שתף קטע נבחר

ריפוי מסרטן השד: איפה ישראל ביחס לעולם?

מדי שנה מאובחנות כ-4,500 נשים נוספות בישראל החולות בסרטן השד, אך בזכות התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם שיזמה האגודה למלחמה בסרטן - שיעור האבחון בשלבים מוקדמים עולה, שיעור הריפוי משתפר והתמותה יורדת. האם צריך להרחיב את התוכנית גם לנשים הצעירות מגיל 50?

בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, סרטן השד הוא השכיח ביותר בקרב נשים, בכל קבוצות האוכלוסייה. מדי שנה מאובחנות בישראל כ-4,500 נשים החולות בסרטן השד, ו-79% מהן הן מעל גיל 50. כיום חיות בישראל כ-20,000 נשים שאובחנו עם סרטן השד בשנים 2010-2006, שהחלימו או שעדיין מתמודדות עם המחלה. 

 

שיעור התחלואה בקרב נשים ערביות נמוך מהשיעור בנשים יהודיות, והחולות הערביות מהוות כ-8% מכלל החולות החדשות בסרטן השד מדי שנה. על פי הנתונים לשנת 2010, בקרב יהודיות שיעור ההיארעות הגבוה ביותר נצפה בילידות ישראל (101 נשים למאה אלף) והשיעור הנמוך ביותר בילידות אפריקה (68 למאה אלף).

 

 

עוד על סרטן השד:

 

בהשוואה לעולם, מבחינת שיעור המקרים החדשים המתגלים מדי שנה, ישראל ממוקמת מעל ממוצע מדינות ה-OECD, במקום הרביעי מלמעלה - מתחת לבלגיה, צרפת והולנד. מבחינת התמותה מהמחלה ממוקמת ישראל במקום החמישי מלמעלה, מתחת לבלגיה, דנמרק, אירלנד והונגריה. יש לזכור ששיעור התמותה קשור קשר הדוק לשיעור ההיארעות – כאשר מחלה שכיחה יותר באוכלוסייה, גם שיעור התמותה ממנה גבוהים יותר.

 

עם זאת, ראוי לציין שכאשר מושווים את שיעור התמותה מסרטן השד בישראל בשנים 2000 ל-2009, ניכרת ירידה ברורה בתמותה, במקביל למגמות שנצפות בשאר מדינות ה-OECD.

 

גילוי מוקדם - מציל חיים

גילוי מוקדם באמצעות תכניות סריקה (screening) הוכח כמפחית את התמותה מסרטן השד, וכמאפשר לשנות את מהלך המחלה. כ-90% מהחולות עשויות להחלים, אם המחלה מתגלה בשלב מוקדם.

 

התוכנית הלאומית בישראל לגילוי מוקדם של סרטן השד הוקמה ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן באמצע שנות ה-90', ופועלת מאז בשיתוף משרד הבריאות וקופות החולים. התוכנית הלאומית מקיפה נשים בנות 74-50 הנמצאות בסיכון ממוצע למחלה, ולהן מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים. בדיקת הממוגרפיה היא היחידה בעולם שאושרה כבדיקת סקר, והיא הוכחה במחקרים מבוקרים כמפחיתה את התמותה מהמחלה.

 

אחד הפרמטרים ליעילותה של תוכנית לגילוי מוקדם של סרטן השד הוא עלייה בשיעור הנשים שמאובחנות בשלב מחלה מוקדם. מהנתונים בישראל עולה כי במסגרת תוכנית הסריקה, 73% מהחולות בסרטן השד אובחנו בשלבי מחלה מוקדמים. במקביל, נצפתה ירידה בשיעור התמותה מהמחלה, תחילה בנשים יהודיות ובשנים האחרונות גם בנשים ערביות. תוצאות אלה מצביעות בבירור על חשיבות התוכנית ועל תרומתה בהגדלת שיעור הגילוי המוקדם של סרטן השד, העלאת שיעור הריפוי מהמחלה והפחתת שיעור התמותה.

 

מחקרים הוכיחו כי ממוגרפיה בקרב נשים בנות 50 ומעלה יעילה ב-80%-90% מהמקרים, והיא נחשבת כיום לבדיקה הטובה ביותר לגילוי מוקדם בגילים אלה.

 

הבדיקה היחידה בעולם שאושרה כבדיקת סקר. ממוגרפיה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הבדיקה היחידה בעולם שאושרה כבדיקת סקר. ממוגרפיה(צילום: shutterstock)

 

למה לא בודקים גם צעירות?

ממוגרפיה יעילה פחות בנשים מתחת לגיל 50, בשל העובדה שמבנה השד שלהן צפוף במקרים רבים, וישנה פעילות הורמונלית המקשה על איתור שינויים בשד בצילום ממוגרפי.

 

כאשר עורכים בדיקות סריקה לנשים בריאות, חשוב לוודא שהתועלת מהן, דהיינו הצלת החיים, עולה על הנזק האפשרי שכולל בין היתר אבחון שגוי, אבחון יתר, חרדה שלא לצורך, סטיגמטיזציה וכדומה. ההערכה היום היא שבקבוצת הנשים הבריאות בגילאי 50-40, הנזק כתוצאה מהפעלת תוכנית הסריקה באמצעות ממוגרפיה עולה על התועלת האפשרית. לכן, ברוב מדינות העולם - אירופה המערבית, קנדה, אוסטרליה וגם על פי המלצות הגוף המקצועי בארצות הברית - לא מומלץ לבדוק באופן גורף נשים בקבוצת הגיל הזו.

