שתף קטע נבחר

איראן, שואה ופלסטינים. 20 שנה לנאומו הראשון של נתניהו באו"ם

ראש הממשלה יישא היום את נאומו התשיעי מול העצרת הכללית, וכנראה ימשיך מסורת של "שואו" עם עזרים ויזואליים וביטויים קליטים. בעוד שב-1998 הוא עסק בעיקר בפלסטינים ובסיכויי השלום, מאז הוא ממוקד בנושא אחד: איומי הגרעין וההשמדה מטהרן. איך נראו הנאומים שלו מאז ועד היום?

 

נאום נאומים בנימין נתניהו ראש הממשלה עצרת הכללית של האו

 

20 שנה לנאום הראשון באו"ם: בנימין נתניהו יעמוד היום (ה') בניו יורק מול העצרת הכללית בפעם העשירית כראש ממשלה ובפעם התשיעית בכהונתו הנוכחית. מאז נכנס בשנית לתפקידו ב-2009 פספס נתניהו את האירוע המכנס את רוב מנהיגי העולם רק פעם אחת בלבד, ב-2010, אז נאם בפני העצרת שר החוץ דאז אביגדור ליברמן. את נאומו הראשון בפני העצרת הכללית, שהיה גם היחיד במהלך הכהונה הראשונה שלו, נשא נתניהו לפני 20 שנה בדיוק: בשלהי ספטמבר 1998.

 

אחרי הקו האדום, השתיקה והדוגרי: נתניהו חוזר לאו"ם

 

נאום הפצצה והקו האדום ב-2012 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נאום הפצצה והקו האדום ב-2012(צילום: רויטרס)
 

 

בנאומיו באו"ם נתניהו מספק כמעט תמיד שואו של ממש, ביטויים קליטים ומסוגננים, עזרים ויזואליים ועוד, שמסייעים לו לייצר כותרות לא רק בישראל אלא בעולם כולו. כך היה כשהציג את איור הפצצה והקו האדום (2012) וכך היה בנאום השתיקה המביכה (2015), כשקרא לאבו מאזן ללחוץ את ידו ו"לדבר דוגרי" (2011). חמש שנים מאוחר יותר (2016) הוא קרא ראש הממשלה ליו"ר הרשות להגיע לכנסת והציע שהוא עצמו יגיע לרמאללה. כל זה בינתיים לא קרה.

 

לאורך השנים השתנו מהותית התוכן והדגשים בדברים שנשא נתניהו באו"ם. את נאומו הראשון ב-1998 הוא הקדיש רובו ככולו לנושא הפלסטיני. 31 פעמים הוא אמר אז את המילה "פלסטינים". איראן, מנגד, אוזכרה פעמיים בלבד. 19 שנים מאוחר יותר, בנאומו אשתקד, התהפכו היוצרות: איראן אוזכרה לא פחות מ-37 פעמים והפלסטינים רק פעמיים.

 

ב-1998 אמר ראש הממשלה כי הוא "רוצה עתיד חופשי ממלחמות, עתיד של שלום, לילדיי ולילדים פלסטינים כמותם. אנחנו רוצים שלום לעם הפלסטיני, שהסבל המתמשך שלו הוא אחת מהתוצאות האכזריות של המלחמות נגדנו". הוא הוסיף שהוא מייחל ליום שבו ילדיו יוכלו לשחק כדורגל עם שכניהם הפלסטיניים.

 

 

נאום השתיקה מול איומי איראן ב-2015 (צילום: AP) (צילום: AP)
נאום השתיקה מול איומי איראן ב-2015(צילום: AP)

 

 

בסתירה גמורה עסק עיקר הנאום ב-2017 - לאחר פתיח ארוך של התרברבות ביחסים הדיפלומטיים המתפתחים של ישראל – באיום האיראני, במשטר בטהרן ובמנהיג הרוחני, האייתוללה עלי חמינאי: "אלה המאיימים עלינו בהשמדה, מעמידים עצמם בסכנה אנושה".

 

בדומה לנאומו ב-1998, גם אשתקד קרא נתניהו לשלום, אלא שבמקרה הזה הוא שם דגש על העם האיראני ולא על העם הפלסטיני: "אתם אינכם אויבינו, אתם ידידינו. יבוא יום ותשתחררו ממשטר הרשע המטיל חיתתו עליכם. וכשיגיע סוף כל סוף אותו יום שחרור, הידידות בין שני עמינו העתיקים תשוב ותפרח".

