שתף קטע נבחר

סיכום שנה: רוב העולים ב-2018 אינם מוכרים כיהודים

מנתונים שפרסמה הלמ"ס לרגל השנה החדשה, עולה כי כ-54% מהעולים החדשים שהגיעו לארץ ב-2018 אינם מוכרים על ידי המדינה כיהודים על פי ההלכה. הם מצטרפים למספר העצום של צאצאי יהודים הרשומים כ"חסרי דת" מטעמים הלכתיים, אך מתקשים להתגייר בבתי הדין הממלכתיים

עולים חדשים (צילום: אבי חי)
(צילום: אבי חי)
 

מספר העולים מכוח חוק השבות שלא מוכרים כיהודים ממשיך לטפס: מנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לרגל השנה החדשה, עולה כי יותר ממחצית העולים החדשים שהגיעו לארץ ב-2018 אינם מוכרים על ידי המדינה כיהודים על פי ההלכה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

לפי הלמ"ס, בשנה החולפת גדלה אוכלוסיית ישראל בכ-173,600 איש ואישה – מתוכם 32,600 בזכות מאזן הגירה בין-לאומי חיובי (מספר העולים בניכוי ה"יורדים" שעזבו את הארץ). מבין הישראלים החדשים רק 39% מוכרים כיהודים, לעומת לא פחות מ-54% שהוגדרו "אחרים" - רובם המוחלט צאצאי יהודים שעלו ארצה כזכאי חוק השבות, אף שבעצמם הם אינם יהודים על פי ההלכה. 7% הנותרים הם ערבים. לשם השוואה: ב-2017 היה בקרב העולים רוב של 52% יהודים ורק 39% "אחרים".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

מדינות המוצא העיקריות של העלייה אשתקד הן רוסיה, אוקראינה, צרפת וארה"ב, ונראה, כאמור, כי היא מורכבת ברובה מרבבות בני אדם בעלי זהות והיסטוריה משפחתית יהודית, שהיו גם המוטיבציה שלהם להגר לישראל. העולים הללו מצטרפים, אפוא, למספר העצום של צאצאי יהודים, שמצד אחד רשומים במשרד הפנים כאזרחים "חסרי דת", מטעמים הלכתיים, ומצד שני מתקשים להתגייר בבתי הדין הממלכתיים.

 

לפי הערכות הדמוגרפים מספרם עומד על 400-300 אלף איש, והוא, כאמור, הולך ומתעצם - הן בגלל ריבוי טבעי והן בזכות המשך ההגירה החיובית. אחת המשמעויות העיקריות של המעמד המורכב היא שמרובם המוחלט נמנעת הזכות להתחתן, שכן הנישואים בישראל הם דתיים בלבד והרבנות הראשית אינה מכירה בהם כיהודים. בכך נמנעת מהם אחת מזכויות האזרח הבסיסיות במדינתם.

 

רק במקרים הבודדים שבהם שני בני זוג הם חסרי דת, הם יוכלו להינשא באמצעות רישום משפטי, בהתאם לחוק ברית הזוגיות המצומצם מ-2010, אך גם זאת רק לאחר שהרבנות וידאה ואישרה כי אף אחד מהם איננו יהודי או ספק-יהודי.

 

"המדינה יוצרת משבר דמוגרפי"

משמעות נוספת למעמדם היא ציבורית - החשש של העולם הדתי והממסד מנישואי תערובת, שהרי אותם חסרי דת נטמעים בחברה כשווים בין שווים, משתלבים בה כישראלים לכל דבר ומוצאים בני זוג יהודים אף שהם עצמם אינם מוכרים ככאלה מבחינה הלכתית.

 

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מתפרסמים בסיומה של שנה שבה המפלגות החרדיות והרבנות הראשית הצליחו לטרפד את קידום "חוק הגיור". הן הביאו לגניזה דה-פקטו של מסקנות ועדת ניסים, ודחו את המתווה שנועד להקל את הליך ההצטרפות לעם היהודי בבתי הדין הממלכתיים, במטרה לצמצם את בעיית חסרי הדת. למעשה, המדינה מעודדת עלייה - אך איננה מאפשרת לעולים להשתקע ולהתחתן בה, ואף מקשה על אלה המבקשים להתגייר ולהסדיר את מצבם.  

 

 

הרב שאול פרבר, יו"ר ארגון "עתים" וממייסדי בית הדין הפרטי "גיור כהלכה", התייחס לנתונים ואמר: "מדינת ישראל במו ידיה יוצרת משבר דמוגרפי, כאשר היא מעודדת עלייה של יהודים לארץ לפי חוק השבות, אך לא מאפשרת להם להתמסד ולהקים כאן חיי משפחה. מדובר באנשים שמשרתים בצה"ל, משלמים מיסים, והם חלק בלתי נפרד מהמארג החברתי היהודי-ישראלי".

 

"המדיניות הזו פוגמת אנושות בהתאקלמותם של העולים, פוגעת בזהותם היהודית, ומעלימה עין מבעיותיהם", הוסיף פרבר. "'גיור כהלכה' מהווה פתרון ערכי עבורם, אך אין מנוס מטיפול שורשי במערך הגיור והתנהלותו. זאת חובתנו היהודית והדמוקרטית".

 

בתנועת "נאמני תורה ועבודה" אמרו כי "המשמעות היא יצירת אזרחים סוג ב' באופן מודע ומכוון", וקראו לכל המפלגות המתמודדות בבחירות להצהיר כיצד הן מתכוונות לפעול בנושא.

 

מנגד, במרכז ליב"ה אמרו: "עמותת עיתים מתנהלים כמו חכמי חלם, שבמקום לתקן את הגשר בנו בית חולים מתחתיו. במקום לתקן את חוק השבות, שיאפשר רק כניסה של יהודים לארץ, רוצים לפרוץ את כל גבולות ההלכה, לרסק את הרבנות הראשית, והכול בשם חוק בעייתי שדורש תיקון. יש לתקן את חוק השבות כך שיאפשר רק כניסה של יהודים לארץ, ויש לחוקק את חוק הגיור שישמור על גיור כהלכה בסמכות הרבנות הראשית, כפי שהיה מאז ומעולם וכפי שראוי במדינה יהודית".

 

הרב ד
הרב ד"ר שאול פרבר(צילום: קוקו)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים