שר הבריאות יולי אדלשטיין, שרת התיירות אורית פרקש הכהן וראש העיר אילת מאיר יצחק הלוי כינסו היום (שלישי) מסיבת עיתונאים לקראת חזרת הנופשים לעיר מחר במסגרת מתווה "האיים הירוקים". שר הבריאות רמז לעימות שעורר המתווה בכנסת ואמר כי "היו מי שניסו לעשות על אילת סיבוב", ופרקש הכהן אמרה שהיא מקווה לשכפל את מודל האיים הירוקים גם למקומות אחרים. ynet העביר את האירוע בשידור ישיר.
4 צפייה בגלריה
יולי אדלשטיין ושרון אלרעי פרייס באילת
יולי אדלשטיין ושרון אלרעי פרייס באילת
"הדרך עוד ארוכה". אדלשטיין
(צילום: מאיר אוחיון)
4 צפייה בגלריה
אורית פרקש הכהן
אורית פרקש הכהן
"חשיבה מחוץ לקופסה". פרקש הכהן
(צילום: הדר יעקב, לע"מ)
4 צפייה בגלריה
יולי אדלשטיין ושרון אלרעי פרייס באילת
יולי אדלשטיין ושרון אלרעי פרייס באילת
יותר אנשים בחנויות - וגם המסעדות ייפתחו. אלדשטיין וד"ר אלרעי פרייס באילת
(צילום: מאיר אוחיון)
"אילת הייתה בגסיסה עם 80% אבטלה", אמר אדלשטיין. "גם ברגעיה הקשים, היו מי שניסו לעשות סיבוב על הגב שלה. אני שמח שהצלחנו לפתוח את העיר יחד עם שמירה קפדנית על בריאות הציבור. הבשורה חשובה בעיקר לתושבי אילת, אבל לא רק. סוף סוף אזרחי ישראל יוכלו לנשום אוויר, לקחת פסק זמן מהחיים העמוסים ולצאת לחופשה".
אדלשטיין הודה לבכירי משרד הבריאות ולראש העיר אילת, ולאחר מכן התייחס להסכמים שעשתה ישראל עם חברות מודרנה ופייזר לקבלת חיסון לקורונה. "עם כל השמחה מהבשורות האלה, צריך לזכור שהדרך עוד ארוכה", הדגיש. "אם אנחנו רוצים לשמור על בריאות הציבור, על אילת ירוקה ועל ההזדמנות של האזרחים לנפוש, על כולנו להיזהר ולשתף פעולה עם ההנחיות. כך, בעזרת השם, נחיה בצל הקורונה חיים של שגרה".
השרה פרקש הכהן אמרה: "הגענו להישג הזה עם חשיבה מחוץ לקופסה, שתאפשר לאילת לשוב לחיות ותיתן חמצן ליותר מחמישים אחוז מענף תיירות הפנים של ישראל. המתווה יצירתי ומאוזן, ויספק עבודה לעשרות אלפי תושבים בישראל. אני חושבת שזו בשורה לתושבי ישראל, לנסות סוג של מודל אחר שמאזן בין הכלכלה לבריאות. אני מקווה שנצליח ונוכל לשכפל את המודל לתחומים אחרים". היא הדגישה כי כל אזרח שיעבור בדיקת קורונה ויימצא חיובי יוכל לבטל את החופשה ללא כל דמי ביטול או עלות נוספת.
4 צפייה בגלריה
מאיר יצחק הלוי ראש עיריית אילת
מאיר יצחק הלוי ראש עיריית אילת
"זו לא עת של פלגנות וריבים". ראש העיר אילת
(צילום: לע"מ)
ראש העיר מאיר יצחק הלוי הודה לשרים ואמר: "היו לנו שתי אפשרויות - להישאר בבתים, להעלות אחוזי אבטלה, לפגוע בבריאותנו הנפשית ולהגיע למצב כאוטי. אפשרות אחרת הייתה המתווה, שבו אולי אנחנו לא יוצאים עם כל תאוותנו בידינו אבל עם עיר שמאפשרת חיים נורמלים וסבירים". ברקע צעקות שהופנו לעברו, הוא קרא לישראלים: "זו לא עת של פלגנות וריבים ומחלוקות, העת הזו היא עת שצריכים לצאת מהבתים, לנשום אוויר ולהתפרנס. להוציא את הילדים למרחבים ולתת לנו חיים נורמלים בתנאים לא נורמלים".
השרים ובכירי משרד הבריאות הגיעו לעיר לרגל המתווה שיחל מחר, ויחול גם בים המלח. הם שמעו מהנהלת העירייה ומנציגי המלונאים, מסעדות ואטרקציות על האתגרים הצפויים ועל ההקלות הנוספות הנדרשות כדי לאפשר חופשה ראויה לנופשים.

