שתף קטע נבחר

מחוק השואה ועד לביטול הוועידה: כך התפתח המשבר עם פולין

היחסים בין ישראל לפולין הידרדרו לפני כשנה בעקבות החוק שאסר להאשים את הפולנים בפשעי הנאצים. מאז הגיעו הצדדים לפשרה ואף קבעו ועידות אחת אצל השנייה - אבל כעת המשבר חזר. שתי התבטאויות גרמו לפולנים להחריף את המשבר ולבטל את הוועידה בישראל

בנימין נתניהו ומתיאוש מורבייצקי (צילום: רויטרס)
נתניהו וראש ממשלת פולין מורבייצקי(צילום: רויטרס)

המתיחות בין ישראל לפולין, שהגיעה בימים האחרונים לשיאה, נולדה לפני כשנה. מחוק השואה שעורר זעם רב וחשש בפולין מפני הידרדרות ביחסים עם ארה"ב, ועד להתבטאויות של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושל ממלא מקום שר החוץ ישראל כץ, שהובילו לתגובה חריפה של הפולנים ולמשבר מחודש.

 

משבר חוק השואה

בעיתוי אומלל במיוחד, יממה לפני ציון יום השואה הבינלאומי, הצביע הבית התחתון של הפרלמנט בוורשה בעד חוק שאיים בעונש מאסר על מי שיאשים את הפולנים בשואה. החוק קבע כי אמירות פומביות שלפיהן האומה הפולנית או פולין כמדינה סייעו לפשעי גרמניה הנאצית יהיו פשע פלילי שדינו עד שלוש שנות מאסר בפועל.

אושוויץ. החוק אוסר להאשים את האומה הפולנית בסיוע לפשעי הנאצים (צילום: AP) (צילום: AP)
אושוויץ. החוק אוסר להאשים את האומה הפולנית בסיוע לפשעי הנאצים(צילום: AP)

הסערה בישראל לא איחרה לבוא. כבר למחרת תקף את החוק ראש הממשלה בנימין נתניהו: "החוק מופרך, אני מתנגד לו בתוקף. אי אפשר לשנות את ההיסטוריה, ואסור להכחיש את השואה".

 

פוליטיקאים מכל קצוות הקשת הפוליטית הצטרפו בהודעות גינוי משלהם. ישראל גם נקטה צעדים דיפלומטיים, ושלחה את השגרירה בוורשה למסור את מחאתה בפני ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי. במקביל, סגן השגריר הפולני זומן לבירור במשרד החוץ בירושלים.

 

ב"יד ושם" הזהירו כי החוק עלול "לגרום לטשטוש האמת ההיסטורית בדבר הסיוע שלו זכו הגרמנים מצד האוכלוסייה הפולנית בתקופת השואה".

סגן השגריר הפולני מגיע לשיחת בירור במשרד החוץ (צילום: יואב דודקביץ') (צילום: יואב דודקביץ')
סגן השגריר הפולני מגיע לשיחת בירור במשרד החוץ(צילום: יואב דודקביץ')

 

 

בניסיון להרגיע את הרוחות, הממשלות בירושלים ובוורשה החלו במגעים לשינוי החוק לפני אישורו הסופי. הוקמו צוותים מיוחדים מטעם שתי המדינות, אך תהליך החקיקה בוורשה נמשך, וזמן לא רב אחר כך גם הסנאט הפולני הצביע בעד החוק.

 

ראש הממשלה מורבייצקי גונן על החוק והסביר שמטרתו היא למנוע הטחת האשמות בעם הפולני בכללותו בגין מעשיהם של הגרמנים במחנות הריכוז וההשמדה שהקימו על אדמת פולין הכבושה.

 

 

שבוע וחצי אחרי שהחוק אושר בבית התחתון, הנשיא הפולני אנדז'יי דודה חתם על החוק, למרות המחאות הרבות של ישראל. עם זאת, הוא הותיר פתח לשינוי החוק, כשהפנה אותו לביקורת של בית הדין החוקתי.

 

התקדמות בשיחות בין ישראל לפולין חלה לקראת סוף פברואר 2018, אחרי שהממשלה בוורשה הסכימה להשהות את יישום החוק והביעה נכונות לערוך בו שינויים. משלחת בראשות סגן שר החוץ הפולני, בהשתתפות היסטוריונים ומשפטנים, הגיעה לארץ בניסיון להגיע להסכמות. המשלחת נפגשה עם צוות ישראלי מקביל שכלל חוקרי שואה לצד דיפלומטים ממשרד החוץ.

 

 

פריצת הדרך הגיעה בחודש יוני שעבר, כשהממשלות בוורשה ובירושלים הגיעו להסכמות על נוסח החוק. ממשלת פולין הסכימה למחוק את הסעיף שאיים בהטלת עונש מאסר. בנוסף, שתי הממשלות פרסמו הצהרה משותפת שכללה קביעות שנויות במחלוקת.

