3 צפייה בגלריה
 ישיבת ממשלה
 ישיבת ממשלה
(צילום: שאול גולן,יואב דודקביץ' ,רויטרס)
הודעתה של חברת הכנסת ג'ידא רינאווי זועבי ממרצ על פרישה מהקואליציה – באופן שמותיר אותה במיעוט של 59 קולות בכנסת – מעורר כעת חשש בממשלה מאפקט של "כדור שלג" – ומפרישות נוספות של חברי כנסת שמריחים כבר את הסוף, ויבקשו אולי להציל את עורם. בצל החשש הזה התכוון לכנס הערב (חמישי) ראש הממשלה נפתלי בנט ישיבת חירום של סיעת ימינה, שגם היא רעועה למדי, אחרי פרישתה הקודמת מהקואליציה של חברת הסיעה עידית סילמן. עם זאת, בהמשך בוטלה הישיבה, מסיבות "טכניות" לכאורה. לפי ימינה לוח הזמנים לא התאים לקיום הישיבה הערב.
בשעות האחרונות מופעלים על רינאווי זועבי לחצים על ידי פעילים רבים ובכירים במגזר הערבי, בניסיון לגרום לה לחזור בה מההודעה ולשכנע אותה להישאר בכל זאת בקואליציה – אולם זו לא עונה לעמיתיה בטלפון. עקב כך יו"ר המפלגה והשר ניצן הורוביץ נסע לביתה בנצרת, וכך גם השר עיסאווי פריג', אולם היא כלל לא הייתה שם. שעה קלה לאחר מכן מסר הורוביץ, בתגובה ראשונה לפרישה, כי "הקואליציה שלנו חשובה ואנחנו פועלים כדי לשמור עליה". לדבריו, "פירוק הקואליציה יהיה פרס לנתניהו ובן גביר, ונזק גדול לחברה כולה - יהודים ערבים. מרצ ואני מחויבים לכל מאמץ כדי לייצב את הממשלה ולהבטיח את המשך קיומה. את המחלוקות בממשלה נפתור בתוך הבית".
3 צפייה בגלריה
ג'ידא רינאוי זועבי
ג'ידא רינאוי זועבי
הביכה את הקואליציה בפעם השנייה. רינאווי זועבי
(צילום: יואב דודקביץ)
3 צפייה בגלריה
ניצן הורוביץ
ניצן הורוביץ
השר הורוביץ. "פירוק הקואליציה - פרס לנתניהו ובן גביר"
(צילום: יואב דודקביץ')
מוקדם יותר אמר השר פריג' בריאיון לכאן ב' כי ניסה להתקשר לרינאווי זועבי, וזו לא ענתה לו. לדבריו טעתה בהתנהלותה, גם מול עמיתיה במפלגה, כיוון שלא הודיעה מראש לאף אחד מהם על כוונתה. בהמשך, בציוץ בטוויטר, פנה אליה פריג' ישירות: "בואי נמשיך לעבוד יחד מתוך הקואליציה, זו החובה שלנו לחברה הערבית ממנה באנו. עלינו לזכור שהאלטרנטיבה של נתניהו, בן גביר וסמוטריץ', עלולה להמיט עלינו אסון. נפעל ביחד כדי לתקן, כי אם נהרוס, לא תהיה עוד דרך חזרה. אני מקווה ומאמין שדבריי יפלו על אוזן קשבת".
במערכת הפוליטית מעריכים כי לאחר פרישתה של סילמן מהקואליציה – עריקתה של רינאווי זועבי מקרבת משמעותית מערכת בחירות, שתהיה החמישית בתוך שלוש שנים. באופוזיציה צפויים להעלות את החוק לפיזור הכנסת ביום רביעי בשבוע הבא, ואם סילמן ורינאווי זועבי יתמכו בו שתיהן – הבחירות יוקדמו, וישראל תיכנס למערכת בחירות חמישית תוך שלוש שנים. במקרה שכזה, בנט יישאר ראש ממשלת מעבר, ויאיר לפיד לא ימונה לתפקיד – כיוון שפיזור הכנסת ייעשה גם בסיוע של חברת כנסת מהגוש שלו בממשלת החילופים.
לפי שעה אבל לא ברור כיצד תצביע זועבי. גורמים פוליטיים אמרו הערב שבין רינאווי זועבי ללפיד מתנהל קשר מסוים בשעות האחרונות, וכי הוא לקח את הנושא לטיפולו. בקואליציה אומרים כי הם לא מאמינים שרינאווי זועבי תפיל את הממשלה. "היא לא תיתן פרס לבן גביר וסמוטריץ'", אמר גורם בקואליציה.
רינאווי זועבי, נזכיר, הדהימה את המערכת הפוליטית כאשר פורסם מטעמה מכתב הממוען לבנט וללפיד – ובו הודיעה על הפרישה. בנט ולפיד קיבלו את ההודעה מהדיווחים מהתקשורת. במכתב ששלחה לבנט ולפיד כתבה כי "בחודשים האחרונים, ומתוך שיקולים צרים של פוליטיקה, ראשי הקואליציה העדיפו לשמר ולחזק את הצד הימני שבה. שוב ושוב ראשי הקואליציה העדיפו לנקוט בעמדות ניציות, נוקשות וימניות בסוגיות יסוד חשובות מאין כמותן לכלל החברה הערבית: אל-אקצא והר הבית, שייח ג'ראח, מפעל ההתנחלויות והכיבוש, הרס הבית והפקעת הקרקעות ביישובים הערביים בנגב, וכמובן חוק האזרחות.