כך המתווה יעבוד

עם פתיחת אילת וים המלח לתיירות יוצב בכניסות מחסום בידוק, ייפתחו מסעדות לאירוח בשטח פתוח עד 50 איש, ייפתחו אטרקציות לאירוח בשטח הפתוח ביחס של אדם אחד לשבעה מ"ר וחנויות הרחוב ומרכזי "ביג" ייפתחו בתפוסה של עד 20 איש בחנות לעומת ארבעה בלבד בשאר הארץ. בשלב זה, לא מותרת פעילות בחללים סגורים במסעדות ובאטרקציות.

אדלשטיין הדגיש היום שמדובר בפיילוט ברמה בינלאומית, שייבחן תוך כדי תנועה ובהתאם להצלחה יתווספו הקלות אחרות. "כדי לשמור על אילת כאי ירוק חשוב להיבדק, לשמור על ההנחיות ולפעול בהתאם לכללים", אמר השר. בריאיון לאולפן ynet הוא הדגיש כי אם המתווה יצליח והנופשים והתושבים יקפידו על הכללים, תהיה פתיחה אפילו רחבה יותר.
ההכרזה על אילת וים המלח כ"איים ירוקים" תיכנס לתוקפה בשעה 00:30, והחל ממחר בשעה 07:00 יתקיימו בידוקים בשתי הכניסות של העיר - במשך 24 שעות ביממה, כל השבוע. במסגרת החוק ובהתאם להנחיות משרד הבריאות, נדרשים כל הנופשים הבאים לאילת להציג בכניסה לעיר בדיקת קורונה שלילית (PCR) בתוקף שבוצעה עד 72 שעות לפני ההגעה לאילת. הבדיקה נדרשת בכל גיל, ויש להציג אותה בכניסה לעיר וכן במעמד הצ'ק אין בבית המלון ובמתקני האירוח.
בנוסף לכל אלה, אנשים רבים יאלצו לעבור בדיקת קורונה פעם בשבוע כדי לשמור על אילת כאי ירוק. אנשים אלה הם תושבי אילת היוצאים וחוזרים לעיר, תושבי הערבה מגיל 11 ומי שמגיע לעבוד בעיר כמו מרצים, רופאים וספקים. מי שאין ברשותו בדיקה כזו יוכל לבצע בדיקה מהירה באחת מעמדות הבידוק המהיר, האחת סמוך לחניון יטבתה שתפעל 24/7 והשנייה סמוך לנאות סמדר (כביש 12) שתפעל בין השעות 19:00-07:00.
עמדות הבידוק הוקמו על-ידי מפקדת "אלון" של פיקוד העורף, בשיתוף עיריית אילת ובאמצעות הטכנולוגיה של "סופיה", שפועלת באישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ומשרד הבריאות. אגב, הבדיקות המהירות לא מיועדות לבאים לנפוש בעיר. לרשות התושבים ישנו גם מתחם "דרייב אין" לבדיקות קורונה שיפעל בשבועיים הקרובים.