שתף קטע נבחר

הנשק, הנסיך ואיראן: התסבוכת של טראמפ עם סעודיה

רצח העיתונאי חשוקג'י בקונסוליה הסעודית מאלץ את הנשיא להתעמת עם בעלת הברית הערבית הכי קרובה שיש לו – ועם יורש העצר בן סלמאן, שאותו הוא מעריץ. בקונגרס לוחצים לבטל עסקת נשק, טראמפ מסרב: "נאבד 450 אלף משרות". הוא מבטיח "עונש חמור אחר", אבל זקוק לכסף הסעודי, ולקראת הסנקציות על איראן – גם לנפט. בצהריים: ירידות בבורסה בריאד

הטענות שסעודיה רצחה בקונסוליה שלה באיסטנבול את העיתונאי הסעודי מתנגד המשטר ג'מאל חשוקג'י אילצו בסוף השבוע את נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לעשות את מה שעד כה נמנע ממנו ככל יכולתו: להתעמת עם הממלכה השמרנית – שעד הקפיד טראמפ להדגיש כל העת את תמיכתו בה – בנוגע לעניינים של זכויות אדם. אתמול הצהיר הנשיא האמריקני לראשונה כי ארה"ב עשויה להעניש את סעודיה "בחומרה" על פרשת העיתונאי, ובעקבות זאת נרשמו היום (א') בצהריים ירידות של 7% בבורסה בריאד.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

 
נשיא ארה
טראמפ ויורש העצר בן סלמאן. בתמונה הקטנה: העיתונאי הנעדר ג'מאל חשוקג'י(צילום: EPA, AFP)

 

סעודיה היא בעלת הברית הקרובה ביותר של וושינגטון בעולם הערבי, והיא הייתה המדינה הראשונה שבה ביקר טראמפ אחרי שהתמנה לנשיא. בשנה האחרונה הוא הרבה להלל את יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, הנחשב לאיש החזק בממלכה, ושיבח את הרפורמות העמוקות שהוא מנהיג בסעודיה במטרה לגוון את כלכלתה ולהפוך את המדינה – לפחות בהיבטים מסוימים – למעט ליברלית יותר.

 

על רקע היחסים הקרובים שלו עם סעודיה בכלל ועם בן סלמאן בפרט נמנע עד כה טראמפ מלמתוח ביקורת על סעודיה בתחום זכויות האדם. הוא לא השמיע קול של ממש גם כשמעשיה עוררו זעקה גדולה ברחבי העולם, למשל במבצע ההפצצות שלה נגד המורדים החות'ים בתימן, שבו נהרגו לדברי האו"ם אלפי אזרחים, או כשיורש העצר בן סלמאן יצא בשנה שעברה למבצע מעצרים נגד עשרות פקידי ממשל ובכירים בעולם העסקים בסעודיה, והסתפק בטענה שמדובר ב"מבצע נגד השחיתות".

 

ג'מאל חשוקג'י (צילום: EPA)
חשוקג'י נכנס לקונסוליה הסעודית באיסטנבול בתחילת החודש. הוא לא נראה עוד(צילום: EPA)

 

הרצח בקונסוליה – עוד כותרות:

דיווח: חשוקג'י תיעד את הרצח בשעון שלו

הרצח בקונסוליה מאיים על מהפכת בן סלמאן

סעודיה תחת לחץ: החיסול, שלב אחר שלב

תיעוד: "המחסלים" מהקונסוליה מגיעים לטורקיה

 

לא במקרה נצר טראמפ את לשונו: סעודיה דוחה בתוקף כל ביקורת על התנהלותה בתחום זכויות האדם, מציגה את הביקורת הזו כניסיון להתערב בענייניה הפנימיים – ובאוגוסט השנה אף גירשה את שגריר קנדה והשעתה את יחסי הסחר איתה אחרי שהממשלה הקנדית מתחה ביקורת על תנאי מעצרו של פעיל זכויות אדם בסעודיה.

