד תרם רבות לטרפוד חוק עמאר, הוא ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שהשתמש כמעט בכל כלי פרלמנטרי אפשרי להקשות על החקיקה כדי שלא תושלם במועד שנקבע. בין היתר, הזמין חוות דעת לגביה מהיועץ המשפטי לכנסת - וזו הייתה לעומתית, יזם ערעורים ורוויזיות על ההצעה בכל "תחנה" שאותה היא עברה, ועוד.

 

הערב הביע גפני סיפוק מכשלון החקיקה: "מדובר בחוק של דילים שמבזה את הרבנות. הייתה הוראה של גדולי התורה שלא יעבור החוק. עשינו כל מאמץ עם כל תרגיל פרלמנטרי אפשרי, ואני שמח שהחוק לא עלה. אני חושב שסיימנו עם החלק הזה".

 

האפשרות היחידה להכשרת התמודדותו של הרב עמאר לבחירות הקרובות, היא במידה שהמממשלה תבקש מבג"ץ אורכה למינוי הוועדה המסדרת, מעבר ליום ראשון הקרוב, ובכך למעשה תדחה את האולטימטום לכל שינוי חקיקה. ואולם גורמים משפטיים ופוליטיים מעריכים כי התרחיש אינו ריאלי, משום שאין לכך עילה מוצדקת שתכנע את שופטי בג"ץ. בנוסף, קלושים הסיכויים להגיע להסכמות פוליטיות שיאפשרו את המשך החקיקה.

 

שני בניו של הרב עובדיה יתמודדו ראש בראש?

כשלון החקיקה טורף מחדש את הקלפים במערכת הבחירות לרבנות, שהיא אחת הסוערות בתולדותיה,

ולמעשה פותח מחדש את ההתמודדות לתפקיד הרב הספרד - והאשכנזי. עד עתה נראה היה כי הרב עמאר ימשיך לכהונה נוספת, ועיקר המאבק הוא על משבצת תפקיד הרב האשכנזי, ואולם כעת מסתמן כי על תפקיד "הראשון לציון" עתידים להתמודד רב העיר צפת, שמואל אליהו, מהרבנים הבולטים בציונות הדתית, שכבר פועל בימים האחרונים במרץ לגיוס תמיכה בגוף הבוחר - ורב העיר חולון, אברהם יוסף, בנו של הרב עובדיה.

 

שמות נוספים שמוזכרים, אך עדיין לא ברור אם יתמודדו, הם של הרב יצחק יוסף, אחיו של האחרון; רבה של קריית אונו, רצון ערוסי; חבר בית הדין הרבני בירושלים, הרב אליהו אברג'יל; רב העיר באר שבע, יהודה דרעי, אחיו של יו"ר ש"ס - ורבה של פתח תקווה, בנימין אטיאס, אחיו של ח"כ אריאל אטיאס (ש"ס).

 

בנוסף, ייתכן שלטרפוד התמודדותו של עמאר יש השפעה גם על זהות הרב האשכנזי הבא, שכן הושג דיל בין אנשיו ל"בית היהודי", שבתמורה ל"חוק עמאר", יתמכו אנשיו בגוף הבוחר במועמד הציונות הדתית.

 

עימות בין נתניהו לבנט

המשבר נוצר לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה הצביע על לקונה בחוק עמאר. על פי חוק הרבנות

הראשית הקיים, עשרה מחברי הגוף הבוחר את הרבנים הראשיים ממונים על ידי הרבנים היוצאים. אך כאשר מבקשים לאשר לרב מכהן להתמודד לקדנציה נוספת, נוצר למעשה מצב שהוא בעצמו ממנה את מי שאמורים לבחור בו, ולכן קבע היועמ"ש כי חוק עמאר חייב לכלול שינוי נוסף, שיקבע כי את עשרת החברים הללו ימנה גוף אחר.

 

במסגרת הדיונים על פרטי ההצעה, נוצרה מחלוקת בין סיעות הקואליציה: מי ימנה את עשרת חברי הגוף הבוחר במקום הרבנים הראשיים. ראש הממשלה נתניהו דרש כי הבחירה תעבור למשרדו, ואילו יו"ר הבית היהודי דרש שהמשרד לשירותי דת שבשליטתו יקבל את האחריות על כך.

 

העימות הזה הוביל אתמול לפיצוץ ישיבת הדיון בוועדת הפנים של הכנסת, שהכינה את החוק להצעה בקריאה ראשונה. הבוקר, לקראת תום האולטימטום, ומתוך הבנה כי היום הוא המועד האחרון לחקיקה - הושגה פרשה שבמסגרתה כל אחד מהשניים ימנה חמישה נציגים.

 

מאחורי המחלוקת עומדת תמיכתם של נתניהו ובנט בשני מועמדים שונים לתפקיד הרב האשכנזי:

ראש הממשלה מעוניין ברב דוד לאו, ואילו הבית היהודי החליט כי יו"ר ארגון רבני צהר, הרב דוד סתיו, הוא המועמד שלו.

 

ככל הנראה, אותם עשרה נציגים שהייתה מחלוקת מי ימנה אותם, עשויים להיות "שוברי שוויון" במקרה של התמודדות "ראש בראש" של סתיו ולאו, ומכאן כיפופי הידיים בין תומכיהם על מינויים. לבסוף, ש"ס, שחוק עמאר נועד, לכאורה, לשרת אותה - התנגדה לו בגלל הסעיף השולי בו, המגדיל את סיכויי בחירתו של הרב סתיו. במפלגה טענו כי הרב עובדיה עצמו מתנגד בנחרצות למינוי הרב סתיו, והורה לטרפד את החוק במחיר סיכול התמודדות עמאר. לכן הורה ליוזמי ההצעה לעכב אותה, אם כי לא למשוך אותה.

 

  • עוד בערוץ היהדות - מהפכה בקרואסון: הישר - פרווה, הסהר - חלבי
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: יוסי זליגר
    הסיכויים לבחירתו יורדים
    צילום: יוסי זליגר
    כנראה לא יהיה הרב הראשי הספרדי. הרב עמאר
    צילום: יששכר רואס
    מומלצים