התובעת היוצאת בבית הדין הפלילי הבינלאומי, פאטו בנסודה, הודיעה בצהריים (רביעי) על פתיחת חקירה בעניין פשעי מלחמה שבוצעו בעזה וביהודה ושומרון מ-13 ביוני 2014, יממה אחרי הפתיחה במבצע "שובו אחים" להשבת שלושת הנערים החטופים, שהוביל בהמשך למבצע צוק איתן ברצועת עזה.
"במסגרת אמנת רומא, כשמדינה פונה לבית הדין בטענה שישנו בסיס לפתיחת חקירה - אנו מחויבים לפעול", כתבה בנסודה. "החקירה תתבצע על-ידי בית הדין באופן עצמאי ואובייקטיבי. האמנה מחייבת אותנו לחשוף את כל העובדות והראיות כדי להגיע לאחראים".
בנסודה מסיימת את תפקידה בחודשים הקרובים - וההחלטה לא מחייבת את מחליפה קארים חאן הבריטי, שהיה המועמד המועדף על ישראל. ישראל פעלה בשבועות האחרונים בזירה המדינית כדי להפעיל לחץ על התובעת שלא לפתוח בחקירה, והייתה תקווה שבנסודה תשאיר את ההחלטה למחליפה שייכנס לתפקיד ביוני. ההערכה בירושלים היא שבנסודה לא הייתה מודיעה על כך ללא תיאום איתו.

"חקירות מהסוג הזה לוקחות זמן - וחייבות להתבסס על החוק ועל עובדות", כתבה בנסודה שהדגישה כי הבדיקות המקדימות לחקירה ארכו קרוב לחמש שנים. "אין לנו עניין מלבד לעמוד בחובותינו תחת אמנת רומא ולשמור על יושרה מקצועית". עם זאת, היא ציינה כי ייתכן שהחקירה תיקח זמן בשל משבר הקורונה ומיעוט המשאבים של בית הדין. "בסופו של דבר", הוסיפה התובעת הראשית, "אנו דואגים לנפגעים משני הצדדים שנקלעו למעגל של אלימות, ייאוש וסבל".
התובעת הראשית בהאג דחתה בהודעתה טענות לאג'נדה מסוימת שמובילה אותה. "אין לנו אף אג'נדה מלבד עמידה בחובותינו שנקבעו באמנת רומא ביושרה. אני מזכירה, כדוגמת אגב, את ההאשמות שהוטחו בצה"ל בעניין המאווי מרמרה (הספינה הטורקית - א"א), שם כתובעת סירבתי לפתוח בחקירה, על-בסיס העובדה שלא היה כל יסוד לנהל אותה בהתאם להערכות שלנו לפי קריטריוני אמנת רומא". היא ציינה כי "בסיטואציה הנוכחית, עם זאת, יש בסיס סביר להמשך החקירה ומתקיים בסיס פוטנציאלי".
6 צפייה בגלריה
בית הדין הפלילי בהאג
בית הדין הפלילי בהאג
בית הדין הפלילי בהאג
(צילום: shutterstock)
6 צפייה בגלריה
חפיפת התובעים בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג
חפיפת התובעים בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג
התובעת בנסודה והמחליף חאן (למטה) באחת משיחות החפיפה לתפקיד
מלבד ישראל, גם ארגון הטרור חמאס עשוי למצוא את עצמו בצד הנחקר. בירושלים לא הופתעו מהחלטת התובעת, בין היתר מאחר שהיא הייתה זו שהודיעה על כוונתה לפתוח בחקירה עוד לפני כן - ופנתה לבית הדין כדי לקבל "פוליסת ביטוח" ולוודא שיש לה סמכות טריטוריאלית לחקור חשד לפשעי מלחמה ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים.
עם הקביעה של בית הדין ברוב קולות על כך שיש לה סמכות, דבר לא מנע ממנה למעשה לפתוח בחקירה. דבר שכן הפתיע מעט את הבכירים בירושלים הוא העובדה שבנסודה לא המתינה עם ההודעה לקארים חאן, התובע החדש שיחליף אותה ביוני. עם זאת, השניים שוחחו ביניהם לא מכבר והחלו במעין חפיפה - ולכן ניתן להניח שהיא עדכנה אותו בהחלטה. באופן פורמלי לחאן עדיין אין סמכות לתת את הסכמתו לפתיחה בחקירה כזו, וייתכן שנוח לו יותר לקבל את ההחלטה ולומר בהמשך שידיו כבולות מאחר שהיא זו שהחליטה לחקור.

