שבוע לפני חילופי הממשל בארה"ב: הדולר ממשיך לאבד גובה בישראל. היום (ג') נקבע השער היציג של הדולר על 3.159 שקלים, ומתחיל להתקרב לשער השפל הבא, 3.1 שקלים, שנרשם לפני כ-25 שנים. לפי שעה בנק ישראל לא מתערב במסחר, אף שכלכלנים וסוחרי מט"ח מעריכים שיעשה כן כבר היום (שלישי) או מחר. שער הדולר היציג נקבע אתמול על 3.183 שקל. בתוך כך, השער היציג של האירו נקבע היום על 3.84.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
התדרדרות הדולר נובעת מהצפת השוק בישראל בדולרים, עם תחילת שנת 2021, כניסת כסף מהפקת הגז הטבעי, המרות דולרים של חברות לשקלים כדי לשלם משכורות ומקדמות מס בעוד שלושה ימים, וקניית אפסית של מטבע חוץ על ידי ישראלים, שכן הנסיעות לחו"ל מעטות במיוחד בעת הסגר השלישי.
1 צפייה בגלריה
דולרים ושקלים
דולרים ושקלים
דולרים ושקלים. אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל בפמן, ואסטרטג הריביות של לאומי, דודי רזניק, סבורים שבנק ישראל ימשיך להתערב בשוק מטבע החוץ בעת הקרובה. לדברי בפמן ורזניק, "שנת 2020 הייתה שנת שיא בכל הקשור למעורבות של בנק ישראל בשוק המט"ח ובנק ישראל צפוי להמשיך במדיניות הרכישות גם בשנת 2021, על רקע העובדה כי נראה שהשימוש בכלי הריבית לא אפקטיבי יותר".

עם זאת, הכלכלנים מבנק לאומי אומרים כי "נראה שהשימוש בכלי של רכישות המט"ח מיועד למתן את עוצמת התיסוף, אך לא למנוע אותו, זאת ככל שהוא מבוסס על קיומם של כוחות בסיסיים התומכים בתיסוף. כרגע נראה כי אין מגבלה של רמת היתרות או גורם אחר שימנע רכישות גדולות בהמשך. הכוחות הבסיסיים ממשיכים לפעול לתמיכה בשקל חזק".
בבנק לאומרי אמרו עוד, כי "עליית מחיר הנפט לרמה הגבוהה ביותר בעשרת החודשים האחרונים התרחשה בשל הצפי להגדלת הגירעון בשוק ברביע הראשון של השנה לאחר החלטת OPEC+ בשבוע שעבר ועל רקע היחלשות הדולר בעולם".
נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר, מסר: "לצערי אין חיסון לפגיעה הקשה של התחזקות השקל ביחס לדולר בתעשייה הישראלית והיצוא. השיא השלילי החדש של הדולר, 3.15, מזעזע את כולנו ולא ברור איך התעשייה הישראלית אמורה לשרוד את הצניחה הדרמטית, למרות הניסיונות של בנק ישראל למתן אותו. רק לפני כמה ימים אמרתי שנראה לי שאתגעגע לשער הקודם שעמד על 3.17 והנה השער צנח שוב, במהירות עצומה.
"על כן אני קורא לממשלת ישראל לפעול בדחיפות בכל הכלים הפיסקאליים העומדים ברשותה, כגון הגדלת גידור החוב והקמת קרן עושר, על מנת לעזור לתעשייה הישראלית והיצואנים לצלוח תקופה קשה זו".
פורסם לראשונה: 12:33, 12.01.21