הרבנות הראשית מאיימת על הפסקת הקשר עם "הכס הקדוש". הרקע: דברים שנשא האפיפיור פרנציסקוס בדרשתו לפני כשבועיים, ובהם – כך טוענים ברבנות – ביזה את היהדות והחזיר את מעמדה בעיניי הנצרות עשורים רבים אחורה. "לא נוכל להמשיך לקיים את הדיאלוגים הבין-דתיים עם האפיפיור, כל עוד לא תהיה הבהרה ונסיגה מהדברים האלה", מזהיר הרב רצון ערוסי, יו"ר הוועדה לדיאלוג בין-דתי מטעם הרבנות הראשית, בריאיון לאולפן ynet.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
הרב ערוסי מזהיר מהתגברות האנטישמיות הדתית-קתולית, בעקבות האמירות: "אנחנו נבוכים", הוא מודה, "ומלמדים עליו זכות שזה טקסט שמישהו הכין לו, והוא לא הספיק לבדוק את הדברים לפני שנשא אותם. אבל כך או כך חייבת לצאת הבהרה המסתייגת ומבטלת את הדברים האלה, ומחדשת את הבסיס לדיאלוג שיש בינינו". "הדיאלוג הזה חיוני במיוחד כיום, על רקע התגברות האנטישמיות ברחבי העולם", הוא מוסיף. "אסור לכנסייה הקתולית לחזור לאבי-אבות המקור לאנטישמיות כלפי העם היהודי".

"יש בדבריו סיכון גדול מאוד"

בשבתו כיו"ר הוועדה המתקשרת עם הוותיקן, הוציא הרב ערוסי מכתב בהול לקרדינל קורט קוך, מקבילו בכנסייה הקתולית. "בדבריו האפיפיור לא רק מציג את האמונה הנוצרית כמחליפתה של התורה, אלא שהוא טוען שהתורה כבר אינה נותנת חיים", טען הרב. "זה למעשה חלק מ'הוראת הבוז' כלפי היהודים והיהדות, שהיינו תחת הרושם שהכנסייה דחתה מכל וכל מאז פרסום 'נוסטרה אטאטה'".
הרב מציין את תמיהתו דווקא משום שהאפיפיור הנוכחי ידוע בידידותו כלפי היהדות עוד מימיו כארכיבישוף בארגנטינה. "הוא אמר בדרשה שלו שהתורה היא תורה מתה, היא לא תורת חיים, ושהמשיחות של ישו כאילו מצילה את האנושות מן התורה. וזה דבר חמור, חמור מאוד", מדגיש הרב.
המסמך שפרסם האפיפיור פאולוס השישי בשנת 1965, "נוסטרה אטאטה" ("בעת הזו"), שהכיר באחריות הנצרות לאנטישמיות וביטל את אחריותם של היהודים לצליבת ישו, הביא לפריחה ביחסי הכנסייה והעם היהודי ואף ביחס לישראל. "על בסיס זה ניהלנו דיאלוגים מאוד פוריים", מספר הרב ערוסי. "מידי שנה אנחנו נוסעים לרומא, הם באים לכאן, ואנחנו דנים בנושאים חשובים ומגבשים המולידים ניירות עמדה משותפים. בסופו של דבר, אנחנו רואים עין בעין הרבה מאוד נושאים חשובים ליחיד, למשפחה ולחברה".
דבריו של האפיפיור, הוא מסביר, מבטלים לכאורה את התפיסה של הקתוליות בעשורים האחרונים, הרואה בעם היהודי "בן בכור" שממנו יצא המשיח הנוצרי. "בדיאלוגים הבין-דתיים שקיימנו, תמיד התפעלו מהעמדות שאנחנו מציגים כ'תורת חיים'. ולפתע לומר את הדברים האלה, יש בזה סיכון גדול מאוד. לכן אנחנו דורשים הבהרה. כל מה שבנינו אמור לסלק את האנטישמיות מכוחה של הכנסייה הקתולית. אני בטוח שהרבה הרבה קרדינלים נבוכים היום. אנחנו מקורבים אליהם באופן אישי, ברמה האישית".
פורסם לראשונה: 18:13, 26.08.21