2 צפייה בגלריה
הפיכה צבאית בסודן
הפיכה צבאית בסודן
לקראת הסכם עם סודן?
(צילום: רויטרס)
דובר משרד החוץ הסודני אמר היום (שלישי) כי ארצו מנהלת שיחות עם ישראל - ואמר כי בחרטום מאמינים שאין סיבה להמשיך עם העוינות כלפי ישראל. עם זאת, ברשת אל ג'זירה דיווחו מאוחר יותר כי משרד החוץ של סודאן דחה את ההצהרות של דוברו. "נושא היחסים עם ישראל לא נידון במשרד החוץ בשום אופן", מסרו.
בריאיון לרשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית אמר הדובר, חיידר בדווי סאדק, כי "ישראל וסודן ירוויחו מהסכם שלום. אנחנו מסתכלים על הסכם מהסוג הזה מתוך אינטרסים סודניים ומבלי לוותר על הערכים והעקרונות שלנו".
עוד ציין כי "הצעד של איחוד האמירויות הערביות לחתום על הסכם עם ישראל הוא צעד אמיץ שסלל את הדרך הנכונה עבור יתר מדינות העולם הערבי. משרד החוץ הסודני מביט בציפייה להוביל את ההתקשרות עם הצד הישראלי לעבר הסכם שלום".
אלא שהסתירה בין דבריו של הדובר לפרסום הרשמי במדינה העלתה סימני שאלה ותהיות על אמינות דבריו. בעקבות ההכחשות הוציא סאדק ציוץ הבהרה בו כתב כי התבקש להגיב לדבריו של שר המודיעין אלי כהן לפיהם ישראל סוללת את הדרך לכינון יחסים עם סודן. "הבנתי מכך שזה אישור לדברים ושזה הקו של הממשלה ועל כך התבססתי", צייץ.
השר כהן התייחס להסכם הנורמליזציה עם איחוד האמירויות ביום ראשון האחרון בראיון לגלי צה"ל ואמר כי "מי שנמצאות על סדר היום הן בחריין ועומאן, ואני מעריך שבהמשך יהיו הסכמים עם מדינות באפריקה, בראשן סודן. אני חושב שגם מרוקו נמצאת על הפרק".
נתניהו בירך על עמדת דובר משרד החוץ, ואמר כי היא משקפת את החלטתו של יו״ר מועצת הריבונות של סודאן עבד אלפתח אלברהאן, לפעול לקידום היחסים בין המדינות. "ישראל, סודאן והאזור כולו ירוויחו מהסכם השלום ויוכלו לבנות ביחד עתיד טוב יותר לכל עמי האזור. נעשה כל הנדרש כדי להפוך חזון זה למציאות", אמר.
שר החוץ גבי אשכנזי התייחס גם הוא לדברים: "הודעת משרד החוץ הסודני מצביעה על השינוי המהותי המתחולל בימים אלו במזרח התיכון בכלל ובסודן בפרט, בדיוק 53 שנה אחרי ועידת ח'רטום שבה קראה סודן להתנגד להכרה ולהסכם שלום עם מדינת ישראל. אני מברך על כל צעד שמקדם הליך של נורמליזציה, שלום, הסכמים והכרה בין מדינות. נמשיך לדון בתקופה הקרובה על שיפור היחסים עד לכדי חתימת הסכם שלום המכבד את האינטרסים של שני הצדדים".
עיקר המגעים עם סודן בחודשים האחרונים רשמו התקדמות בעיקר בכל הנוגע לטיסות מעל שטחה, אך בישראל מעריכים כי הסודנים לא ימהרו לחתום על הסכם גלוי. גם דובר משרד החוץ הישראלי, ליאור חייט, בירך על הדברים של עמיתו הסודני, ואמר כי "מדינת ישראל רואה בחיוב כל צעד שיוביל הליך של נורמליזציה והסכמי שלום עם מדינות האזור".
גורם ישראלי הוסיף, כי ככל שהסכם עם סודאן ייצא לפועל - הוא יוכל לסלול את הדרך גם לפתרון סוגיית המסתננים.
2 צפייה בגלריה
חיידר בדווי סאדק
חיידר בדווי סאדק
חיידר בדווי סאדק
אתמול התראיין ראש הממשלה בנימין נתניהו לאותה הרשת ואמר כי "לאנשים נמאס מקיצוניות, אנשים רוצים לראות עתיד טוב יותר. אני חושב שבקרוב מדינות נוספות יצטרפו להסכם השלום ובסופו של דבר גם הפלסטינים". נתניהו הוסיף כי "ש שינוי שמתרחש, מדינות שראו בישראל אויב בעבר עכשיו רואות בה שותף. אנחנו רוצים לבנות עתיד ביחד וזה מה שאנחנו עושים, למרות הקיצוניים שמנסים להפריע לתהליך".
נתניהו נשאל על מדינות הנוספות שעשויות להצטרף בעתיד ליוזמת כינון היחסים עם ישראל, אך השיב כי "בשלב הזה עדיף לא לפרט יותר מדי. יש שינוי שמתרחש: מדינות שראו בישראל אויבת - רואות בה כעת שותפה לשלום, ביטחון ושגשוג. אנחנו רוצים לבנות עתיד יחד - וזה מה שנעשה, למרות שיש קיצונים שמנסים להפריע למהלך".
בחודש פברואר האחרון נפגש נתניהו עם יו"ר מועצת הריבונות של סודן, עבד אל-פתאח אל-בורהאן, באנטבה שבאוגנדה. בפגישה שנמשכה כשעתיים הסכימו נתניהו ואל-בורהאן להתחיל בשיתוף פעולה שיוביל לנורמליזציה של היחסים בין שתי המדינות.
גורם ישראלי אמר כי המהלך צפוי להשפיע על טיסות לישראל מעל סודן, וכמה ימים לאחר מכן נחשף ב-ynet כי מטוס מנהלים ישראלי חלף מעל המדינה האפריקנית. במאי האחרון תועדה טיסה חריגה נוספת, הראשונה שאי פעם המריאה מישראל ונחתה בסודן. במדינה האפריקנית הכחישו שמדובר במטוס ישראלי, וטענו כי מדובר במטוס טורקי.
פורסם לראשונה: 17:39, 18.08.20