הסדר הטיעון עם אריה דרעי הוצג הבוקר (יום ג') בבית משפט השלום בירושלים, בפני נשיא בית המשפט השופט שמואל הרבסט. דרעי הודה בעבירות מס - והורשע. לאחר מכאן החל שלב הטיעונים לעונש וגזר הדין יינתן בשבוע הבא. דרעי הגיע לבית המשפט מלווה ברעייתו יפה. בדיון פנה דרעי אל השופט ואמר כי "אני לוקח אחריות מלאה".
3 צפייה בגלריה
אריה דרעי מגיע לבית המשפט השלום בירושלים
אריה דרעי מגיע לבית המשפט השלום בירושלים
היועמ"ש לא ידרוש קלון. דרעי בבית המשפט, הבוקר
(צילום: גלעד מורג)
דרעי התייחס לכך שלא התבטא בשנים האחרונות על החשדות והאישומים נגדו. "העונש שקיבלתי בשנים האחרונות, ובשתיקה שלי, גם אם העבירות נעשו בצורה כזו או אחרת, אני חושב ששילמתי כבר עונש". דרעי הוסיף כי אחרי שהחשדות הכבדים הוסרו ולאחר שנים של חקירה, הוא ציפה שלא יואשם בעבירות מס. "התברר לי שהתבדתי ויש כוונה להגיש אישום".
על הסדר הטיעון, שכלל את התפטרותו מהכנסת, אמר: "נטיית ליבי הייתה לא להסכים, חשבתי שאני בכל זאת איש ציבור. שקלתי והתייעצתי האם מותר לי על פי דין להתפטר מהכנסת ולהגיד לציבור 'בחרתם בי ואני בחרתי בחיים הקלים'. התלבטתי קשות. בסוף קיבלתי את זה במודעות, בלב לא קל. אני יודע מה זה משפט, איך מתחילים, איך גומרים, כמה זמן זה ייקח, וזה ירתום אותי ואת משפחתי ואת התנועה שאני מייצג. כשאתה מנהל משפט אתה רוצה להתגונן ואז יש התנגחויות. החלטתי שאני לא רוצה לחזור למה שהיה לפני 30-20 שנה אלא בכוחותיי ובזמן שנשאר לי, להמשיך להשיקע בציבור, גם אם לא מהכנסת. החלטתי בלב לא קל בהוראת הרבנים שאני מתייעץ איתם. לקחתי על עצמי אחריות".
תיק החקירה לווה וטופל על ידי עורכי הדין ירון גולומב, נגה בליקשטיין שחורי ואיתי שהם מפרקליטות מיסוי וכלכלה. עו"ד גולומב, נציג הפרקליטות, אמר בדיון כי "הצדדים הגיעו להסדר, נבקש להשית עליו מאסר על תנאי של 12 חודשים לשלוש שנים וקנס כספי של 180 אלף שקלים". גולומב הקריא את טיעוני הפרקליטות וציין כי בשני האישומים נגד דרעי מדובר באירועים חד פעמיים. "שלמה דרעי הוא המתכנן והמבצע העיקרי של המעשים. לגבי הנאשם, לא היה תכנון מוקדם. חלקו היחסי בעבירות הוא מוגבל בשל השפעה של אחר", אמר נציג הפרקליטות בנוגע לאישום בפרשת עסקת גבעת שאול. באישום השני, בפרשת ההכנסות מחברת גרין אושן, אמר גולומב כי "כאן הנאשם הוא המבצע העיקרי וזה שיקול לחומרה. עם זאת, יש לשקול לקולה שהסיבה לא הייתה בצע כסף".
3 צפייה בגלריה
אריה דרעי מגיע לבית המשפט השלום בירושלים
אריה דרעי מגיע לבית המשפט השלום בירושלים
"שילמתי כבר עונש". דרעי ורעייתו יפה בבית המשפט
הוא הוסיף כי "אנו סבורים שהעונש המוסכם ממקם אותו בחלק התחתון של מתחם העונש ההולם. בין הנסיבות שאינן קשורות לביצוע העבירה, נסיבות לחומרה: בכל המועדים שבהם עבר הנאשם את העבירות הוא היה נבחר ציבור, מבחינת אחריותו וחובתו כלפי הציבור, פגיעה אצל נאשם כזה שמבצע עבירות היא צורמת מאוד גם אם יש נסיבות להקל, נבחר ציבור אמור להיות כמגדלור עבור כלל הציבור הנושא עיניו שיורה לו את דרך הישר ובוודאי ח"כ לא אמור לעבור על החוק שהוא מחוקק. יש לנאשם עבר פלילי, נחשפת תמונה מורכבת בכל הנוגע לכך, הוא הורשע בעבירות שביצע בעת שהיה בעל מעמד ציבורי. החזרה על ביצוע העבירות במעמד ציבורי רם היא משמעותית.
"מצד שני", אמר גולומב, "נתנו משקל שכעת מדובר בעבירות שונות לגמרי. היסוד הנפשי חמור פחות מאז. יש סיבות שמצדיקות להקל עמו: הודייתו ונטילת אחריות על מעשיו, אמירתו הציבורית ופרישתו מחייו הפוליטיים משקפים שפיו ולבו שווים. הגעה להסדר טיעון בשלב מוקדם של ההליך טרם כתב האישום מהווה חיסכון משמעותי בזמן שיפוטי, תרומת הנאשם לחברה יש להוסיף אותה ולקחת בחשבון את חלוף הזמן מעת ביצוע העבירה - תשע שנים. גם לחלוף הזמן מאז החלה החקירה יש לתת משקל, אך בצורה מוגבלת".
עורך דינו של דרעי, נבות תל צור, אמר בדיון כי "מדובר בהסדר סביר, ראוי ומידתי". לדבריו, "האירועים התרחשו בכובעו של דרעי כאיש עסקים פרטי - אין זיקה לתפקיד ציבורי כלשהוא בשני האירועים האלו. כל החשדות החמורים שהובילו לפתיחת החקירה נגנזו על ידי היועמ"ש. הוא הוסיף כי "לאורך אותן שש שנים קשות של חשדות חמורים שמרחפים מעל ראשו, הוא לא התבטא בנושאי החקירה. לא צריך לקבל פרס על שלא תקף את רשויות האכיפה, אבל התנהלותו היא דוגמה ומופת של איש ציבור מול מצב שהוא נקלע אליו מול גורמי החקירה".
כתב האישום נגד דרעי הוגש לפני חודש, לאחר שהודיע ליו"ר הכנסת וליו"ר ועדת הכנסת שאין בכוונתו לבקש חסינות מפני העמדה לדין פלילי. כתב האישום הוגש לאחר הסדר טיעון עם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, ומייחס לדרעי עבירות מיסים לפי פקודת מס הכנסה וחוק מיסוי מקרקעין.
על פי החלטת היועמ"ש, במסגרת הסדר הטיעון הוסכם כי דרעי יודה ויורשע בכתב האישום, וכי הצדדים יעתרו במשותף לכך שייגזר עליו עונש מאסר על תנאי וקנס כספי בסך 180 אלף שקל. כמו כן, הודיע היועמ"ש כי במסגרת שיקולי ההסדר הוא רשם בפניו את הודעת דרעי בדבר החלטתו להתפטר מהכנסת, ועל כן, ועל פי הדין ביחס למי שאינו נבחר ציבור, היועץ לא יטען בעניין הקלון בפני בית המשפט. בהתאם לכך, שלשום התפטר דרעי מהכנסת.
3 צפייה בגלריה
אריה דרעי ונבות תל צור
אריה דרעי ונבות תל צור
"הסדר סביר, ראוי ומידתי". דרעי ועורך דינו נבות תל צור בבית המשפט
כתב האישום מייחס לדרעי עבירות מס בשתי פרשיות - עסקת גבעת שאול והכנסות מחברת גרין אושן. פרשת גבעת שאול קשורה לעסקת נדל"ן מ-2013, שבה מכר דרעי לאחיו שלמה נכס בשכונת גבעת שאול בירושלים. על פי האישום, הדיווחים שהועברו לרשויות מיסוי מקרקעין במסגרת טפסי הדיווח המקוונים על העסקה (טופס מש"ח), כמו גם חוזה המכירה שצורף לדיווח, לא שיקפו את מלוא פרטי העסקה, לרבות גובה התמורה שבעסקה. צירוף פרטי העסקה החסרים למש"ח היה מאפשר לרשויות המס לשום את העסקה כראוי, ולהעמיד את שווי התמורה על סך 1.6 מיליון דולר (כ-5.8 מיליון שקל), ולא 4.25 מיליון שקל, כפי שדווח. בשל הדיווח החסר לרשויות מיסוי מקרקעין, מס הרכישה שנדרש שלמה דרעי לשלם הופחת שלא כדין. בגין כך נאשם דרעי בסיוע לעריכת הצהרה שאינה נכונה.
הפרשה השנייה קשורה לגרין אושן, קרן פיננסית להשקעות בארה"ב. ב-2011 החלה גרין אושן לשלם לדרעי עמלת מגייס בגין גיוס משקיע לקרן. לפי האישום, החל מינואר 2013, כשחזר לחיים הפוליטיים, הורה דרעי לגרין אושן להעביר את סכומי העמלות שלהם היה זכאי לאחיו שלמה. בהתאם לכך, בין השנים 2015-2013 שולמו לשלמה דרעי כ-630 אלף שקל כנגד חשבוניות ייעוץ. דרעי לא כלל את ההכנסה בסך 101,074 שקל בדו"ח שהגישה החברה בבעלותו לשנת 2013, וכן לא ניהל פנקסי חשבונות ולא הגיש את דו"חות החברה שבבעלותו לרשויות המס לשנים 2015-2014, ובכך נמנע מלדווח בפני פקיד השומה על הכנסה בסך כ-534 אלף שקל לשנים אלו. בגין פרשה זו הוא נאשם בעבירות של הכנת דו"ח וידיעות לא נכונים וכן אי הגשת דו"ח ואי ניהול פנקסי חשבונות.