מהומה התחוללה הבוקר (חמישי) במליאת הכנסת לאחר שח"כ אביר קארה (ימינה) הצביע פעמיים נגד הסתייגות של האופוזיציה בעניין חוק החל"ת - גם בשם חברת מפלגתו עידית סילמן. האופוזיציה דרשה מיו"ר הכנסת מיקי לוי לעצור את ההצבעה וטענה כי מדובר בעבירה פלילית. הדיון נעצר לצורך קבלת ייעוץ משפטי. הקואליציה, יש לציין, לא הייתה צריכה שקארה יצביע פעמיים כדי לזכות ברוב - שכן ההסתייגות נדחתה על-ידי 44 ח"כים שהתנגדו לה, לעומת 20 שתמכו.
5 צפייה בגלריה
אביר קארה
אביר קארה
טעות אנוש? אביר קארה
(צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
5 צפייה בגלריה
מהומה במליאה
מהומה במליאה
שוב מהומה במליאה
(צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת )
לאחר המהומה ניסה ח"כ קארה להסביר את עצמו, ולשכתו פרסמה הודעה: "חבר הכנסת קארה הצביע ממחשב לא נכון, ששייך לח"כ עידית סילמן, והודיע מיד על טעותו ליו"ר הכנסת כדי שההצבעה תתוקן".
לטענת האופוזיציה, קארה הצביע עבור סילמן יותר מפעם אחת - אך הוא טוען שעשה זאת פעם אחת בלבד. חבר הכנסת אמיר אוחנה מהליכוד, מנגד, טען כי לא ייתכן שקארה טעה מכיוון שהצביע בשני מחשבים שונים - וביקש לבדוק את הצבעותיו רטרואקטיבית שבועיים אחורה. סילמן, מנגד, אמרה שלא ביקשה מקארה להצביע עבורה.
לאחר שהדיון נעצר ונבדק על-ידי הייעוץ המשפטי, מזכירת הכנסת ויועמ"שים נוספים, אמר יו"ר הכנסת מיקי לוי: "הנושא נבדק. לפי ההצהרה של קארה, הייתה הצבעה אחת בשוגג - מה עוד שמיד עם ההצבעה הרים את ידו והודיע שהצביע בשוגג. הנושא נבדק על-ידי הייעוץ המשפטי. למען טוהר ההצבעה אני חוזר לסעיף 11".
5 צפייה בגלריה
אביר קארה
אביר קארה
ח"כים דרשו חקירה פלילית. אביר קארה במליאה
(צילום: ערוץ כנסת )
בשלב זה דרשה חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס להעניש את קארה, וח"כ אוחנה קיבל את רשות הדיבור: "מדובר בעבריה פלילית. אני לא יכול להצהיר לפרוטוקול גנבתי ואז אני פטור מעונש, זה אחד. שתיים, לא מדובר פה בשוגג - אם הוא היה יושב במקרה בכיסא אחר ומשם מצביע בשוגג זה בסדר, זה מקובל ומודיעים. אבל הוא הצביע פעמיים משתי עמדות, כדי שייספרו שני קולות שבהם מצביע רק ח"כ אחד".
לדברי אוחנה, "היות והפעם הזו מישהו ראה - אני מבין שזה היה ח"כ אבידר, אולי אחרים - ואז הגיעה הודעה לפרוטוקול, אני מבקש שייבדק שבועיים אחורה אם היו פעמים נוספות שח"כ קארה הצביע הצבעה כפולה. יש צילומים והיו הצבעות. אני מבקש שנציג של האופוזיציה יהיה נוכח בזמן בדיקת הצילומים".
היו"ר לוי השיב: "אתה עורך דין ויודע שצריך להוכיח כוונה. אתם מוזמנים לבדוק אחורה כמה שצריך ואם תמצאו משהו, בבקשה. נקים את ועדת האתיקה ואתם מוזמנים להגיש את זה". גם לאחר מכן נמשכו הצעקות, ואז נטשו חברי האופוזיציה את המליאה במחאה.
ההצבעה הכפולה של קארה עוררה סערה גם מחוץ למליאה, כשחברי כנסת מהאופוזיציה דרשו לפתוח בחקירה פלילית נגד קארה - בהם חבר הכנסת שלמה קרעי מהליכוד, ששלח מכתב בעניין ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.
5 צפייה בגלריה
יחיאל חזן
יחיאל חזן
הורשע בגין הצבעה כפולה - וריצה ארבעה חודשי עבודות שירות. יחיאל חזן
(צילום: יאיר שגיא)
יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' התייחס לפרשת ההצבעות הכפולות מ-2003, ותקף: "על הצבעה כפולה כמו שעשה עכשיו אביר קארה במליאה, היועמ"ש דאז רובינשטיין הורה על חקירת משטרה נגד יחיאל חזן ומיכאל גורולובסקי. נגד שניהם הוגשו כתבי אישום בעברות של זיוף בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים. מעניין מה יעשה עכשיו מנדלבליט".
התקרית שעליה מדבר סמוטריץ' התרחשה ב-2003, אז חבר הכנסת יעקב ליצמן מיהדות התורה טען שראה חבר כנסת מצביע במקום חברת הכנסת ענבל גבריאלי. בהמשך, אחרי שנועץ עם רבנים, העיד ליצמן בפני חוקרי המשטרה שמדובר היה ביחיאל חזן - אביו של הח"כ לשעבר אורן חזן. בנוסף, צילומי טלוויזיה מהמליאה העלו חשד שארבעה ח"כים נוספים הצביעו פעמיים, ושלושה אחרים הצביעו שלא ממקומם.
בסופו של דבר הועמדו לדין חברי הכנסת חזן - שנגדו עמדה עדותו של ליצמן - וחבר הכנסת גורלובסקי, שהודה בהצבעתו הכפולה. נגד היתר לא נמצאו ראיות מספקות, או שהוכח שלא היו אשמים. העבירות שיוחסו לשני הח"כים שהואשמו היו זיוף בכוונה לקבל דבר בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים. חזן הורשע, נידון לארבעה חודשי מאסר בפועל שהומרו לעבודות שירות וקיבל עוד שני חודשי מאסר על תנאי. ערעוריו בבית המשפט העליון והמחוזי נדחו. גורלובסקי הודה בעסקת טיעון והורשע בעבירה של הפרת אמונים בלבד, אך עליו נגזרו שני חודשי עבודות שירות מכיוון שנטל אחריות על מעשיו ונענש גם על-ידי ועדת האתיקה.
התנועה לאיכות השלטון הגיבה על ההצבעה הכפולה של קארה ומסרה כי "ממשלת שינוי לא יכולה להרשות לעצמה לפעול בניגוד לחוק. שלטון ישר ונקי כפיים הוא הבסיס של מדינה דמוקרטית ולא נהסס להיאבק על כך מול כל גורם שלטוני שיפעל בניגוד לחוק ולכללי המינהל התקין. יש לבדוק את המקרה לעומק ולמצות את הדין".