בדיקות מהירות לכל תושבי סלובקיה. המסרבים - לבידוד: בצל גל התפשטות מגפת הקורונה באירופה, נקטו בסלובקיה בצעדים מחמירים כדי לאתר במהרה נדבקים ולבודד אותם. ד"ר ולדימיר ולקסה, אימונולוג באקדמיה למדעים בסלובקיה, התראיין באולפן ynet הבוקר (ד') וסיפר על המהלך.
"הרעיון לבדיקות ההמוניות הגיע לפני שלושה שבועות בלי הרבה הכנות. ביצענו פיילוט בשלושה מחוזות עם אחוזי הדבקה גבוהים, ובסבב הראשון נבדקו יותר משלושה מיליון אנשים. שבוע לאחר מכן נבדקו שני מיליון נוספים", הוא מספר.
לפי דיווחים בעיתון הבריטי פייננשל טיימס, בסוף השבוע האחרון נתגלו בסלובקיה 57,500 מקרי הדבקה חדשים כתוצאה ממבצע הבדיקות המהירות. עד כה נבדקו למעלה מחמישה מיליון בני אדם בסלובקיה. כל עשרות אלפי המאומתים נשלחו לבידוד עם משפחותיהם. סלובקיה היא המדינה הראשונה באיחוד האירופאי שמבקשת לבדוק את כלל תושביה במהירות שכזו.
1 צפייה בגלריה
מעדבדה לבדיקות קורונה קופת חולים לאומית באור יהודה
מעדבדה לבדיקות קורונה קופת חולים לאומית באור יהודה
מדוע בישראל לא מבוצעות בדיקות קורונה המוניות?
(צילום: EPA)
לדבריו, מנהיגות סלובקיה סבורה כי זו הדרך היחידה למנוע את התפשטות מחלת הקורונה במדינה ולהאט את המחלה. עם זאת, רבים מטילים ספק באמינותן של הבדיקות המהירות שבחרו לעשות בסלובקיה. מדובר בבדיקות אנטיגן מהירות שמגלות נוכחות של חלבוני קורונה. הבדיקות אמנם מהירות, אך הרבה פחות מדויקות וכוללות שיעור טעות שעלול בחלק מהמקרים להגיע ל-30%.
"יש שאלה גדולה האם הבדיקות האלה אמינות", מסביר ד"ר ולקסה. "גם אני מבקר את המהלך הזה של הממשל, בעיקר משום שהבדיקות עשויות להיות לא אמינות במיוחד, לעומת בדיקות ה-PSR. עם זאת, חשוב לנסות סוגים שונים של בדיקות, לבדוק את ההבדלים בין הבדיקות ולהשתמש בסוגים שונים כדי למצוא את הבדיקות המהירות הבטוחות יותר".
למרות ההכרזה על המבצע בסלובקיה, מספר ד"ר ולקסה, קבוצות במדינה סירבו להיבדק. "הבדיקה בעיקרון הייתה התנדבותית, אבל בפני אנשים שהתנגדו הוצבו הגבלות רבות. הם לא יכלו לצאת מבתיהם או ללכת לעבודה, אלא להיות מוגבלות לרדיוס של 100 מטר ולקנות אוכל. כך למעשה הרבה אנשים הוכרחו לבצע את הבדיקות בלית ברירה".

שאלת הבדיקות ההמוניות קיימת גם בישראל. לדבריו של פרופ' רוני גמזו לישראל יש אפשרות לבצע כ-120 אלף בדיקות ביום, אך הציבור לא שש לגשת להיבדק. כך, אתמול בוצעו 40 אלף בדיקות ו-664 ישראלים אובחנו כחיוביים לקורונה.
למה אין בדיקות קורונה המוניות בישראל? צפו

"צריך לבדוק אם מבצע כזה הוא באמת יעיל", אמרה באולפן ynet פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא כשנשאלה על המבצע בסלובקיה. "מדובר במבצע מאוד יקר שדורש בדיקות מהירות. יעילות נכונה תהיה אם נוכל לבצע בדיקות של תלמידים וצוותי המורים בכניסה לבתי הספר. אני מאמינה שבקרוב נתחיל לעשות שימוש נרחב בבדיקות במקומות כמו קניונים, כניסה למטוסים ועוד".

פרופ' רונית קלדרון-מרגלית מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית התראיינה גם היא ואמרה כי כרגע שאלת הבדיקות עומדת על יעילותן. "אם יהיו לנו בדיקות מהירות ברמת דיוק סבירה, ישתנו כללי המשחק. זה יהיה סוג של תנאי כניסה לאירועי תרבות, לקניונים ומסחר וכמובן למקומות עבודה ולבתי ספר. זו בהחלט דרך יעילה לשלוט בתחלואה".