שני המתמודדים בבחירות לנשיאות ארצות הברית - הנשיא המכהן דונלד טראמפ ויריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן - סבורים שהניצחון בידיהם, אבל נראה שהדרמה בבחירות בארה"ב מתנקזת למדינות מפתח שבהן צפויה הספירה של עוד מיליוני קולות להתארך – משום שמספר חסר תקדים של אמריקנים הצביע בדואר. הספירה הממושכת עשויה להשאיר אותנו שעות ארוכות, ואולי גם ימים, במתח לגבי זהות הנשיא הבא.
10 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ מלניה ג'ו ביידן ג'יל
דונלד טראמפ מלניה ג'ו ביידן ג'יל
טראמפ וביידן הצהירו שהם בדרך לבחירות, אך הדרך מתמשכת
(צילום: AP , gettyimages)

בבחירות בשנת 2016, בסביבות השעה 09:30 שעון ישראל, כבר ידענו שטראמפ נבחר לנשיא ארה"ב, אחרי שהתוצאות שהגיעו ממדינת ויסקונסין העמידו אותו על יותר מ-270 אלקטורים – המספר הנדרש לזכייה בנשיאות. אבל השנה צפויות תוצאות מאוחר הרבה יותר, וייתכן שכלל לא בהמשך היום.
אחת הסיבות המרכזיות היא ההצבעה בדואר: בארה"ב ניתנת למצביעים אפשרות לתת את קולם דרך הדואר, ולא בקלפיות, ובצל מגפת הקורונה והרצון להימנע מהצטופפות בקלפיות, השנה הורחבה האפשרות הזו מאוד - ושיעורי ההצבעה המוקדמת היו גבוהים למדי. להכנת ההצבעות בדואר לספירה לוקח זמן רב יותר, מאחר שצריך לאמת אותן בהרבה יותר שלבים בהשוואה לקולות בקלפי. בין היתר נבחנת בדרך לספירה החתימה שעל טופס הבוחר וגם כתובת המגורים.

בפלורידה, שם הצביע גם הנשיא טראמפ בקלפי במסגרת ההצבעה המוקדמת, התחילו בתהליכי הכנת המעטפות המוקדמות לספירה כבר כמה שבועות לפני מועד הבחירות – כך שהקולות הללו כבר נספרו לקראת הלילה. טראמפ גם זכה ב-29 האלקטורים של המדינה. באריזונה, מדינת מפתח אחרת, גם ספרו את המעטפות מוקדם – וממנה דווקא הגיעה הבשורה לביידן, שזכה ב-11 האלקטורים לראשונה מ-1996, אז ניצח שם ביל קלינטון.
10 צפייה בגלריה
תיבת הצבעה ב דואר בחירות ארה"ב ב מרילנד
תיבת הצבעה ב דואר בחירות ארה"ב ב מרילנד
תיבת הצבעה בדואר במרילנד
(צילום: EPA)
בניגוד לפלורידה ואריזונה, מדינות כמו וויסקונסין ופנסילבניה, ששתיהן יחד מספקות 30 אלקטורים, לא מאשרות להכין את המעטפות לספירה עד ליום הבחירות עצמו, ולכן ההליך החל רק הלילה. כעת יידרשו הפקידים שם לזמן מה כדי לספור את הקולות הללו, וכפי שמסתמן כעת – במדינות הללו תהיה תלויה הכרעת הבחירות – וכך ייאלצו אמריקה כולה וגם העולם כולו – לחכות.
נוסף על כך, החוק בפנסילבניה ובמדינות נוספות מחייב את פקידי הבחירות לספור גם קולות שיגיעו בדואר עד כמה ימים אחרי יום הבחירות אם החותמת מוכיחה שהם נשלחו לפני יום הבחירות.
10 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ בהצהרה
דונלד טראמפ בהצהרה
חושש מיתרון דמוקרטי בהצבעות המוקדמות? טראמפ
(צילום: רויטרס)
העיתונאי נייט קון מה"ניו יורק טיימס" מעריך שבמעטפות שטרם נספרו יש יותר קולות לביידן. "אני לא חושב שאנשים מפנימים עד כמה ההצבעות בדואר וההצבעות המוקדמות במישיגן, פנסילבניה וויסקונסין הן 'דמוקרטיות'. נכון, זה צמוד, אבל הקולות האלה לגמרי יהיו צבועים בכחול", צייץ בטוויטר.