חקירה מקומית, או בהאג: כך יתנהל ההליך

על פי נוהלי בית הדין, כעת בנסודה אמורה לשלוח מכתבים רשמיים לכל הצדדים המעורבים כולל ממשלת ישראל, ולהודיע על כוונתה לפתוח בחקירה ולשאול האם ישראל רוצה לחקור בעצמה את הנושא. באופן תיאורטי ישראל יכולה להודיע לבנסודה כי למרות שהיא לא חברה בבית הדין ולא מכירה בסמכותו – היא מוכנה לבחון מחדש את הטענות הספציפיות על שימוש לא מידתי בכוח במבצע צוק איתן.
במקרה כזה, סביר להניח שהתובעת תעביר את החקירה לישראל. במידה שישראל תודיע על סגירת התיק – סביר שהתובעת לא תתערב אלא אם תגיע למסקנה שהחקירה הייתה מפוברקת. במקרים דומים בעבר, מדינות כמו עיראק ובריטניה משכו לידיהן חקירות כאלה והתובעת קיבלה את המסקנות שלהם ולא התערבה.
6 צפייה בגלריה
כוח צה"ל ברצועת עזה
כוח צה"ל ברצועת עזה
ייתכן שישראל תמשוך לידיה את חקירת צוק איתן. בעניין ההתנחלויות צפוי סירוב
(צילום: גיל נחושתן)
בישראל יעמדו בפני בעיה אחרת שאותה מבקשת בנסודה לבדוק: מפעל ההתנחלויות. ישראל כמובן תסרב בתוקף לחקור את עצמה בנושא הזה, והחקירה בעניין תחזור להאג, וסביר להניח שתגיע מהר לשולחנו של קארים חאן. באופן תיאורטי, חקירה כזו יכולה להימשך גם שנים. בית הדין פועל לפי עקרון המשלימות ויש לו סמכות להעמיד לדין פלילי רק אם מדינה שיש לה סמכות להעמיד לדין אנשים בשטחה לא עושה זאת.
עורך הדין הישראלי ניק קאופמן, ששימש בעבר סנגור בבית הדין הפלילי הבינלאומי, הסביר כי אם ישראל תרצה למשוך לידיה את החקירה, יהיה עליה להודיע על כך לתובעת בתוך 30 יום ממועד קבלת המכתב. "לאחר מכן התובעת חייבת להיעתר לדרישת ישראל, אלא אם יש סיבה מוצדקת שלא לעשות כן - ואז תפנה לבית הדין לקבלת החלטה בעניין", הוא הוסיף.