 

"אנו נזכרים בגאווה במעשיהם ההירואיים של פולנים רבים, במיוחד בחסידי אומות העולם שסיכנו את חייהם כדי להציל יהודים", נכתב בהצהרה המשותפת. "אנחנו לא מסכימים למעשים שמייחסים לפולין או לכל העם הפולני אשמה בגין מעשי הזוועה שבוצעו על ידי הנאצים ומשתפי הפעולה שלהם ממדינות שונות".

מודעה הצהרה משותפת של ראשי ממשלות ישראל ופולין ()
ההצהרה המשותפת שעוררה סערה

ההודעה המשותפת לשתי הממשלות עוררה סערה חדשה. ב"יד ושם" פרסמו באופן חריג הודעה חריפה שבה נאמר: "הניסיון להאדיר את הסיוע שהוגש ליהודים ולהציג אותו כתופעה רווחת הוא לא רק פגיעה באמת ההיסטורית, אלא גם בזיכרון גבורתם של חסידי אומות העולם".

 

פוליטיקאים ממרצ ועד לבית היהודי מתחו ביקורת על נתניהו. השר נפתלי בנט (הבית היהודי) אמר שההצהרה היא "חרפה רוויית שקרים ועיוותים ומחללת את זכרם של יהודים רבים שנרצחו על ידי פולנים".

 

בצוות מטעם ראש הממשלה, שהיה שותף בניסוח ההצהרה, טענו: "ההיסטוריונית הראשית של יד ושם, פרופ' דינה פורת, ליוותה את התהליך מראשיתו והאמירות ההיסטוריות שמופיעות בהצהרה אושרו על ידה".

 

 

בתגובה על הביקורת אמר אז נתניהו: "שמעתי את הערות ההיסטוריונים ואביא זאת לידי ביטוי". לדבריו, "מטרת המגעים עם ממשלת פולין הייתה לבטל את הסעיפים הפליליים בחוק הפולני שהטילו מורא על מחקר ושיח חופשי ביחס לשואה. המטרה הזאת הושגה". 

 

המשבר חוזר

לזמן מה היה נראה שהמשבר בין שתי המדינות הסתיים ושיחסי ישראל-פולין חזרו לשגרה. בשבוע שעבר אירחה ורשה את הוועידה לשלום וביטחון במזרח התיכון, ואף הייתה אמורה להגיע לוועידת מדינות וישגראד שנקבעה למחר בירושלים בהשתתפות ראשי הממשלות של פולין, הונגריה, צ'כיה וסלובקיה.

 

בנימין נתניהו עם ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי (צילום: רויטרס)
נתניהו ומורבייצקי. לרגע נראה שהמשבר הסתיים והיחסים חזרו לשגרה(צילום: רויטרס)

נתניהו התארח בוורשה ונפגש עם עמיתו הפולני ועם בכירים נוספים, אך תוך כדי הביקור המתיחות פרצה מחדש. במהלך שהותו בוועידה אמר נתניהו לעיתונאים ישראלים כי "פולנים שיתפו פעולה עם הנאצים, ואני לא מכיר אדם אחד שנתבע על האמירה הזאת".

 

הדברים עוררו זעם בפולין, ושגרירת ישראל במדינה זומנה לשיחת הבהרה. נתניהו הסביר שלא התכוון לכל הפולנים וכי דבריו צוטטו בתקשורת באופן לא מדויק. ההבהרות לא הועילו וראש הממשלה הפולני מורבייצקי ביטל את הגעתו לוועידת וישגראד.

 

 

בעוד המשבר בשיאו, ממלא מקום שר החוץ ישראל כץ, הוסיף שמן למדורה, שמונה שעות בלבד לאחר שמונה לתפקיד הדיפלומט מספר אחד. בריאיון לערוץ רשת 13 הוא ציטט את דברי ראש הממשלה לשעבר יצחק שמיר שלפיהם "הפולנים ינקו את האנטישמיות מחלב אימם".

 

ממשלת פולין גינתה את דבריו של כץ והחליטה לבטל כליל את השתתפותה בוועידת מדינות וישגראד. כעבור זמן קצר הודיע ראש ממשלת צ'כיה אנדריי באביס על ביטול הוועידה: "במקומה יתקיימו שיחות בילטרליות".

 

משרד החוץ בירושלים אישר כי נתניהו ייפגש עם ראשי ממשלות צ'כיה, סלובקיה והונגריה במקום ועידת וישגראד - שבוטלה בעקבות החלטת פולין שלא לשלוח נציג מטעמה.

 


פורסם לראשונה 18/02/2019 23:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נתניהו ומורבייצקי
צילום: רויטרס
מומלצים