חיים ולדר איננו, אבל הבלבול והמבוכה שהשאיר אחריו רק הולכים ומתעצמים. התאבדותו של הסופר ואיש החינוך הנערץ, על רקע העדויות על תקיפות מיניות מצידו, והעובדה כי התלונות נגדו טרם התבררו באופן המניח את הדעת – מציבות ביממה האחרונה אתגר מנהיגותי וחינוכי גדול בפני הרבנים ועסקני הציבור, ובינתיים נראה כי הדילמות הגדולות מביאות אותם לשיתוק.
<< הכול על העולם היהודי – בדף הפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
העיתון "יתד נאמן", שהוא הססמוגרף האמין ביותר לבחינת הלך הרוח של הנהגה החרדית, ספד הבוקר (ג') לוולדר כאילו היה רב חשוב שנפטר בדמי ימיו – מבלי להזכיר כלל את החשדות כלפיו. היומון תיאר את המנוח כ"סופר נודע", "מאנשי החינוך והחסד בבני ברק", ש"הסתלק אתמול בחטף במיטב שנותיו".
קראו עוד בערוץ היהדות:
ולדר הוצג כדמות חיובית ללא סייג – סופר ש"הרבה לכתוב על נושאים שבנפש האדם... ודרך ספריו קיבלו רבים וטובים כלים שלא היו בנמצא עבורם עד אז". על נסיבות מותו נכתב: "בתקופה האחרונה ביקש להפסיק באופן זמני את כתיבת מדורו הקבוע ב'יתד נאמן' וליטול פסק זמן. אתמול בשעת צהריים, עת פקד את קבר בנו בבית העלמין סגולה בפתח תקווה, נלקח לבית עולמו".
3 צפייה בגלריה
ההספד על ולדר ב"יתד נאמן"
ההספד על ולדר ב"יתד נאמן"
אף מילה על הטענות הקשות. ההספד על ולדר ב"יתד נאמן"
הרב גרשון אדלשטיין, מהמנהיגים הבכירים של הזרם הליטאי, ומי שהעיתון כפוף אליו, נשאל על ידי מחנכים במגזר מה עליהם לספר לילדים על חיים ולדר, וניצל את ההזדמנות כי לתקוף את חושפי העדויות. "ברור לגמרי שהלחץ הגדול שלחצו אותו הביא אותו לידי חולי הנפש, והרג את עצמו באונס", השיב הרב, "זה נקרא רציחה".
בהתאם לכך הונחו מחנכים מכיתות ה' ומעלה לשוחח בנושא עם התלמידים, אך להקפיד לדבר "רק על 'בין אדם לחברו'". במסמך שהופץ בין רבנים ומחנכים, בשם הרב אדלשטיין, נכתב עוד: "גם אם יש מלמד שחושב שיש לו דעה בעניין – חובה להעביר לילדים רק את דעת התורה ולזעוק עד כמה זה מסוכן להלבין פני חברו ברבים, ולומר להם שאנשים רעים הוציאו עליו שם רע ופרסמו בכל מקום את השם רע עד שגרמו לו להתבייש להראות פניו בחוץ וגרמו לו לחלות בנפשו עד כדי שהרג את עצמו. להסביר לילדים בצורה ברורה שזה נקרא לרצוח. שהדגש יהיה חד-משמעי רק על העוול שעשו לו בזה שפרסמו ועברו על איסור דאורייתא. ועל התוצאה הטראגית שזלזול בבין אדם לחברו גורם למעשה".

מתקפה חרדית על החושפים

בקבוצות ווטסאפ חרדיות היו מי שהאשימו אנשים ונשים במגזר החרדי הפועלים בתחום המוגנות המינית, בלא פחות מרצח. כך העז לכתוב איש תקשורת חרדי, שהתייצב בצורה מובהקת לצד הפוגע, לאחת הפעילות: "תתרגלי לעובדה הפשוטה... היית חלק ממעגל הרצח".