 

היסטוריה של כותרות: תולדות ביבי באו"ם

בין נאומו הראשון של נתניהו בדמדומי המילניום הקודם לבין דבריו בשנה שעברה הוא הספיק לשאת שבעה נאומים בעצרת הכללית של האו"ם. הנה הדברים המרכזיים מתוכם:

 

הנאום ב-2016. נתניהו התייחס להתנהלות הכללית של האו"ם ואמר כי הגוף "החל ככוח מוסרי והפך לפארסה מוסרית". על הנושא הפלסטיני. "אני יודע שרבים מכם הרימו ידיים, אבל אני רוצה שתדעו - אני לא הרמתי ידיים. אני עדיין מאמין בפתרון של שתי מדינות לשני עמים". בנאום זה כאמור הזמין את אבו מאזן לדבר בכנסת ואמר כי הוא עצמו ישמח לבוא לדבר ברמאללה.

 

הנאום ב-2015. נתניהו שתק על הדוכן כאות מחאה לשתיקה הרועמת של העולם בעניין ההצהרות האיראניות על השמדת את ישראל. "מנהיגי איראן מבטיחים לחסל את מדינתי, לחסל את עמי, והתגובה של הגוף הזה (האו"ם) ושל כל אחת מהממשלות שמיוצגות כאן הייתה פשוט כלום. דממה", אמר לפני שהשתתק. במשך שניות ארוכות עמד ראש הממשלה הישראלי מול עיניהם של מנהיגי המדינות החברות ומיליוני הצופים בבית, ולא הוציא מילה. גם בנאום זה הוא התחייב לחזון שתי המדינות.

 

הנאום ב-2014. נתניהו הגיע אחרי המערכה הארוכה והקשה בצוק איתן. העזר הוויזואלי שבו בחר להשתמש הפעם היה תמונה של משגרי חמאס שמוקמו בתוך גן שעשועים בעזה. הוא יצא נגד הביקורת העולמית על ישראל לאחר המבצע הצבאי וטען כי "חמאס ודאעש הם ענפים של אותו עץ מורעל".

2014. נתניהו מציג משגרי חמאס בגן שעשועים  (צילום: AP) (צילום: AP)
2014. נתניהו מציג משגרי חמאס בגן שעשועים (צילום: AP)

האו

הנאום ב-2013. בעקבות בחירתו של חסן רוחאני לנשיאות איראן טען נתניהו שאמירותיו המפויסות לכאורה כלפי העולם הן מצג שווא: "רוחאני לא נשמע כמו אחמדינג'אד (נשיאה הקודם והמתלהם של המדינה, א"ש), אבל בכל הנוגע לתוכנית הגרעין של איראן ההבדל היחידי ביניהם הוא זה: אחמדינג'אד הופיע בעור של זאב, ורוחאני הוא זאב בעור של כבש".

 

הנאום ב-2012: אחד הנאומים הזכורים של נתניהו: הוא שלף איור של פצצה עם פתיל ועליו שלושה שלבים בדרך לנשק הגרעיני. הוא שירטט על השלב העליון קו אדום ולקול מחיאות הכפיים באולם אמר שהאיראנים שועטים לעבר פצצה גרעינית. "קו אדום לא מוביל למלחמה, קו אדום מונע מלחמה", אמר.

 

הנאום ב-2011. הפעם האחרונה עד כה שבה התמקד נתניהו באופן מובהק בסוגיה הפלסטינית. הוא קרא לאבו מאזן לפתוח במשא ומתן מיידי וללא תנאים מוקדמים: "שנינו טסנו לניו יורק, שנינו באותה עיר, למעשה באותו בניין. בוא ניפגש היום, בבניין האו"ם. מי יהיה כאן כדי לעצור אותנו? אני מציע שנדבר בפתיחות., let's talk דוגרי".

 

 

  

בספטמבר 2010 נתניהו לא השתתף בעצרת הכללית ואת מקומו מילא שר החוץ דאז, אביגדור ליברמן.

 

הנאום ב-2009. ההופעה הראשונה של נתניהו בקדנציה המחודשת שלו כראש הממשלה. הוא פתח את הנאום באזכור הזכות ההיסטורית של העם היהודי על ארץ ישראל והזכיר את הקשר בין זוועות מלחמת העולם השנייה והקמת האומות המאוחדות. "העם היהודי אינו כובש זר - זו ארץ אבותינו", אמר והציג מסמך ענק הקשור בתכנון מחנה אושוויץ. על איראן אמר: "האיום הגדול ביותר על העולם היום, הוא השילוב בין קיצונים דתיים לנשק להשמדה המונית. האתגר הגדול בפני האו"ם הוא למנוע מהדיקטטורים של טהרן לשים יד על הנשק הגרעיני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נאום הפצצה של נתניהו ב-2012
צילום: רויטרס
מומלצים