"בנוסף", כתבה רינאווי זועבי, "נתקלתי באטימות מוחלטת כלפי הצרכים האמיתיים של היישובים הערביים בדגש על תחומי פיתוח הרשויות המקומיות, סוגיות הדיור, התעסוקה והחינוך". היא הלינה על התנהלות המשטרה בהר הבית בחודש הרמדאן וכתבה כי "המראות שהגיעו מהר הבית של שוטרים אלימים מול קהל של מתפללים והלווייתה של העיתונאית הפלסטינית שירין אבו עאקלה הביאו אותי למסקנה אישית ערכית אחת בלבד: לא עוד. אינני יכולה להמשיך ולתמוך בקיומה של קואליציה שמתנכלת בצורה מחפירה כלפי החברה שבאתי ממנה".
את המכתב שכתבה לבנט ולפיד חתמה רינאווי זועבי בכך שהיא עודנה מאמינה בשותפות בין יהודים לערבים, גם בפוליטיקה, אך זו חייבת להתרחש ממקום שוויוני ו"בגובה העיניים", כלשונה. "בלי התנשאות, בלי אטימות ובעיקר בלי 'לעשות לנו הערבים טובה', שהנה משתפים אתכם פעולה. בקואליציה הזו נוצרו שני מעמדות, קואליציה של מעלה שדורשת ומקבלת, וקואליציה של מטה שסוחטת ולוחצת. לא במקרה קואליציה של מטה היא תמיד ערבית", האשימה הח"כית.

המינוי שהתעכב - והתהיות סביב הבחירה

זוהי לא הפעם הראשונה שרינאווי זועבי פועלת בניגוד לאינטרס הקואליציוני. בינואר האחרון הפילה הח"כית – שזוהי הקדנציה הראשונה שלה בכנסת – את חוק הגיוס לתלמידי ישיבות. "היה חשוב לי להעביר מסר", הסבירה אז את החלטתה בריאיון לאולפן ynet. "אל תמשיכו לקחת את השותפים שלכם – פוליטיקאים ערבים שיושבים בקואליציה הזאת - כמובן מאליו. אנחנו לא גוי של שבת, עם כל הכבוד".

חודש לאחר המרד בחוק הגיוס, לפיד מינה את הח"כית הסוררת לתפקיד הקונסולית הכללית של ישראל בשנגחאי. גורם בקואליציה תיאר זאת אז כ"כאב ראש אחד פחות". עם זאת, בחלוף כמה שבועות מההכרזה, הוועדה למינויים בנציבות שירות המדינה כלל לא התכנסה. גורמים המקורבים לוועדת המינויים טענו שמינויה בעייתי בגלל שהצהירה כי היא מסתייגת מההמנון, וייתכן שרינאווי זועבי הבינה שהמינוי מתעכב מסיבה כזו או אחרת, ובחרה לזעזע את הקואליציה. גם גורמים ששוחחו עם הח"כית בימים האחרונים העלו סברה שהחלטתה נובעת מסימני השאלה שעלו בדרך למינוי.
אחת ההערכות במערכת הפוליטית כעת היא שפרישתה של רינאווי זועבי מהקואליציה מגיעה על רקע העיכוב במינויה. גורמים מסוימים במרצ אמרו שסוגיית המינוי הייתה המרכזית מאחורי "הפיצוץ". בכירים בקואליציה טענו לאחר שיחה עם לפיד כי "הסיפור הזה הפיך ונובע מאכזבתה מהמינוי התקוע. הם יסדרו את זה ולפיד עומד מאחורי המינוי שלה ויש ביטחון בקואליציה שהיא לא תצביע בעד פיזור הכנסת".
איתמר אייכנר השתתפו בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 16:12, 19.05.22