הידעתם שיש ברשתות בשר טחון טרי, שמחירו למעשה מפוקח על ידי משרד הכלכלה? אם לא ידעתם, זה כנראה כי בסניף שלכם לא מדגישים את העובדה הזאת, או שיתכן שלא מוכרים אותו באופן קבוע.
לקוחה שקונה בשופרסל יגאל אלון בת"א וביינות ביתן במגדלי ת"א, שמה לב כי מציעים לה בשר יקר יותר לטחינה. כששאלה על הבשר שאמור להימכר במחיר שמפוקח על ידי המדינה, בשר יבוא שנקבע לו מחיר של 32-29 שקל לק"ג, נאמר לה שאין בשר כזה בסניף, או שהוא חסר.
4 צפייה בגלריה
יוחננוף יגאל אלון. יש שלט ויש בשר
יוחננוף יגאל אלון. יש שלט ויש בשר
הצדיקים: יוחננוף יגאל אלון. יש שלט ויש בשר
(צילום: מירב קריסטל)
מדובר בבשר טרי שמיובא באמצעות מכסות פטורות ממכס, אותן חילקה ועדת המכסות במשרד הכלכלה והתעשייה, בהיקף של 8,070 טונות. הן חולקו ליבואנים שהתחייבו לשווק בשר טחון טרי במחיר שבין 29 ל-32 שקל לצרכן. זאת בתנאי שהבשר הטחון הטרי, במחירים הזוכים, יוצג בכל נקודות המכירה שלהם במהלך כל ימות השנה.
המחיר לצרכן של בשר טחון טרי בשנים 2018-2019 עמד על 41.7 שקל בממוצע, כך שמדובר בירידת מחיר.
רמי לוי התחייב למכור 3,500 טונות ב-29 שקל לק"ג, ח.י.מעדני גורמה בע"מ, 3,600 טונות במחיר של 31 שקל לק"ג ובסט מייסטר התחייבה למכור ברשתות השיווק 970 טונות במחיר 32 שקל לק"ג.
בחלוקה קודמת של מכסה נוספת ל-2020, זכו חברת מזון כל בע"מ (אושר עד) בכמות של 800 טון בשר שתשווק במחיר לצרכן של 30 שקל לק"ג וחברת נטו מלינדה סחר בע"מ בכמות של 7,000 טון, שתשווק במחיר לצרכן של 32 שקל.

לא כל הסניפים מציגים שלט או בשר במחיר נמוך

ביקשנו מהמועצה לצרכנות לבדוק עבורנו במספר רשתות: האם הבשר הזה נמכר בכלל? האם הוא מוצע לצרכנים? והאם הוא מוצג בצורה נאותה לצרכן, שהרי הרשתות מחויבות להציג שלט לפיו הן מוכרות בשר טחון מייבוא במחיר מרבי X, לפי הליך תחרותי של משרד הכלכלה וכן להציג את קוד הבשר.
המועצה בדקה שני סניפים לכל רשת (למעט חצי חינם בה נבדק סניף אחד), בין 30 באפריל ל-4 במאי. אנחנו הוספנו בדיקה משלנו במספר סניפים נוספים. גילינו שחלק מהרשתות מציגות את הבשר במחירו המפוקח, חלק לא ואחרות - תלוי בסניף.
4 צפייה בגלריה
אושר עד יגאל אלון ת"א. יש שלט אבל הבשר אזל
אושר עד יגאל אלון ת"א. יש שלט אבל הבשר אזל
אושר עד יגאל אלון ת"א. יש שלט אבל הבשר אזל
(צילום: מירב קריסטל)