 

עם זאת, פיתוחים עתידיים לבדיקות סריקה שיימצאו יעילים לקבוצת הגיל הצעירה מ-50, שבה כלולות כחמישית (21%) מכלל החולות שאובחנו עם סרטן השד בישראל בשנת 2010 (5% הן מתחת לגיל 40), תצדיק הערכה מחודשת של ההמלצות הקיימות ושקילת החלת התוכנית על קבוצות גיל צעירות יותר.

 

מובן מאליו כי בכל גיל, ובמיוחד בנשים צעירות, יש לפנות לרופא כאשר מרגישים בגוש או בממצא חשוד אחר, ולמצות את תהליך הבדיקה עד תומו. חשוב לזכור את מגבלות הממוגרפיה בטווח הגיל הצעיר ולהשלים את הבדיקות על פי הצורך וההמלצות הרפואיות כדי להגיע לאבחנה ברורה.

 

בשנים הראשונות ליישום התוכנית הלאומית הצביעו הנתונים על שוני משמעותי בשיעורי ההיענות לבדיקת הממוגרפיה בין נשים באזור המרכז והפריפריה ובין נשים ממגזרים שונים באוכלוסייה. בעקבות ממצאים אלו יזמה האגודה למלחמה בסרטן את רכישת ניידת הממוגרפיה, המספקת שירותי סריקה באמצעות יחידת ממוגרפיה ניידת באזורים מרוחקים כמו כפרים ערביים ויישובים אחרים בפריפריות גיאוגרפיות וחברתיות.

 

בהתאם לנתוני ההיענות לתוכנית הלאומית לגילוי סרטן השד בישראל בראשות פרופ' גד רנרט, מתואמת תוכנית עבודה שנתית לפעילות הניידת, המנגישה את בדיקת הממוגרפיה לנשים שונות ותורמת לעליית שיעור הנשים הנבדקות. הנתונים מוכיחים כי משנת 2011 נמחק הפער בהיענות לבדיקת הממוגרפיה בין נשים יהודיות לערביות וצומצם כמעט לחלוטין הפער בין מגזרים אחרים באוכלוסייה (כגון חרדיות, עולות חדשות וכו').

 

התוכנית הלאומית לגילוי סרטן השד בישראל וצמצום הפערים בהיענות לה הובילו לשיפור בשיעור ההישרדות מסרטן השד, שמגיע היום ל-87% והוא מהמובילים בעולם. אבל היעד החשוב ביותר הנו ירידה בתמותה, ואכן על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה חלה ירידה של כ-25% בשיעור התמותה מסרטן השד בקרב יהודיות, ובשנים האחרונות נצפית ירידה בתמותה גם בקרב הנשים הערביות בישראל.

 

גורמי סיכון והגנה לסרטן השד

מחקרים רבים מצאו קשר בין אורח חיים בריא לבין מחלות סרטן שונות, ובהן סרטן השד. בעקבות הערכת הידע המדעי הקיים, טוענים ארגון הסרטן הבינלאומי (UICC) וארגון הבריאות העולמי (WHO) כי ניתן למנוע חלק ניכר ממקרי התחלואה והמוות ממחלות הסרטן בכלל, וממחלת סרטן השד בפרט.

 

לדעת המומחים, ניתן להפחית משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן השד באמצעות אימוץ אורח חיים בריא - הימנעות מהשמנה, העדפת תזונה בריאה, ביצוע פעילות גופנית, צריכה מבוקרת של אלכוהול (עד כוסית אחת ליום לאישה) והימנעות מעישון. חשוב לציין כי הוכח שגם בנשים שכבר חלו במחלה, הקפדה על פעילות גופנית סדירה יכולה לצמצם את הסיכון לחזרת המחלה.

 

האגודה למלחמה בסרטן משקיעה מאז הקמתה משאבים רבים בתחום המאבק בסרטן השד, ומקיימת פעילויות רבות כדי לעורר את מודעות הנשים לחשיבות הגילוי המוקדם, שבאמצעותו ניתן להפחית את שיעור התמותה ולשפר את סיכויי הריפוי. הפעילויות נערכות בכל החזיתות - קידום המחקר, דרכי המניעה והאבחון המוקדם, שיפור דרכי הטיפול והשיקום של החולות והמחלימות.

 

  • בטלמידע של האגודה ניתן לקבל מידע כללי על סרטן השד ופעילויות האגודה, וכן להסביר חומרי הסברה חינם בטלפון 1-800-599995. באתר האינטרנט של האגודה ניתן למצוא מידע עדכני, פורום עם מיטב המומחים, מענה מקצועי ממידעניות האגודה ועוד. עמוד הפייסבוק של האגודה מיועד לכלל הציבור בנושאי מניעת הסרטן.

 

הכותבת היא סגנית מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
חשוב לזכור את מגבלות הממוגרפיה בטווח הגיל הצעיר
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים