4 צפייה בגלריה
אתר בנייה
אתר בנייה
הסכמות לגבי בנייה על שטחים פתוחים. אתר בנייה
(צילום: shutterstock)
מליאת הכנסת אישרה הערב (ד') את הצעת החוק של שרת הפנים, איילת שקד, להאריך את חוק הותמ"ל ב-4 שנים נוספות. זאת, לאחר דיונים שהחלו בתחילת השבוע, ואחרי שוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אישרה היום את הצעת החוק להאריך את תוקף הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור לקריאה שנייה ושלישית.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מדובר בוועדה שנויה במחולקת, שהוקמה בהוראת שעה ב-2014 במטרה להגדיל את היצע הקרקע המתוכננת לדיור ואת היקף הדירות המתוכננות, לצד עבודת הוועדות המחוזיות והמקומיות הפועלות מכוח חוק התכנון והבנייה. הוועדה ספגה ביקורת לאורך השנים בשל העובדה שהתמקדה בעיקר בתוכניות רחבות היקף על שטחים פתוחים וחקלאיים בשולי הערים.
לאחר שביוני 2020 נסגר החלון בן 4 השנים, במהלכן ניתן היה להגיש תוכניות לותמ"ל, הציעה הממשלה לחדש את החוק הזמני והכניסה בו שינויים. במסגרת ההחלטה לאשר את הצעת החוק, הגיע משרד הפנים להסכמות עם החקלאים והמועצות האזוריות, בתיווכו של יו"ר הוועדה, ח"כ סעיד אלחרומי, לפיהן שיעור האדמות החקלאיות שייגרע מיישובים חקלאיים לא יעלה על 30% מהקרקעות או עד 1,050 דונם (השטח הקטן מביניהם).
4 צפייה בגלריה
איילת שקד
איילת שקד
שרת הפנים, איילת שקד
(צילום: יריב כץ )
בכל היישובים שבהם כבר אושרו תוכניות ותמ"ליות, אם בתוכניות שהוכרזו בלבד ואם בתוכניות שהופקדו ואושרו, מה שאושר ייכלל באותם 30%. כלומר, אם ביישוב מסוים כבר יש תוכנית על 25% מהקרקע, אפשר יהיה ליטול מיישוב זה רק עוד 5%. ואולם, בשנה הראשונה של התוכנית יאושרו 4 תוכניות ללא כל הגבלה, ובמהלך השנים הבאות, מדי שנה יאושרו 3 תוכניות בהן אפשר להגיע עד 40% מהקרקע החקלאית. מי שמוסמך לבחור תוכניות אלה היא רשות מקרקעי ישראל (רמ"י).
תיקון נוסף להצעת החוק קובע כי מספר המתחמים שיאושרו במסלול לדיור לא יעלה על 18 בשנה הראשונה, ומהשנה השנייה על 20. מועד הביצוע של תוכנית מועדפת לפיתוח הוא תוך 4 שנים מיום אישורה. לאחר 4 שנים ו-9 חודשים יפקע תוקף האישור. במסגרת השינויים הוחלט להתמקד גם בתוכנית בנייה סביב מתחמי המטרו. לעניין מועד תחילת הביצוע של מתחמים אלה, נקבע כי תוך 3 שנים ממתן ההיתר לתחנה, יהיה על היזם לבצע 25% מעבודות הפיתוח.
ועדת הפנים הכניסה שינויים מסוימים גם בהרכב הותמ"ל, המונה 11 נציגי ממשלה ו-4 נציגי רשויות מקומיות. הוועדה הוסיפה להרכב משקיפים, וכן קבעה כי אחד מ-4 ראשי המועצות יהיה ראש מועצה של ישוב ערבי. בנוסף למשקיף מטעם המועצות האזוריות, הוסיפה הוועדה משקיף מטעם משרד הרווחה ומ"מ ממשרד הבריאות. בכך הציעה ועדת הפנים הצעת פשרה, לאור הצעתו של ח"כ מוסי רז (מרצ) ובקשתו של פרופ' חגי לוין מההסתדרות הרפואית, להוסיף חבר לוועדה מטעם משרד הבריאות.
כוחו של חוק הותמ"ל בכך שהוא גובר על כל תוכנית אחרת, למעט תמ"א 35 (תוכנית המתאר הארצית המשולבת לבנייה, פיתוח ושימור), ולמעט תוכנית מתאר ארצית שטרם נולדה, שבה ייקבעו תחומי הקרקע הסובבת תחנת מטרו. לפחות 15% מיחידות הדיור במתחם מועדף לדיור יימכרו או יוחכרו לציבור זכאים במחיר מופחת ממחיר השוק שלהן, כך ששיעור יחידות הדיור בהישג יד יהיה 15%. מחצית יחידות הדיור יהיו דירות להשכרה לטווח ארוך והמחצית השנייה דירות להשכרה לטווח ארוך במחיר מופחת. כלל זה לא יחול על תוכניות המיועדות לציבור החרדי, משום שבציבור זה הביקוש לדירות בשכירות נמוך.

"85 אלף דירות ממתינות לאישור החוק"

ח"כ יואב קיש, שנימק את רוב ההסתייגויות שהוגשו להצעת החוק על ידי ח"כ שלמה קרעי, בשם כל האופוזיציה, להוציא הרשימה המשותפת אמר: "נכון להעביר את החוק הזה. לא נכון להעביר אותו מאתמול להיום, כשהנוסח הסופי מועבר לח"כים ב-23 בלילה".
שרת הפנים, איילת שקד מסרה: "אחרי למעלה משנה בה עבודת הותמ"ל הייתה משותקת, אני שמחה ונרגשת על אישור החוק שימשיך את פעילות הוועדה. אחרי דיונים ארוכים הצלחנו בשיח משותף בקואליציה להגיע להסכמות ולגבש מתווה שישמור על החקלאות והמרחב הכפרי. הותמ"ל מהווה כיום מרכיב משמעותי בפעילות הממשלתית להגדלת היצע הדיור. לחוק יש חשיבות עליונה ובעזרתו נייצר תחרות לוועדות המחוזיות ונייעל אותן. אני מודה ליו״ר הקואליציה, עידית סילמן ולשר השיכון, זאב אלקין שעזרו בהעברת החוק בכנסת".
4 צפייה בגלריה
יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה ח"כ סעיד אלחרומי בדיון על הארכת חוק בותמ"ל
יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה ח"כ סעיד אלחרומי בדיון על הארכת חוק בותמ"ל
יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, ח"כ סעיד אלחרומי, בדיון על הארכת חוק הותמ"ל
(צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
יו"ר הוועדה, ח"כ סעיד אלחרומי, אמר כי "זהו יום גדול לכל האוכלוסיות שמחכות לאישור תוכניות שמעוכבות שנים, בעיקר לחברה הערבית ולחברה החרדית. הגענו להסכמות עם כל המגזרים, ובעיקר עם החקלאים, שחששו משינוי אופי יישוביהם. 85 אלף דירות ממתינות לאישור החוק, מתוכן 35 אלף יחידות דיור לחברה הערבית. השינוי הגדול הוא שהפעם לא מדובר רק בקרקע ובתוכניות לדיור אלא גם במתחמים מוטי תחבורה, כלומר 108 תחנות מטרו שיוקמו במרכזי ערים, והמתחמים שסביבן, עד 800 מטר מהתחנה".
שי חג'ג', יו"ר מרכז השלטון האזורי וראש המועצה האזורית מרחבים, מסר: "אני מבקש להודות לשרת הפנים שקד ליו"ר ועדת הפנים ח"כ אלחרומי ולכל חברי הכנסת שסייעו בידנו. לאחר מרתון דיונים הגענו להסכמות. עמדנו על המשמר והצלחנו להגביל את פעילותה הדורסנית של הותמ"ל. הצלחנו למזער נזקים ופגיעות מיותרות בשטחים חקלאיים ושטחים פתוחים כדי לשמור על הריאות הירוקות של ישראל, ולצמצם נזקים עתידיים בתחום התחבורה והתשתיות".