למי עוד מחכים ועד מתי?

בג'ורג'יה, מדינת מפתח ששווה 16 אלקטורים, נספרו עד כה 92% מההצבעות. נכון לעכשיו הקרב צמוד במיוחד וטראמפ מוביל כרגע עם 50.5% מהקולות. הספירה צפויה להסתיים רק בעוד כמה ימים, אך התוצאה במדינה זו צפויה להתבהר עוד היום.
בוויסקונסין, ששווה 10 אלקטורים, נספרו 97% מההצבעות. לאחר מרוץ צמוד, ביידן מוביל כעת עם 49.5% מהקולות לעומת 48.8% לטראמפ. ספירת הקולות אמורה להסתיים עד הערב.
10 צפייה בגלריה
בחירות לנשיאות ארה"ב מישיגן
בחירות לנשיאות ארה"ב מישיגן
צמוד מאוד. קלפי במישיגן
(צילום: AP)
10 צפייה בגלריה
בחירות לנשיאות ארה"ב מישיגן
בחירות לנשיאות ארה"ב מישיגן
קלפיות במישיגן
(צילום: AFP)
במישיגן, ששווה 16 אלקטורים, נספרו עד כה 86% מההצבעות. גם שם הקולות לשני המועמדים צמודים מאוד - וההצבעות המוקדמות והצבעות הדואר עשויות להשפיע לכאן או לכאן. ספירת הקולות אמורה להסתיים עד מחר בבוקר (חמישי).
בפנסילבניה, מדינת מפתח ששווה 20 אלקטורים, נספרו עד כה 75% מההצבעות. נכון לעכשיו, טראמפ מוביל שם עם 55.1% מהקולות, אך גם כאן ההצבעות המוקדמות והצבעות הדואר עשויות לשנות את התמונה. על פי גורמים רשמיים, ספירת ההצבעות המוקדמות בפנסילבניה צפויה להסתיים עד יום שישי הקרוב, 6 בנובמבר.
10 צפייה בגלריה
בחירות לנשיאות ארה"ב בנבדה
בחירות לנשיאות ארה"ב בנבדה
הפסקה בספירה עד מחר. הצבעה בנבאדה
(צילום: gettyimages)
10 צפייה בגלריה
בחירות לנשיאות ארה"ב בנבדה
בחירות לנשיאות ארה"ב בנבדה
קלפי בנבאדה
(צילום: gettyimages)
בנבאדה, ששווה 6 אלקטורים, נספרו עד כה 86% מההצבעות. כאן ביידן מוביל כרגע עם 49.3% מהקולות לעומת 48.7% לטראמפ, אך פקידי הבחירות הודיעו על הפסקה בספירה - שתתחדש רק ביום חמישי בשעה 09:00 (זמן מקומי). הספירה במדינה זו צפויה להסתיים רק ביום שלישי, 10 בנובמבר.
בצפון קרוליינה, ששווה 15 אלקטורים, נספרו עד כה 95% מההצבעות - והקרב צמוד במיוחד. טראמפ מוביל כרגע עם 50.1% מהקולות - אך הספירה צפויה להסתיים רק ביום חמישי הבא, 12 בנובמבר.
ולסיום, באלסקה ששווה 3 אלקטורים נספרו עד כה רק 36% מההצבעות. טראמפ מוביל בשלב זה עם 61.4% מהקולות, אך הספירה של ההצבעות בדואר במדינה זו לא תחל לפני השבוע הבא. עם זאת, סביר שתוצאות הבחירות יוכרעו עוד לפני כן.
10 צפייה בגלריה
וושינגטון מלניה טראמפ דונלד טראמפ
וושינגטון מלניה טראמפ דונלד טראמפ
מתכוון לעתור לעליון כדי לעצור את הספירה. דונלד ומלניה טראמפ, הבוקר
(צילום: gettyimages)
בארה"ב, נזכיר, מי שנבחר לנשיא הוא המועמד שזוכה ביותר אלקטורים, ולא בהכרח זה שזוכה ברוב קולות הבוחרים: מבחינה פורמלית את הנשיא לא בוחר העם, אלא "חבר האלקטורים", גוף מיוחד שמתכנס כדי להצביע על זהות הנשיא אחרי הבחירות. לכל אחת מ-50 מדינות ארה"ב (וכן לוושינגטון הבירה) מוקצה מספר מסוים של אלקטורים, כלומר נציגים בגוף הזה, לפי גודל אוכלוסייתה (למשל לקליפורניה מרובת התושבים 55, ולאלסקה הדלילה רק 3). המועמד שזוכה ברוב הקולות באותה מדינה – גורף את כל האלקטורים שלה. מכיוון שבסך הכול יש 538 אלקטורים, מי שמשיג 270 (כלומר יותר ממחצית) – מנצח.