 

סעודיה: אל תאיימו עלינו, נגיב

כל זה השתנה בשבוע שעבר, וביתר שאת אתמול, כשלטראמפ כבר לא נותרה ברירה. בעקבות הצטברות הדיווחים מטורקיה שלפיהם צוות של 15 מחסלים שנשלח במיוחד מסעודיה רצח את העיתונאי חשוקג'י בעת ביקורו בקונסוליה באיסטנבול, ביתר את גופתו ואז הבריח אותה למקום לא ידוע, החלו חברי קונגרס בכירים – דמוקרטים ורפובליקנים כאחד – להביע דאגה עמוקה ולאיים בסנקציות אמריקניות על ריאד. טראמפ הבין שגם הוא חייב להתייחס לפרשה. "אנחנו עדיין מחכים לגלות בוודאות מה קרה, אבל כרגע זה לא נראה טוב", הודה הנשיא האמריקני, ואמר כי הוא "מודאג".

סעודיה ג'מאל חשוקג'י עיתונאי סעודי נעלם ב קונסוליה איסטנבול טורקיה חשד שנרצח (צילום: AP)
כתב ל"וושינגטון פוסט". "טראמפ תרם לאווירה בהשתלחויות שלו בתקשורת"(צילום: AP)

ג'מאל חשוקג'י סעודיה טורקיה ארה

אתמול כבר הצהיר טראמפ כי אם יתברר שסעודיה אכן רצחה את העיתונאי, שבשנה האחרונה גר בארה"ב וכתב ל"וושינגטון פוסט", ארה"ב תעניש אותה בחומרה. הוא לא פירט אילו עונשים הוא מתכוון להטיל על סעודיה במקרה שכזה, אבל דבר אחד כבר הבהיר: את עסקאות הענק למכירת נשק מארה"ב לסעודיה אין לו כוונה לבטל. "אם נבטל את העסקאות האלה נעניש את עצמנו במקום את ריאד", טען. "אם הם לא יקנו את הנשק מאיתנו – הם יקנו אותו מרוסיה או מסין. תחשבו על זה, 110 מיליארד דולר, כל מה שהם יעשו זה להעביר את זה למדינות אחרות, ואני חושב שזה יהיה טיפשי מאוד. יש דברים אחרים שאנחנו יכולים לעשות, דברים שיהיו מאוד מאוד חזקים, ונעשה אותם". טראמפ אמר אתמול כי העסקה הצבאית שגיבש הממשל עם סעודיה בשווי 110 מיליארד דולר שווה למשק האמריקני 450 אלף משרות.

 

לפי החוק האמריקני, הקונגרס יכול למנוע בעצמו עסקאות גדולות שבהן מוכרת ארה"ב ציוד צבאי למדינות זרות. בארה"ב יש כמה ענקיות נשק שקוצרות רווחים גדולים מהקשרים הקרובים בין וושינגטון לריאד וייפגעו מעצירת עסקאות כאלה, בהן חברת לוקהיד מרטין וחברת ריית'און. גורם אמריקני רשמי סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס בסוף השבוע כי חברות נשק גדולות כבר פנו לממשל טראמפ והביעו בפניו דאגה מהצהרותיהם של חברי קונגרס על עסקאות הנשק. העסקאות שכבר הועברו לעיון הקונגרס – 19 מיליארד דולר שוויין – כוללות אימון של חיילים סעודים וטייסים ומשלוח מערכת THAAD להגנה מפני טילים. לא סביר להניח שאפשר יהיה לעצור את העסקאות האלה.

טורקיה סעודיה ג'מאל חשוקג'י ()
החשיפה בעיתון טורקי: אלה 15 "המחסלים" מסעודיה

היום בצהריים פרסמה סעודיה הודעה שלפיה היא דוחה כל "איום" בסנקציות כלכליות או לחץ פוליטי עליה. בהודעה שפורסמה בסוכנות הידיעות הסעודית הרשמית הזהירה סעודיה כי הממלכה תגיב על כל צעד שיינקט נגדה – בצעדים גדולים יותר. בהודעה לא התייחסה סעודיה ישירות להיעלמות חשוקג'י. "לכלכלה הסעודית יש תפקידים חיוניים ורבי השפעה בכלכלה העולמית", הדגישה ריאד.

 

אם מערכת היחסים בין ארה"ב לסעודיה תתערער, הדבר עלול לפגוע בשאיפותיה של ארה"ב בשלל תחומים, בראש ובראשונה במאבק המשותף באיראן. סעודיה, הנחשבת למנהיגת העולם הסוני, היא ממובילות הקרב הדיפלומטי נגד טהרן, יריבתה השיעית הגדולה. לפי דיווחים זרים, מאחורי הקלעים היא משתפת פעולה לא רק עם ארה"ב אלא גם עם ישראל. אם לא די בכך, ב-5 בנובמבר יחדש ממשל טראמפ את הסנקציות הקשות על הנפט האיראני, ולקראת המועד הזה הפציר הנשיא האמריקני בסעודיה להגביר את ייצור הנפט שלה כדי למנוע מחסור. ארה"ב קיוותה גם לכנס ועידת פסגה של מדינות המפרץ כדי להביא לפיוס בין סעודיה ובעלות בריתה באזור לבין קטאר, שעליה הן הטילו חרם, בין השאר בשל קשריה עם טהרן.

 

נעלים עין, לא יהיו השלכות

מבקרי טראמפ טוענים כי הוא עצמו תרם לאווירה שאפשרה לסעודיה להתעצם ולהרגיש בטוחה בעצמה עד כדי השתקתו האלימה של מבקר משטר מחוץ לגבולותיה. הם מדגישים את העובדה שטראמפ עצמו תוקף את התקשורת ללא הרף, מאשים אותה בהפצת "פייק ניוז" – ואף כינה אותה "אויבת העם". טראמפ מואשם גם כי להפרות של זכויות אדם הוא מתייחס ברצינות בדבריו רק כשהוא מנסה להפעיל לחץ על יריבות מושבעות של ארה"ב, כגון איראן וסין.

 

שרה מרגון, מנהלת השלוחה של ארגון Human Rights Watch בוושינגטון, טוענת: "הממשל אומר בעצם למפרי זכויות אדם ולמנהיגים שמדכאים את עמם, 'קדימה, תעשו את מה שאתם צרכים, נעלים עין, לא יהיו השלכות'". ארון דייוויד מילר, שהיה חבר בצוותי משא ומתן אמריקניים במזרח התיכון, כתב בשבוע שעבר בטוויטר: "בכך שהוא אינו דורש מבן סלמאן דין וחשבון על שום דבר, במיוחד בכל הנוגע לדיכוי בתוך סעודיה, חיזק ממשל טראמפ את סעודיה ונתן לה תחושה שהיא יכולה לעשות הכול".

טורקיה איסטנבול קונסוליה של סעודיה הפגנה עיתונאי נעלם ג'מאל חשוקג'י (צילום: AFP)
מפגינים בדרישה לחשוף את גורל חשוקג'י, מחוץ לקונסוליה הסעודית באיסטנבול(צילום: AFP)

ג'רלד פיירסטיין, שהיה דיפלומט אמריקני במזרח התיכון וכיהן כשגריר ארה"ב בתימן, אומר שפרשת חשוקג'י צפויה לפגוע לפחות במידת מה ביחסים בין ארה"ב לסעודיה, ובמיוחד להקשיח את עמדותיו של הקונגרס האמריקני כלפי ריאד. במרץ השנה כבר ניסו סנאטורים להגביל את תמיכתה של ארה"ב במבצע שמנהלת סעודיה בתימן בשל הפגיעה שלה לכאורה בזכויות אדם, והיוזמה שלהם נפלה בהצבעה רק בפער קטן.

 

בימים האחרונים הביע אפילו הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם, אחד מבעלי הברית הקרובים ביותר של טראמפ בקונגרס, דאגה מפרשת חשוקג'י, ואמר שאם הטענות שסעודיה רצחה את עיתונאי ה"וושינגטון פוסט" יתבררו כנכונות, יהיה זה "דבר הרסני ליחסים בין ארה"ב לסעודיה, ומחיר יקר יצטרך להיות משולם – הן כלכלית והן מבחינות אחרות". טראמפ אמר בסוף השבוע כי בכוונתו להתקשר בקרוב למלך סעודיה סלמאן כדי לשוחח איתו על העניין. אתמול הצהיר: "אתקשר כנראה הלילה או מחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, AFP
טראמפ ובן סלמאן. הרבה לשבח
צילום: EPA, AFP
מומלצים