הפלסטינים בירכו, בישראל האשימו

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי החלטתה של בנסודה היא התקפה על מדינת ישראל. "בית הדין המוטה בהאג קיבל החלטה שהיא תמצית האנטישמיות והצביעות. הוא קבע שחיילינו הגיבורים והמוסרים שנלחמים נגד הטרוריסטים האכזריים ביותר עלי אדמות דווקא הם פושעי מלחמה", אמר. "הוא קבע שכשאנחנו בונים בית בבירתנו ירושלים זה פשע מלחמה. בית הדין שהוקם כדי למנוע הישנות של הזוועות שהנאצים חוללו נגד העם היהודי פונה עכשיו נגד מדינתו של העם היהודי".
6 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו וסטיבן מנוצ'ין
בנימין נתניהו וסטיבן מנוצ'ין
נתניהו. את איראן וסוריה לא חוקרים
(צילום: אמיל סלמן)
נתניהו הוסיף: "בית הדין כמובן לא אומר מילה נגד אירן, סוריה ומשטרי רודנות אחרים שמחוללים פשעי מלחמה אמיתיים. במשך שנים פעלנו רבות מול מנהיגים וממשלות נגד הכוונה הזאת. אבל שבית הדין מוטה מראש נגד מדינת ישראל יש רק דבר אחד שניתן לעשות: להילחם על האמת בכל המדינות, בכל הבמות ובכל הפורומים. להגן על כל חייל וחייל, כל מפקד ואזרח. אני מבטיח שאנחנו נילחם על האמת עד שנבטל את ההחלטה השערורייתית הזאת".
גם נשיא המדינה ראובן ריבלין התייחס להחלטה, והגדיר אותה שערורייתית. "לא נקבל את הטענות נגד מימוש זכותנו וחובתנו, להגן על אזרחינו. מדינת ישראל היא מדינה חזקה, יהודית ודמוקרטית, שיודעת להגן על עצמה וגם לחקור את עצמה במקרה הצורך. אנו גאים בחיילנו, בנינו ובנותינו, בשר מבשרה של המדינה שלנו, העומדים על משמר ארצם דור אחרי דור כחומה בצורה נגד מבקשי רעתנו. נעמוד אנחנו על המשמר כדי להבטיח שלא יפגעו בעקבות ההחלטה", אמר הנשיא.
הרשות הפלסטינית, מנגד, בירכה על הודעת התובעת הכללית. משרד החוץ הפלסטיני מסר כי הצעד משרת את השאיפה של הפלסטינים להביא לחקר הצדק ולמתן דין וחשבון שמגיעים לעם הפלסטיני. "הפשעים שמבצעים מנהיגי הכיבוש הישראלי נגד העם הפלסטיני הם פשעים מתמשכים, שיטתיים ונרחבים", אמרו הפלסטינים.
6 צפייה בגלריה
איש חמאס ברצועה בצוק איתן. "התנגדות לגיטימית"
איש חמאס ברצועה בצוק איתן. "התנגדות לגיטימית"
איש חמאס ברצועה בצוק איתן. "התנגדות לגיטימית"
(צילום: רויטרס)
הם הוסיפו: "ההחלטה מבטאת את כבוד התובעת ועצמאותה, וכן את המחויבות שלה לעקרונות ולערכי הצדק הפלילי כפי שהם מנוסחים באמנת רומא". עוד נמסר כי זוהי גבורה נגד האיומים חסרי התקדים והניסיונות הנואשים לגרום לפוליטיזציה של עבודתה וכי על כל המדינות לכבד זאת. "אנו מוכנים לשתף פעולה ולהגיש כל סיוע נדרש, בהתאם למחויבות שלנו כמדינה שהיא צד באמנת רומא", הוסיפו הפלסטינים.
בארגון הטרור חמאס, שמעשיו עשויים לעמוד גם הם לחקירה, בירכו על החלטת בית הדין הבינלאומי וטענו כי מעשיהם הם בגדר "התנגדות לגיטימית", לשון הודעת הארגון. "אנו מברכים על החלטת בית הדין לחקור את פשעי המלחמה של ישראל נגד עמנו. זה צעד נוסף בדרך להשגת צדק לקורבנות עמנו", אמר חאזם קאסם, מדוברי הארגון ברצועת עזה. "ההתנגדות שלנו לגיטימית ותפקידה להגן על עמנו. החוק הבינלאומי מאשר התנגדות לגיטימית". בארגון לא התייחסו להחלטה לפתוח בחקירה גם נגדם.
שר החוץ גבי אשכנזי אמר כי ההחלטה היא "פשיטת רגל מוסרית ומשפטית". "מדובר בהחלטה פוליטית של תובעת בשלהי כהונתה, וניסיון לקבוע סדרי עדיפויות למחליף שלה, שהופכים את בית הדין לכלי שרת בידי גורמים קיצונים ונותנים רוח גבית לארגוני טרור ולגופים אנטישמיים", קבע אשכנזי. "ההחלטה מהווה חריגה מהמנדט של בית הדין, ובזבוז משאבי הקהילה הבינלאומית על-ידי מוסד מוטה שאיבד כל לגיטימציה, ופועל כגוף פוליטי ולא שיפוטי".
במועצת יש"ע כינו גם כן את החלטת התובעת "אנטישמית". הנהגת המתנחלים ציינה כי "בית הדין בהאג הוכיח היום שאין לו שום רצון להביא צדק, אלא להלך אימים על מדינת ישראל. ההתיישבות הישראלית ביהודה, שומרון ובקעת הירדן היא חוקית וכל יישוב שנמצא בשטחה עומד בכל התקנות. האנטישמיות שמובילה את בית המשפט הבינלאומי בהאג היא עוד חלק בשרשרת ארוכה של מעשיות שרחוקות מהמציאות".
אלישע בן קימון השתתף בהכנת הכתבה