ואם בית המשפט יתערב?

טראמפ לא ממתין לסיום ספירת הקולות וכבר הכריז על ניצחונו בבחירות. בנאומו הבוקר הודיע הנשיא הנוכחי שהוא מתכוון לעתור לבית המשפט העליון כדי לעצור את ספירת הקולות והאשים: "יש קבוצה עצובה מאוד של אנשים שמנסה לשלול זכות בחירה ממיליוני בוחרי טראמפ. לא ניתן לזה לקרות".

לא ברור מה מתכוון טראמפ לטעון בעתירה שיגיש לעליון, אולם בקמפיין הדמוקרטי כבר מאיימים להעמיד סוללת עורכי דין נגד הנשיא וכינו את הצהרתו "שערורייתית ולא נכונה". מחוקקים דמוקרטים מחו ואמרו: "תספרו את הקולות, זו לא דיקטטורה".
אם טראמפ אכן יחליט להיאבק משפטית ולמנוע את הספירה המאוחרת, קרב משפטי כזה יכול להימשך שבועות, ולהיגרר עד לבית המשפט העליון.
10 צפייה בגלריה
השבעת איימי קוני בארט בנוכחות טראמפ בבית הלבן
השבעת איימי קוני בארט בנוכחות טראמפ בבית הלבן
השופטת שתכריע לטובת טראמפ? השבעת איימי קוני בארט
(צילום: AP)
כבר לפני חודש וחצי - עוד לפני שאיימי קוני בארט השמרנית הושבעה לבית המשפט העליון במקום רות ביידר גינסבורג, השופטת הליברלית שהלכה לעולמה - אמר טראמפ שהוא מאמין שזהות המנצח בבחירות לנשיאות תוכרע בבית המשפט העליון ולכן חשוב למנות שופטת שמרנית בהקדם.
לפני כשבוע אישר הסנאט, שרוב חבריו רפובליקנים, את מינוי השופטת השמרנית. זו הפעם הראשונה בתולדות ארה"ב שמינוי לבית המשפט העליון מאושר במועד סמוך כל כך לבחירות, והליך מינויה של בארט היה מהמהירים ביותר בעידן המודרני.
בארט עשויה להפוך כעת לקול המכריע בשורת נושאים שנוגעים לבחירות ועומדים להכרעת בית המשפט העליון בארה"ב - בהם ערעורים רפובליקניים על סוגיית הארכת מועדי ההצבעה בדואר, אם יהיו כאלו.
בכל מקרה, השבעת הנשיא הבא נקבעה ל-20 בינואר 2021, ועד למועד זה יתבקש בית המשפט להכריע לגבי זהות הנשיא - אם יידרש לכך.
פורסם לראשונה: 12:14, 04.11.20