ויקטורי ויינות ביתן: לא מצאנו את הבשר במחיר הנמוך

יינות ביתן מוכרת את הבשר המוזל של מייסטר, חברה שבבעלות הרשת. אבל לא מצאנו בשר טחון במחיר ההליך התחרותי בסניף מגדלי ת"א. במספר ביקורים שם, אמרו לנו שאין בשר כזה בסניף. גם בשני סניפים נוספים - לא מצאנו בשר במחיר הנמוך.
בסניף אור יהודה של הרשת, אמרו לבודק של המועצה לצרכנות שיש בשר צלעות לטחינה ב-69 שקל לק"ג. לשאלה: "זה היחיד שיש? אין משהו במחיר נמוך, שהמדינה מפקחת עליו?" השיבו: "יש מבשר קפוא ב-40 שקל".
בסניף יינות ביתן ברחוב גיא אוני באשדוד, אמרו לבודק שבשר טחון נמכר ב-50 שקל לק"ג. לגבי בשר מוזל בפיקוח המדינה השיב הקצב: "לא אין לי. לא הגיע". הבודק שאל: "לא הגיע היום? בדרך כלל יש?", הקצב ענה: "זה בשר פולני שעולה 32 שקל לק"ג. אין לי, הוא נגמר. אין שילוט כי אני מוריד כשאין". כשהבודק שאל: "מתי לבוא עוד פעם?" ענה הקצב: "לא יודע, אני לא יכול לדעת. זה מגיע אבל אני לא יודע מתי".
ויקטורי מוכרת בשר יבוא של נטו במחיר ההליך התחרותי, אבל לא מצאנו כזה בסניף רחוב הארבעה בת"א. גם לא בשני סניפים נוספים.
בסניף ויקטורי גן יבנה, אמר הקצב לבודק של המועצה שהמחיר הנמוך ביותר בסניף לבשר טחון הוא 50 שקל לק"ג כתף, בקנייה מעל 100 שקל. לשאלה: אין בשר בפיקוח? השיב: לא. גם בסניף ויקטורי בחדרה אמרו לבודק שבשר טחון טרי עולה 50 שקל לק"ג. המוכר במעדנייה אמר שהיה פעם בשר בכ-30 שקל, בשר יבוא, אבל הוא לא נמכר כרגע.

רמי לוי, שופרסל ומחסני השוק - לא בכל הסניפים

רמי לוי מייבא בעצמו את הבשר המוזל ומוכר אותו במחיר הנמוך ביותר בשוק. רק שבסניף מודיעין לא מצאנו שלט שמעיד כי הבשר הזה קיים בסניף. בקצבייה הציעו לנו קודם בשר יקר יותר לטחינה ואחר כך את הבשר המוזל.
בסניף רמי לוי בירושלים, בודק המועצה לצרכנות מצא שמוכרים בשר טחון במחיר המפוקח: 29 שקל לק"ג. ויש גם שלט - כדין, אם כי הוא הוצג לצד שלט מ-2019 שמבשר על בשר טחון מפוקח ב-44 שקל.
לעומת זאת, בסניף פ"ת של רמי לוי לא היה בשר ב-29 שקל בעת הבדיקה. לפי הבודק, נאמר לו בקצבייה כי "יש בשר חלק של מחפוד ב-47.90 וחלק רבנות ב-40 שקל". כששאל הבודק: "האם יש בשר ב-30 שקל? ענו לו: "לא לא אין לנו. שבוע הבא".
המוכר בקצבייה עובד שם לטענתו שלוש שנים, אך המחיר של 29 שקל לק"ג הוא מבחינתו "מחיר מבצע". מוכר אחר בקצבייה אמר לבודק: "המחיר היה 29 שקל לק"ג והשתנה ל-43.90 שקל לק"ג בגלל הכשרות. יכול להיות שהמחיר יחזור בשבוע הבא. הבשר במחיר הזה זה בשר כשר, אבל לא חלק".
4 צפייה בגלריה
בשר טחון בשופרסל דיל יהוד
בשר טחון בשופרסל דיל יהוד
בשר טחון בשופרסל. מוכרים בשר במחיר ההליך התחרותי, אך לא בכל הסניפים
(צילום: המועצה לצרכנות)
בשופרסל מוכרים בשר במחיר ההליך התחרותי, של חברת נטו. בסניף שופרסל שלי בבנימינה הבודק מצא בשר ב-37 שקל לק"ג - לא המחיר המפוקח. בשופרסל שלי בפ"ת אמרה אשת המעדנייה: "כל המחירים פה. אני לא יודעת. יש מחיר וקונים לפיו. אני לא יודעת מה זה בשר ב-30 שקל לק"ג". גם בבדיקה שערכנו בשופרסל שלי גבעתיים, מספר פעמים, לא מצאנו את הבשר במחיר הנמוך. המוכר בקצבייה אמר שהוא יודע שהיה כזה ואין. "אני לא אחראי על מה שמביאים".
בשופרסל דיל יבנה אמרו לבודק של המועצה לצרכנות שבסניף מוכרים בשר טחון ב-49 שקל לק"ג. "היה ב-32 שקל. כן, אבל זה לא משהו קבוע. כבר חודש אין אותו".
לעומת זאת, בשופרסל דיל כנות מצא הבודק בשר ב-32 שקל לק"ג - המחיר של משרד הכלכלה.
במחסני השוק מוכרים בשר של ח.י מעדני גורמה, שגם מפעילים את המעדניות. בסניף מודיעין: הכל כחוק. בשר ב-31 שקל לק"ג ושלט לפי החוק. בסניף ר"ג לעומת זאת, אמרו לבודק המועצה לצרכנות: 60 שקל לק"ג או 2 ק"ג ב-100 שקל. כששאל על בשר במחיר נמוך יותר, המפוקח, ענו לו: "שמעת מה אמרתי".