מזכ"ל תנועת המושבים, עמית יפרח, הוסיף: "היעד שלנו לאורך כל הדרך היה לעצור את התכנון הבלתי מוגבל על הקרקע החקלאית, ולייצר עליה הגנה מוגברת גם בהיבט של מספר התוכניות וגם בהיקף הקרקע. כעת יש סף שמבטיח לשמור על המושב והקיבוץ כיישוב חקלאי מתוכנן עם אמצעי ייצור בגודל מסוים, שממנו אין לותמ"ל יכולת לפגוע. יצרנו שער כניסה כמסננת נוספת לפגיעה בקרקע החקלאית שלא לצורך אמיתי, בהשתתפות ראש המועצה שמשטחו נלקחת הקרקע, ואפשרות להחזרת הקרקע למושב במידה שתוך 4 שנים לא נבנה על הקרקע שהושבה לרמ"י. נמשיך להיות עם יד על הדופק כדי לשמור על האיזון הנכון בין הצורך של העיר לגדול לבין שימורו וצביונו של המושב כיישוב חקלאי".
4 צפייה בגלריה
אתר בנייה
אתר בנייה
מועד הביצוע של תוכנית מועדפת לפיתוח הוא תוך 4 שנים מיום אישורה
(צילום: shutterstock)
רותם ידלין, ראשת המועצה האזורית גזר, ציינה: "אנחנו מודים לשרת הפנים ולחברי הכנסת של הקואליציה על עבודה משותפת ואוזן קשבת. השינויים אותם פעלנו להכניס בחוק הותמ"ל יביאו איזון שישמור על הייחודיות של המרחב הכפרי והשטחים הפתוחים, תוך כדי מתן כלים ייעודיים לפתרון משבר הדיור במדינת ישראל".
אושרת גנני גונן, ראשת המועצה האזורית דרום השרון, אמרה: "אני מברכת על כך שמרבית דרישותינו לשינויים בחוק הותמ"ל, שנועדו למזער את נזקיו, התקבלו וכי הוכרה החשיבות בשמירת הריאות הירוקות והשטחים החקלאיים במדינת ישראל. ניתנו לנו הגנות ושקיפות. נמשיך להיאבק על שמירת הריאות הירוקות והשטחים החקלאיים למעננו, למען ילדינו ולמען הדורות הבאים".
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, אמר: "יש תמימות דעים בקרב השרים האחראים על התכנון והבנייה כי לב הטיפול במשבר הדיור חייב להיות בהגדלת היצע הדירות והתשתיות. הליכי תכנון במתחמים גדולים נמשכו שנים ארוכות עד להקמת הותמ"ל והצלחתה לייצר תוכניות בהיקף חסר תקדים כבר הוכחה. שרת הפנים שקד ומנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר, פועלות בכיוון הנכון ודורשות את המשך פעולת הותמ"ל כדי להוסיף אותה גם לכלים לקידום התחדשות עירונית מתחמית - עובדה שתסייע בשמירה על השטחים הפתוחים. הממשלה צריכה להמשיך לייצר כלים להאצת הבנייה בשחרור חסמים ושיווק חסר תקדים בהיקפו של קרקע לבנייה, כדי שלא ימשך האבסורד שבו התוכניות מאושרות והבנייה נתקעת בצנרת הבירוקרטית. אלה יחד ימנעו המשך זינוק מחירי הדיור שאנו חווים".
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "במקום לפעול לפתרון הבעיה האמיתית של תוכניות הבנייה, הכשלים המתמשכים בשיווק ובביצוע (עליהם אחראים משרד הבינוי והשיכון ורמ"י), השרים זאב אלקין ואיילת שקד מובילים ומקדמים ועדה שעוקפת את מסלולי התכנון הרגילים, דורסת את הציבור, יוצרת פגיעה קשה במערכת התכנון ובמערך האיזונים והבלמים של קבלת ההחלטות התכנוניות ומקדמת תכנון ירוד, ברמה נמוכה, הפוגע בטבע, בסביבה, בשטחים הפתוחים, בחקלאות ובאיכות ורווחת חייו של הציבור. הממשלה החדשה הבטיחה שינוי, לא תיארנו לעצמנו שהשינוי יהיה כל כך גרוע".
פורסם לראשונה: 18:08, 04.08.21