3 צפייה בגלריה
הרב גרשון אדלשטיין, האחראי על הבטאון "יתד נאמן", לא חסך ביקורת ממי שחשף את הפרשה
הרב גרשון אדלשטיין, האחראי על הבטאון "יתד נאמן", לא חסך ביקורת ממי שחשף את הפרשה
הרב גרשון אדלשטיין לא חסך ביקורת ממי שחשף את הפרשה, במסמך שהופץ בשמו
(צילום: שלומי כהן, "כיכר השבת")
על רקע מה שנראה כהתייצבות לצד ולדר מצד הממסד החרדי, וקבלת גרסתו במלואה, רבים במגזר הביעו אכזבה עמוקה על הפניית העורף לקורבנות – ונתנו לכך ביטוי בעיקר ברשתות החברתיות. "בימים הראשונים, לאחר פרסום התחקיר בעיתון 'הארץ', הועברו מסרים על מחשבות אובדניות מצד הפוגע לכל מי שפעל בעניין, כולל נפגעות ונפגעים. וזה היה משתק", כתבה אביגיל היילברון, מייסדת הארגון החרדי "לא תשתוק", שחשף את הפרשה, והבהירה כי היא מייעדת את הדברים "למחוסרי הפייסבוק, מאחר שאני יודעת שהמידע שמתפרסם כאן עובר לכל קבוצות הוואטסאפ החרדיות ולמיילים".
"אז אספר לכם שהעניין הזה הגיע לאחד מגדולי הרבנים במגזר החרדי (שמעדיף להישאר מאחורי הקלעים... התחייבתי לא להעביר את שמו), והוא ענה באופן חד וברור מאוד לנפגעות: אם אדם מחליט ליטול את חייו, זאת בחירה שלו. אתן תפעלו מה שצריך לפעול, אין לכן שום אחריות ושום בחירה על ההחלטות של הפוגע. לא עניין שלכן. וחשוב לי לצעוק את זה עכשיו, בייחוד לנפגעות ולנפגעים: זו אינה אשמתכם! בשום אופן לא!"
3 צפייה בגלריה
אביגיל היילברון
אביגיל היילברון
"בסוף, מדובר על ילדים מוגנים פחות. אני חושבת עליהם". אביגיל היילברון
(צילום: יונתן דובוב)
היא הוסיפה כי "במהלך הדרך היו לו לא מעט הזדמנויות להתנהל אחרת, לכפר, לפצות, לדבר, לבקש סליחה, לקחת אחריות. לצערנו הרב זה לא קרה. לצערנו התקבלה החלטה אחרת, לא נלקחה אחריות, והיום מתברר לנו שהיא גם לא תילקח לעולם. עם העניין הזה הנפגעות והנפגעים יצטרכו איכשהו להמשיך לחיות".
"לכל אלה שתוהים איך אנשים כמוני ישנים טוב בלילה (מי אמר שהם ישנים טוב?) וטוענים שיש פה צבא של 'רוצחי נפש', 'חורצי משפט שדה', או ארגון עברייני שמישהו מממן אותו ועוד תיאורים שאחסוך מכם... צר לי ועצוב לי. צר לי ועצוב לי בעיקר על הילדים שלכם, ילדים שאנחנו יודעים היום לומר סטטיסטית שיש סיכוי סביר שחלקם נפגעו או נפגעים בימים אלה, ולא יכולים לפנות להורים שלהם ולדבר. ילדים שאם פוגע בהם רב, קרוב משפחה, או דמות מוערכת אחרת – הם בטוחים שאם יספרו, ההורים שלהם יכעסו עליהם שהם מדברים לשון הרע או שהם האשמים.
"ילדים שקולטים הכול, מרגישים הכול, ובימים אלה מקבלים מסר נורא מהוריהם: 'אצלנו בבית לא מאמינים לדברים כאלה, זה לא יכול להיות. זה הכול לשון הרע ועלילות שווא'. בסוף, מדובר על ילדים מוגנים פחות. אני חושבת עליהם, על המצוקה שהם מצויים בה כעת, וכולי צמרמורת".
יהודית שילת, מנהלת פורום תקנה הנלחם בפגיעות מיניות בחברה הדתית, הגיבה לרב אדלשטיין, וטענה כי ‏הוא "אינו מבין דבר וחצי דבר בתחום של ניצול ופגיעה מינית, אם הוא חושב שהלבנת פנים של ולדר גרועה ממעשיו של ולדר בנשים ילדות וילדים". לדבריה, "צריך שקבוצה מנפגעיו תיפגש איתו ותשמיע לו מה קרה לחיים שלהם בעקבות מעשיו הניפשעים".