הצדיקים: יוחננוף

ביוחננוף, שגם היא מוכרת בשר של ח.י מעדני גורמה, יצאו צדיקים בכך שהציגו בסניפים את השלט וכן הציעו את הבשר למכירה. בסניף חדרה הציעו לנו את הבשר כששאלנו: כמה עולה בשר טחון. התשובה היתה: "יש ב-31 שקל לק"ג. זה צוואר, זה מחיר לפי חוק".
לעומת זאת, בסניף ת"א הציעו לנו קודם בשר יקר יותר ורק אז הצביעו על השלט של הבשר הזול. ביוחננוף אור יהודה אמרו לבודק המועצה לצרכנות ששאל אם יש בשר טחון, שבשר כזה עולה 60 שקל לק"ג ושני ק"ג ב-110 שקל כשמדובר בצוואר. כלומר, לא הציגו לו את הבשר במחיר המפוקח. כששאל לגבי הבשר המפוקח והצביע על השלט ("זה חזה בקר? והוא עולה 31 שקל"?) ענו לו כן, "השאלה אם אתה רוצה לבחור בשר כזה עם אחוזי שומן שונים. כל אחד מה שמעדיף".

תגובת הרשתות: "היה חוסר"

גורם באחת הרשתות הסביר ל-ynet כי "בשבועות האחרונים, בגלל הביקושים והמחסור בבשר בתקופת הקורונה, היו מקרים נקודתיים בהם נמכר מוצר בשר אחר שלא בפיקוח ולכן הפער במחירים". ברשת אחרת הסבירו: "היו מחסורים אצל היבואן, נקווה שהמלאי יתחדש".
מיינות ביתן נמסר כי "זכינו במכרז המכסות ליבוא בשר עם התחייבות לסבסוד מחירים ואנו שמחים תמיד להעניק את המחיר הזול ביותר לקהל לקוחותינו. היות וזה יבוא אנו תלויים במספר גורמים ולעיתים נוצרים חוסרים נקודתיים".
בויקטורי מסרו בתגובה: "הספק לא סיפק בשבוע וחצי האחרון. יש חוסר בסחורה. המלאי התחדש בתחילת השבוע הקרוב".
משופרסל נמסר בתגובה: "קיבלנו את פנייתכם והיא תיבדק".
ברמי לוי מסרו כי הבשר במחיר ההליך התחרותי נמכר בסניף פ"ת ואף הוציאו דו"חות מכירה מהסניף כהוכחה.
במחסני השוק מסרו בתגובה: "הכנסנו בקרה שבועית לסניפים לוודא שהבשר קיים והשילוט קיים. מנהל הסניף יהיה מחויב להוציא תיעוד שהשילוט קיים והמוצר זמין".
מעדני גורמה, הספקית של יוחננוף ומחסני השוק הסבירה כי בסניף ז'בוטינסקי של מחסני השוק לא היה בשר בשל בעיה עם הקצב בסניף. "אנחנו מטפלים בזה בחומרה, זה לא אמור היה לקרות".
ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "נקודות המכירה של בשר המיובא במכסות פטורות ממכס מחויבות למחיר לצרכן לו התחייבו היבואנים במסגרת ההליך התחרותי ועליהם לוודא את זמינות הסחורה והצגת המחיר באופן גלוי. יבואן שלא יעמוד במחויבותו צפוי לסנקציות, לרבות חילוט ערבויות ושלילת מכסות. משרד הכלכלה מבצע מעקב שוטף בנושא ויפנה לרשתות הרלוונטיות לקבלת הבהרות".
עופר מרום, מנכ"ל המועצה לצרכנות, מסר בתגובה: "מדובר בתוכנית שמטרתה להקל את העומס הכלכלי על הצרכנים ולאפשר להם לרכוש בשר במחיר שווה לכל נפש, אינה משיגה את מטרתה, שכן המידע אינו נגיש, אין פיקוח לא על חובת הנגשת המידע לצרכנים ולא על כמויות שיש לספק, ולבסוף, עולה חשש שכל הניסיונות להסרת חסמים אינם מתגלגלים לכיסו של הצרכן, שכן הוא אינו יודע שישנה אפשרות לרכוש בשר בהטבה, המשווקים אינם מיידעים, ובפועל, גם אין כמויות מספקות".
פורסם לראשונה: 15:36, 12.05.20