בג"ץ החליט אחר הצהריים (יום א') להותיר לממשלה את האפשרות למנות שר משפטים עד יום שלישי הקרוב לפני הצהריים במסגרת דיון בעתירה שדורשת מראש הממשלה בנימין נתניהו ומראש הממשלה החליפי בני גנץ למנות שרים לשורת משרדים שבהם פקעה כהונת ממלאי המקום.
2 צפייה בגלריה
 בג"ץ דן בהסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לכחול לבן
 בג"ץ דן בהסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לכחול לבן
גנץ, חיות ונתניהו. המדינה הודיעה שהנושא יעלה לדיון בעוד שבוע
(צילום: אורן בן חקון, AP)
בפתח הדיון הציעה נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות פשרה לפיה הממשלה תמנה שר משפטים בתוך 48 שעות. אחרי הפסקה של חצי שעה שבה עדכן נציג המדינה את ראש הממשלה נתניהו בהצעה, הודיע הנציג לשופטת חיות כי נתניהו סירב להתחייב למנות שר משפטים, אך הודיע כי יהיה מוכן לקיים דיון ביום שלישי לפני הצהריים. הצעת הפשרה של חיות התייחסה גם לשאר המשרדים שלא מאוישים. אותם היא הציעה לאייש בישיבת הממשלה שאמורה להתקיים בשבוע הבא, לפי תגובת המדינה לבית המשפט.
"אנחנו רוצים שהממשלה תבצע את ההחלטות שלה בעצמה. אם נצטרך להידרש לנושא - פנו לכם את היומן ביום שלישי", אמרה השופטת חיות בתום הדיון. "אם לא תהיה החלטה - נצטרך להתכנס. אנחנו עדיין מעדיפים שהממשלה תחליט בעצמה. אנו נותנים תוקף של החלטה לקיום דיון עד יום שלישי לפני הצהריים בעניין מינוי שר המשפטים. אם זה לא יסתייע בממשלה - נצטרך לשבת על המדוכה".

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שאת עמדתו הציג בדיון ראש מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה עו"ד ענר הלמן, הציע לבג"ץ לאפשר לממשלה לקיים דיון בנושא - ואז לבצע הערכה. "אפשר לקיים דיון, אבל אני לא יכול להתחייב שתהיה החלטה", אמר הלמן לשופטים אחרי שיחתו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. הוא ציין כי לא הצליח לשוחח עם ראש הממשלה החליפי בני גנץ שלא היה זמין.
שופטי בג"ץ שדנים בעתירה - הנשיאה אסתר חיות, השופט ניל הנדל והשופט עוזי פוגלמן, דרשו מנתניהו ומגנץ לנמק עד היום בצהריים למה לא יאיישו את כל תפקידי השרים בממשלה. בתגובה לבג"ץ מטעם המדינה, שאותה מייצג היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, נכתב כי "אי מתן פתרון מטעם לשכת ראש הממשלה לעצורים שמגיעים לדיונים ולא יכולים לקיים דיון מבית המעצר בעזרת שידור הדיון בווידאו - ובכך עלולים להידבק בקורונה - הוא בלתי סביר באופן קיצוני".
התופעה שאותה מתאר מנדלבליט מתרחשת בין היתר מאחר שאין שר משפטים מכהן שיוכל להאריך את התקנה שמאפשרת את הדיונים בווידאו. נשיאת העליון חיות מתחה גם כן ביקורת על הנושא ביום חמישי האחרון, ואמרה כי "כל יום הוא קריטי".
2 צפייה בגלריה
טקס פרישה של השופט חנן מלצר
טקס פרישה של השופט חנן מלצר
מנדלבליט. ביקורת קשה על אי-מינוי שר משפטים
(צילום: אמיל סלמן)
בתגובתו הוסיף מנדלבליט "שיקולים פוליטיים לא יכולים להצדיק חוסר מעשה ממשלתי אשר פוגע באינטרסים ציבוריים חיוניים, ובפרט כאשר מדובר בסיכון חמור לבריאות הציבור". עם זאת, הוא ציין בתגובתו שיש לאפשר לממשלה לקיים דיון ולקבל החלטה בעניין מינוי שרים בימים הקרובים. "סדר יום ישיבת השרים יופץ עוד השבוע, והעניין יידון בישיבת הממשלה ב-2 במאי (יום א' הבא - ג"מ)", נכתב בתגובה.
את העתירה לבג"ץ הגישה התנועה לאיכות השלטון. ביום חמישי האחרון הוציא בג"ץ צו על תנאי בעתירה, שביקשה להורות על מינוי שרים במקום ממלאי מקום שרי התקשורת, המשפטים, ההשכלה הגבוהה והמשלימה, משאבי המים, השוויון החברתי והמדע והטכנולוגיה, שכהונתם פקעה.
מינוי השרים המדוברים, נזכיר, מתעכב במסגרת השיתוק הכללי שממנו סובלת כבר חודשים ארוכים ממשלת המעבר. התפקיד המרכזי שכעת לא מאויש בממשלה הוא שר המשפטים. את התפקיד מילא בני גנץ במשך שלושה חודשים בעקבות התפטרותו של אבי ניסנקורן, אך ראש הממשלה בנימין נתניהו סירב להביא בפני הממשלה את אישור המינוי של גנץ לתפקיד באופן קבוע. גנץ עצמו מסר בתגובת המדינה כי הוא סבור שיש למנות שר משפטים באופן מיידי.